Annonce

Ny udregning: Seks bededage for at få nok grøn arbejdskraft

Folketinget skulle fjerne store bededag seks gange for at skaffe den arbejdskraft, som den grønne omstilling kræver. Det viser en analyse fra Tekniq Arbejdsgiverne.
Foto: Colourbox
Det vakte uro og utilfredshed mange steder, da store bededag blev fjernet som fridag i februar i år.

Forestil dig, at det hele skulle gøres igen. Seks gange.

Det ville være nødvendigt for at skaffe tilstrækkelig arbejdskraft til den grønne omstilling frem til 2030. Det fremgår af en ny analyse fra Tekniq Arbejdsgiverne.

Små årgange tager over

Selvom det næppe vil ske, at hele seks fridage bliver lavet om til arbejdsdage for at skaffe mere arbejdskraft, så viser regnestykket i hvor høj grad, vi mangler arbejdskraft til at foretage den grønne omstilling.

Det mener Tekniq Arbejdsgiverne, der organiserer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal.  

(...)bag det hypotetiske regnestykke lurer en grum sandhed

“Det er naturligvis ikke en løsning at fjerne helligdage på stribe, men bag det hypotetiske regnestykke lurer en grum sandhed. Nemlig den at vi i Danmark står overfor en stor udfordring med at skaffe nok kvalificerede medarbejdere de kommende år, hvor store årgange går på pension, mens små årgange tager over”, sige Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne i en pressemeddelelse.

“Det hænger slet ikke sammen med det boom i bundne arbejdsopgaver, der venter lige om hjørnet,” tilføjer hun.

Stor mangel på arbejdskraft 

Analysen fra Tekniq Arbejdsgiverne er lavet på baggrund af beregninger fra den grønne tænketank CONCITO og MandagMorgen.

Ifølge analysen vil der mangle 51.000 personer i arbejdsstyrken i 2030, hvis det skal lykkes at opnå Danmarks målsætning om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030.

“Kvalificerede medarbejdere er allerede en af de helt store udfordringer for virksomhederne. Den udfordring vil kun vokse sig større de kommende år i takt med at efterspørgslen på blandt andet ladestandere, havvindmøller, energieffektivisering og varmepumper fortsætter,” siger Maria Schougaard Berntsen.

I stedet for at afskaffe flere fridage foreslår Tekniq Arbejdsgiverne, at man gennem reformer og politiske tiltag arbejder på holde flere seniorer på arbejdsmarkedet, får mere udenlandsk arbejdskraft og bliver bedre til at udnytte teknologien.

Fagbevægelsens Hovedorganisation foreslår, at man fokuserer på at få gøre ufaglærte til faglærte og på den måde fokuserer på at få dem uden for arbejdsmarkedet i job.


 

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det giver vel sig selv, at øvelsen må gå ud på at få flyttet mennesker fra de mere luftige snakkefag, som den akademiske verden er så rig på, til praktiske fag af den slags, hvor man både kan få arbejde og også nemt forklare selv et barn, hvad man laver og hvorfor.

"... få flyttet mennesker ... den akademiske verden ...".

og der er rigeligt at tage af
.

Danmark har brug for indvandre for at kunne løfte arbejdsopgaven for fremtiden. 50.000 nye borgere om året skal bydes velkommen til Danmark med en befolkning som dels bliver ældre, dels skrumper grundet en for lav fødselsrate. Danske kvinders manglende lyst til børn skal erstattes med indvandring.

Ca. 42% af de mennesker, som er kommet til i Danmarks arbejdsstyrke de seneste år, så den samlede arbejdsstyrke nu nærmere sig historiske 3.000.000 mennesker, kommer fra indvandring. De har bidraget med intet mindre end ca. 230 milliarder kr. i øget BNP og har bidraget med ca. 18 milliarder kr. netto til de offentlige finanser.

En win/win situation.

Netop, godt skrevet. For det er jo velkendt, at masseindvandring er en effektiv måde at få dumpet arbejderklassens lønninger, så vi kan få produktionsomkostningerne ned og forbedre landets konkurrenceevne og derigennem også virksomhedernes profit - en udviking der kun vil blive yderigere forstærket, når robotter og kunstig intelligens for alvor vinder indpas (og det bliver snart). Til den td vil helt almindelige arbejdere være nærmest tvunget til at arbejde for hvad som helst. En anden positiv bivirkning her vil her være, at de rige får tilført flere penge, som de så kan investere eller bruge på luksus, hvis de hellere vil det. Under alle omstændigheder vil det først og fremmest gavne dem med færrest penge, for vi ved af erfaring, at når det regner på præsten (de rige), kan der også godt falde nogle dråber på degnen (fattigrøvene). Trickle down, kaldes det.

Jeppe Lindholm - hvad rager det os hvad du mener, al den stund at du i utilfredshed med vores samfund, har afskrevet dig dit danske statsborgerskab og heller ikke bor i Danmark mere?

Jeppe, så mangler du lige at fortælle om udgifterne i forbindelse med indvandringen. Så bliver dit regnestykke pludselig ikke så rosenrødt, men til et pænt stort minus.

hans - nu må du ikke bringe Jeppe Lindholm ud af hans drømmeverden -

Det er med St. Bededag som med mink-sagen (hvis der er en sag?) - de slutter aldrig i denne valgperiode.

Man har altid sagt at, hvis man arbejder over skal man afspadser
for ellers holder man ander uden for arbejdsmarket.
Og man kan vel godt sige at hvis alle arbejder på stor bededag
så tager man arbejde fra de arbejdesløse.

Og istedet for at afskaffe stor bededag kunne man indføre
at alle skulle arbejde en time mere hver fredag i januar og februar
og på denne årstid er det alligevel mørkt og koldt
og i tilfælde af at kigen spreder sig kan man også arbejde
marst og april osv men kun til krigen er slut og alt er genopbygget