Annonce

Slagteri lukker: 800 medarbejdere fyres: ”Tak for lort”

Danish Crown lukker deres slagteri i Sæby. ”Det er noget svineri” lyder det fra Fødevareforbundet NNF.
Foto: Fødevareforbundet NNF
Næstformand i Fødevareforbundet NNF, Jim Jensen
Slagterikoncernen Danish Crown oplyser torsdag, at de er nødt til at foretage en omstrukturering, som betyder at slagteriet i Sæby i Nordjylland må dreje nøglen om.

800 medarbejdere mister deres arbejde.

Inflation presser landmænd

 ”Det er trist, at vi skal sige farvel til så mange dygtige og loyale medarbejdere, men en så kraftig nedgang i antallet af slagtninger tvinger os til at reagere. Vi står i øjeblikket med en overkapacitet, der på årsbasis koster os over 300 millioner kroner, og det vil være uansvarligt overfor virksomheden og vores ejere ikke at tage de nødvendige skridt for at løse den udfordring” siger Per Laursen, produktionsdirektør i Danish Crown i en pressemeddelelse.

Ifølge Danish Crown er antallet af grise til slagtning faldet med over 10 procent det seneste år. Det skyldes blandt andet inflationen, som har gjort det svært for en del af de danske landmænd at få økonomien til at løbe rundt. Derudover vælger nogle af dem at sælge grise direkte til eksport til især Tyskland og Polen.

Danish Crown er ejet i fælleskab af de cirka 6.500 landmænd som leverer grise og kvæg til slagtning.

Skuffelse hos NNF

Hos Fødevareforbundet NNF er man i den grad skuffet over dagens nyhed. Ikke mindst er man skuffet over dansk landbrug.

”Jeg synes virkelig, at dansk landbrug rammer et nyt lavpunkt her. Det gælder både griseproducenterne og Landbrug & Fødevarer. Det er noget svineri, når griseproducenterne vælger at eksportere størstedelen af de danskfødte grise til opfedning og slagtning i udlandet,” siger Jim Jensen, næstformand i Fødevareforbundet NNF i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Dansk natur og miljø bliver belastet, men jobbene ryger til udlandet og griseproducenterne scorer kassen. I disse år er dansk landbrug presset både klimamæssigt, miljømæssigt og i forhold til dyrevelfærd. Så er det ufatteligt, at de reagerer ved at lukke 800 gode danske arbejdspladser. Jeg forstår godt, hvis danskerne får nok af landbruget.” 

Fødevareforbundet NNF har omtrent 20.000 medlemmer, som arbejder inden for bageri, slagteri, mejeri, sukker- og chokoladeindustrien samt tobaksindustrien.

Et Danmark i ubalance 

Fagforeningen raser desuden over, at landbruget, som Fødevareforbundet NNF ser det, ofrer sammenhængskraften uden for de største byer til fordel for profit.

”Jeg har tit hørt både landbruget og politikere tale om et Danmark i balance. Landbruget har altid været garant for liv og arbejdspladser udenfor de store byer. Men når landbruget nu vælger at lukke slagteriet i Sæby, så viser det også, at det er fløjtende ligeglade med ”Et Danmark i balance”.

”Landbruget bekymrer sig ikke en tøddel for danske lønmodtagere, når det kommer til stykket. Det bekymrer sig kun om dets egen mulighed for indtjening. Arbejdspladserne ryger til udlandet. Gyllen beholder vi. Tak for lort, siger jeg bare,” slutter Jim Jensen.

Måtte også fyre sidste år

Danish Crown måtte i efteråret 2022 også fyre omkring 275 medarbejdere på slagteriet i Sæby, og virksomheden vil nu ligesom dengang tage kontakt til Fødevareforbundet NNF for at hjælpe de 800 afskedigede medarbejdere videre bedst muligt.

”Mange af vores medarbejdere vil stå med en følelse af, at de har fået rykket tæppet væk under deres arbejdsliv. Derfor tager vi allerede i dag kontakt til Fødevareforbundet NNF, Frederikshavn Kommune og Region Nordjylland, så vi i fællesskab kan gøre mest muligt for at hjælpe dem. Slagteriarbejdere er heldigvis kendt som stabil og pålidelig arbejdskraft, og efter afskedigelserne i Sæby for et halvt år siden er knap 60 procent kommet videre, men det sker ikke af sig selv, fortæller Per Laursen.

Danish Crown oplyser desuden, at omstruktureringen betyder, at der skal ansættes op mod 450 nye medarbejdere på slagterierne i Horsens, Ringsted og i Blans ved Sønderborg.

Derfor tilbyder virksomheden at afholde udgifter til transport i en periode eller give tilskud til flytning, hvis medarbejderne fra slagteriet i Sæby ønsker at flytte for at arbejde et af ovennævnte steder. Alternativt tilbyder Danish Crown kurser og anden uddannelse som kan hjælpe medarbejderne til nyt arbejde i andre virksomheder.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Vi mangler en lov der begrænser mængden af grise i DK. til den mængde der årligt slagtes i Danmark.
Hvis landbrugerne ikke slagter og forædler grisene i Danmark, med dansk arbejdskraft, så skal mængden af producerede grise sættes tilsvarende ned.
Vi skal ikke bevare et klimaødelæggende landbrug for enhver pris, vi andelsslagterier så landbrugerne har selv mulighed for at øve indflydelse.

Chinese Crown har fundet ud af, at de i Kina må mishandle dyrene endnu mere, samt at medarbejderne skal have langt mindre i løn. Som forbruger er der kun én klar løsning; Lad nu være med at købe det billige lortesvinekød nede i supermarkedet til ingen penge. Det er det forkerte sted at "spare".

