Annonce

Konservative skrotter kandidat i dramatisk manøvre - muligt comeback til gammel kending

Sagen kom ud af det blå, da Det Konservatives kandidat til Europa-Parlamentet, Pernille Weiss, blev droppet efter anklager om dårligt arbejdsmiljø. Marcus Knuth nævnes som mulig afløser, siger politisk kommentator.
Foto: Folketinget/Steen Brogaard
Marcus Knuth (K), forhenværende folketingsmedlem, nu kandidat til europaparlamentsvalget
Bliver Marcus Knuth (K) spidskandidat til næste Europa-parlamentsvalget? 

Mange på Christiansborg mener, at det meget vel kunne ende sådan, lyder det fra politisk kommentator Benny Damsgaard.

I Netavisen Pios podcast, ‘Tingets Tilstand’, taler chefredaktør, Niels Jespersen, og politisk kommentator, Benny Damsgaard, om Det Konservatives kandidat til Europa-Parlamentet, Pernille Weiss.

Pernille Weiss blev tirsdag droppet som kandidat for Det Konservative Folkeparti til det næste Europa-Parlamentsvalg, der finder sted i 2024. Hun blev samtidig opfordret til at trække sig fra sin post, som hun har haft siden 2019.

Baggrunden var, at Det Konservative Folkeparti havde lavet en intern undersøgelse, hvor flere af Pernille Weiss' medarbejdere fortalte om et dårligt arbejdsmiljø.

Hurtigt og dramatisk ud

Ifølge Benny Damsgaard kom det som en overraskelse for mange i det politiske miljø, at der skulle være et dårligt arbejdsmiljø.

"Så vidt jeg kan forstå fra de kilder, jeg har talt med, så er det en sag, der kommer ud af det blå," siger Benny Damsgaard.

Så vidt jeg kan forstå fra de kilder, jeg har talt med, så er det en sag, der kommer ud af det blå

"Der har ikke været klager i Europa-Parlamentets HR-system, til partiet eller direkte til Pernille Weiss i perioden - i hvert fald ikke indtil for nyligt," uddyber han.

Benny Damsgaard kalder i den forbindelse hændelsen for "dramatisk".

"Uanset hvad, så har nogle tidligere medarbejdere klaget over nogle forhold, og det har resulteret i, at man har igangsat en undersøgelse fra partiets side, og så konkluderet - noget dramatisk, vil jeg sige - at hun ikke kunne stille op som spidskandidat længere. Og endnu mere dramatisk har man opfordret hende til at trække sig med det samme fra Europaparlamentet," siger han.

Selvom tidligere medarbejdere har klaget, kan de nuværende medarbejdere hos Pernille Weiss ikke genkende billedet af hende som en dårlig chef. Camilla Maria Behrendtens, som er presserådgiver for Pernille Weiss, siger til P1, at de fire ansatte i Bruxelles "trives i deres job".

Naser Khader blev også bedt om at forlade sin post i Folketinget i 2021 efter anklager om seksuelle krænkelser.

Det skete dog først efter en advokatundersøgelse, selvom mange pressede på for, at formanden for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape, skulle handle hurtigere dengang.

Pape insisterede på daværende tidspunkt på at gennemføre en advokatundersøgelse af anklagerne.

På baggrund af advokatundersøgelsen blev Naser Khader ekskluderet fra Det Konservative Folkeparti.

Også den konservative borgmester i Helsingør, Benedikte Kiær, fik en advokatundersøgelse efter meldinger om dårlig behandling af medarbejdere. Undersøgelsen frikendte hende, og Benedikte Kiær er i dag stadig konservativ borgmester i Helsingør.

Rygterne svirrer: Hvem skal overtage?

Nu hvor Pernille Weiss' plads vil være ledig senest til det næste Europa-Parlamentsvalg, begynder overvejelserne om, hvem der overtager kandidaturet efter hende.

"Der har været spekulationer bag linjerne om, at Pape efter valgnederlaget sidst, selv kunne have lyst til at tage til Europa-Parlamentet," siger Benny Damsgaard.

Men han understreger i den forbindelse, at Det Konservative Folkeparti har meddelt, at ingen i den nuværende folketingsgruppe går efter at blive spidskandidat.

"Så vi skal nok kigge uden for folketingsgruppen for at se, hvem der kunne komme i spil. Et navn, der kommer op igen og igen, er Marcus Knuth, det tidligere folketingsmedlem," siger Benny Damsgaard.

"Det ville være en kandidat, der ville trække partiet i en mere EU-skeptisk linje. Pernille Weiss er kendt for at være meget EU-positiv," tilføjer Benny Damsgaard.

Marcus Knuth: Den konservative godsejersøn

Marcus Knuth var medlem af Folketinget for Venstre fra 2015 til 2019, hvor han skiftede til Det Konservative Folkeparti.

Han sad i Folketinget for De Konservative indtil valget i 2022, hvor han ikke blev valgt ind.

Udover at have en karriere i dansk politik er Marcus Knuth søn af lensgreve Adam Wilhelm Knuth og Helle Stangerup. Han tilbragte sin tidlige opvækst på familiegodset Knuthenborg nord for Maribo på Lolland. Dermed er Marcus Knuth både godsejersøn og greve.

Emma Inge Hansen er journalist og på Netavisen Pio. Derudover tillidsrepræsentant. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Er Søren Pape en god arbejdsgiver?

Helt klart er han det. Som minister tog han flere minister kolleger med til Den Dominikanske Republik hvor de danske ministre angiveligt mødte andre ministre fra Republikken. Det hele blev holdt hemmeligt så pressen kunne ikke engang blande sig, se-det er hensyn.
Selv idag hersker der mystik om hvad der blev drøftet og aftalt.
Lad enhver tænke sit derved.

Åh nej. Endnu en kvindelig politiker med magt, der ikke kunne styre sig.
At hendes presserådgiver siger, at alt er godt, er jo hendes job.

Pernille Weiss er uddannet sygeplejerske, og hun kunne faktisk dermed gøre meget mere gavn på et sygehus end i EU-parlamentet. Det er jo ikke svært at få fyldt pladserne i parlamentet op, men sygeplejersker er der til gengæld stor mangel på.

Så kom endelig hjem, Pernille. Der er brug for dig.