Hun fik en bronzemedalje som landbrugsmaskinmekaniker, hvor hun repræsenterede Danmark til finalen i Lyon i Frankrig.
WorldSkills er verdensmesterskaberne i håndværksfag og konkurrencen går helt tilbage til 1950. Dermed er det 74 år siden, at den første konkurrence fandt sted. Det er først i år, at en kvinde indtager en plads på podiet som landbrugsmaskinmekaniker.
“Det betyder rigtig meget for mig. Det er virkelig stort. Jeg har svært ved at forstå, at det lykkedes,” siger Birgitte Brunsgaard Jacobsen til Netavisen Pio.
Da Birgitte blev hentet for at blive fulgt op til podiet, forstod hun til at begynde med ikke, hvad der foregik. Men da det gik op for hende, at hun havde vundet en medalje, indfandt glæden sig.
“Så begyndte jeg at smile over hele femøren. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre af mig selv,” fortæller Birgitte.
Konkurrencen, som Birgitte har vundet, er både krævende og hård. Det oplevede Birgitte, da hun skulle holde koncentrationen hele vejen og holde modet oppe, selv når hun tænkte, at en opgave ikke helt sad i skabet.
“Det var en af opgaverne, hvor jeg synes, det gik rigtig dårligt, hvor jeg ikke følte, jeg nåede særlig langt. Det var en gravemaskine, hvor vi skulle finde hydraulikfejl,” siger Birgitte.
Hydraulikfejl opstår, når systemet mister tryk eller lækker, hvilket medfører svigt i maskinens bevægelser. Det kan føre til, at maskinen stopper eller bliver mindre effektiv.
“Du har tre timer på en maskine, og så når du det, du når. Så nåede jeg stadigvæk nok til, at det var godt nok til at give en god plads,” fortæller Birgitte om den svære opgave.
Selvom opgaverne til WorldSkills er svære, så er det også det, som gør, at man lærer mest af at deltage i konkurrencen, fortæller Birgitte:
Man lærer sig selv at kende, når man arbejder under pres
“Man lærer sig selv at kende, når man arbejder under pres.”
Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet er 96 procent mænd og 4 procent kvinder på uddannelsen til landbrugsmaskinmekaniker.
“Det er et meget mandsdomineret fag,” siger Birgitte.
Hun håber, at hendes medalje kan inspirere andre kvinder til at vælge faget.
Selv har hun oplevet fascinationen ved de store landbrugsmaskiner fra barnsben.
“Jeg kommer fra en gård og har altid været vild med de store maskiner,” fortæller Birgitte, som er opvokset i Vroue, en by syd for Skive med omkring 100 indbyggere.
“Jeg har altid syntes, det har været spændende at finde ud af, hvordan ting fungerer. Bare at skille noget ad, samle det igen og se, om det stadig virker. Og at finde ud af, hvordan det virker,” siger Birgitte.
Birgitte er ikke i tvivl om, at hun har en lang fremtid med at arbejde med landbrugsmaskiner.
“Jeg elsker det. Vi får lov til at lære noget nyt hele tiden. Vi er aldrig færdige med at lære,” siger hun.
Kommentarer
Et stort til lykke til Birgitte. Vi tilbringer selv meget tid i Sverige, og her har jeg i mange år glædet mig over at kvinderne har indtaget en masse tidligere mandejobs. De dominerer faktisk på den lokale genbrugsplads, og rigtig glad blev jeg, da jeg så en spinkel ung pige kørende med et fejeblad for at hente en havareret bil.
Det har jeg endnu til gode at opleve i Danmark.
Fornyelig har en større trafikvej som jeg krydser dagligt været opgravet i forbindelse med et omfattende renoveringsarbejde som HOFOR står for - Her kunne man dagligt opleve en ung kvinde der på ligefod med sine mandlige kollegaer tog del i arbejdsopgaverne - Der er også kvinder der arbejder som renovationsarbejdere herhjemme - Typiske traditionelle mandefag - så vi kan også være med herhjemme -
En kvinde i et mandefag der får bronzemedalje - det er mageløst!
Et STORT tillykke til Birgitte!
.
Tillykke til Birgitte. Flot!
Det er skønt at se at den unge dame bliver fejlret her. Den også meget flotte guldmedalje blev nævnt i nyhederne på tv2. Men desværre blev bedriften her ikke nævnt, men blot hurtigt vist på et oversigtsbillede