Så er det nok kun et spørgsmål om tid, før Danish Crown åbner et slagteri i Polen i stedet. Eller udvider kapaciteten på et af dem, de i forvejen ejer der.

Her er løsningen (fra Nemlig):
- Bacon i skiver, økologisk dansk friland, 199,50kr./kg.
- Svinekoteletter, økologisk dansk friland, 131,25kr./kg.
- Stegeflæsk i skiver, økologisk dansk friland, 128,45kr./kg.
- Hakket svinekød 9-15%, økologisk dansk friland, 112,22kr./kg.
- Nakkekoteletter, økologisk dansk friland, 109,82kr./kg.

Fedt i: Danmark
Opvokset i: Danmark
Slagtet i: Danmark
Pakket i: Danmark

Sværere er det ikke.

Sådan!!!
Det har jeg praktiseret i flere år.

Det er ikke rart at miste arbejdspladser, men arbejdspladserne på slagterierne er ikke sunde, arbejdet på akkord er nedslidende, så for arbejdsmiljøet er det godt, det er godt for klimaet, hvor landbruget ikke bidrager væsentligt og det er godt for vores sundhedsvæsen med færre bevægapparatlidelser.

Og snart kommer co2 afgifter på landbruget og flytter de sidste arbejdspladser ud af lille landbrugsdanmark!

Vild med vilje!

Og SF og Enhedslisten og Alternativet sammen med Mette Frederiksen klapper i hænderne!

Thi på trods af de borgerlige partier nåede de i klima-målet! 2025!

Med Danmark!

Vores hænder er ny-vaskede og rene!

Nu er det kun alle de andre lande der sviner!

Og alt skal importeres og indflydelsen på produktionsprocessen er borte!

Som al beklædning fra Indien, Pakistan, Vietnam og Kina!

Og alt det andet som vi importerer!

Produktion er en by i udlandet!

Men vi har styr på vores co2 udslip. Produktionsudslip!

Alt det vi importerer er ikke med i vores regnskab!

De rødes og Mettes hykleri fører til udenlandsk kontrol over alle varers produktioner!

Vi er sat uden for co2 indflydelse!

Kun brugen af dankort bestemmer co2 udslippet!

Vi kan nu forbruge løs og håbe at al svineriet ikke vender tilbage igennem Østersøen eller Nordsøen!

Danmark er de rene hænders land!

Og selvfølgelig stiller COOP, REMA 1000 og alle de andre kæder produktionsansvarlighefspolitikker til sine leverandører!

De 800 i Sæby kan omskoles til Sosuer, skolelærere, sygeplejersker, elektrikere, håndværkere, osv. Aalborg behøver dem!

Arbejdsudbuddet er reddet!

Beskæftigelsesminister Ane HALSBOE Jørgensen har fået en kærkommen gave inden 1. maj.

800 nye til arbejdsudbuddet i Nordjylland!

Som forsøgsordning behøves Store Bededag ikke at blive afskaffet i Region Nordjylland!

1. maj er reddet i Nordjylland!

For Ane og Mette der nu kan snige sig til 1. maj uden frygt for kasteskyts i form af danske tomater!

“Tak for lort!”

Afsender og modtager og budskab er til at forstå!

Svinene ud af Danmark!

“Det er noget svineri!”

Hvornår køer og kalve følger efter, står endnu ikke i regeringsgrundlaget!

CO2 regnskabets konsekvenser for danske arbejdspladser er af gode grunde ikke udregnet!

Det er sikkert heri at “Det er noget svineri” ligger gemt!

Norge løb med oliemilliarderne og polakkerne løb med svine-milliarderne!

Hækkeruppernes tid i Danmark vil ingen ende tage!

Aalborg universitet optager gerne de 800 fyrede medarbejdere!

De rene hænders land råber på arbejdskraft!

Sådan stopper vi svineriet!

Professorer i international co2 udslip er dagens mangelvare!

Eller vælg en velfærdsuddannelse!

Ingen unge vil gå for så lav en løn!

NNFere kender virkeligheden!

Mette Frederiksens co2 mål kunne jo kun ende i dette svineri!

Vælgerne sov i timen!

“Tak for lort”

Lord Mrs. Frederiksen! Adlet og æret!

Fra Aalborg til Sæby!

60.837 personlige stemmer!

Måske Ane fra Fjerritslev har en bedre løsning i morgen!

Slagteriet i Sæby lukker fordi der har været et dramatisk fald af eksport af svinekød. Særligt til Kina, verdens største forbrugere af svinekød, hvor det er ved at være selvforsynende. Kineserne har blandt andet bygget et 26 etage høj bygning til svine opdræt. Hele 24.000 søer finder plads der. Og 400 orner. Puha, stakkels orner med alle de damer de skal glæde. De største kinesiske svinefarme producere flere svin end hele det danske landbrug tilsammen. Og det er ikke kun med svinekød kineserne er blevet selvforsynende. VW har de seneste år set sin eksport af bliver til Kina falde. En eksport som VW er afhængige af med en tredjedel af deres omsætning i Kina. Også andre områder må de kommende år sande at Kina eventyret er ved at lukke ned.

I øvrigt har Danish Crown tilbudt de fyrede slagteriarbejdere i Sæby fortrinsret til stillinger andre steder i landet.

Hejsa

Er det genialt at fyre 800 arbejdere plus det løse og efterfølgende tømme en fattig Nordjysk kommune for borgere fordi en profit fabrik ønsker de fyrede slagteriarbejdere skal følge med ? no no træde mere i såret det er de gode til, men os i Nordjylland rykker sammen i bussen og overlever, f eks. min kone starter nyt arbejde 2 maj så kan DC profit lukke hvad de vil uden hendes hjælp.