Annonce

Ekspert går i rette med Berlingske: Skaber myter om tilbagetrækning

“Vi mener, at artiklen er fuldstændig rimelig,” lyder forsvaret fra Berlingskes chefredaktør
Foto: Berlingske Media A/S
Berlingske Medias facade
Rekordmange danskere bliver taget ud af arbejdsmarkedet.

Det kunne man læse i Berlingske onsdag.

En opgørelse, som SMVdanmark har foretaget for avisen, viser nemlig, at antallet af danskere på ydelser til personer med nedsat erhvervsevne er steget med mere end 100.000 siden 2014.

Konklusionen, man kan udlede fra de tal, er ifølge SMVdanmark-seniorøkonom Thomas Gress ligetil.

“Der hersker en fortælling om, at det er meget svært at komme på ydelser, som er målrettet personer, der er midlertidigt eller permanent sygdomsramte. Hvordan kan det være rigtigt, hvis andelen af befolkningen på disse ydelser vokser? Det kan kun være, hvis befolkningens helbredstilstand generelt er faldende. Det ser vi bare ikke,” udtaler han til Berlingske.

andelen af 65-66-årige, der er på enten folkepension eller anden overførselsindkomst, er lavere end på noget andet tidspunkt siden 1985.

Men spørger man senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Kristoffer Glavind, er det en sandhed med modifikationer.

“Det sande billede er præcis det modsatte. Tværtimod er en rekordlille andel af befolkningen på overførsler,” skriver han på det sociale medie X.

Snævert fokus

Glavind påpeger, at SMVdanmarks tal udelukkende kigger på ydelser til folk med nedsat arbejdsevne. Dermed udelader de både folkepension, arnepension og kontanthjælp. Og det giver ikke et fyldestgørende billede af virkeligheden, mener Glavind.

Navnlig opfanger tallene i Berlingske-artiklen ikke, at andelen af 65-66-årige, der er på enten folkepension eller anden overførselsindkomst, er lavere end på noget andet tidspunkt siden 1985.

Det skyldes, at folkepensionsalderen er steget til 67, og at der derfor ikke længere er nogen 65-66-årige på folkepension.

Eftersom 65-66-årige ikke længere kan modtage folkepension, er der flere i denne aldersgruppe end tidligere, som er på eksempelvis seniorpension eller førtidspension. Den stigning tælles med i SMVdanmarks beregning, mens det endnu større fald i antallet af 65-66-årige på folkepension udelades.

Det alene kan forklare 80.000 af den stigning på 105.000 på overførselsindkomst, som man kan læse om i Berlingske.

Glavind peger ligeledes på, at SMVdanmarks beregning inkluderer fleksjob, men ikke kontanthjælp.

Tallene i Berlingskes artikel er altså misvisende. De dræber ikke myter, de skaber dem

Dermed tælles stigningen på godt 40.000 i antallet af fleksjobbere siden 2014 med i deres opgørelse, mens faldet på 80.000 i antallet af kontanthjælpsmodtagere ignoreres.

Endelig, gør Glavind opmærksom på, er der i Berlingskes artikel overvejende lagt vægt på den absolutte stigning i antallet af danskere på ydelser til personer med nedsat arbejdsevne. Det er problematisk, mener han, fordi antallet af danskere mellem 16 og 64 er steget med 160.000 siden 2014, og at det derfor er forventeligt, at antallet på disse ydelser også vil stige.

Samlet set er andelen af 16-64-årige danskere på offentlig forsørgelse på sit laveste siden 1970’erne, pointerer han.

“Tallene i Berlingskes artikel er altså misvisende. De dræber ikke myter, de skaber dem,” konkluderer Glavind.

Berlingske: Fuldstændig rimelig

Den kritik giver Berlingske imidlertid ikke meget for.

“Vi mener, at artiklen er fuldstændig rimelig,” skriver Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, i et mailsvar til Netavisen Pio.

Jensen mener ikke, at det i den økonomiske højkonjunktur, som Danmark befinder sig i, er misvisende også at være opmærksom på antallet - og ikke kun andelen - på diverse offentlige ydelser.

Det er et samfundsproblem, vi som medier netop eksisterer for at sætte fokus på

“Det er helt fair under et historisk opsving med mangel på arbejdskraft og rekordtilstrømning af arbejdskraft fra udlandet at se på antallet. For både antal og andel burde falde under et så stærkt opsving.”

Desuden, tilføjer han, er andelen også nævnt i artiklen:

“I øvrigt har artiklen jo netop en andel med. Nemlig andelen der er trukket ud af arbejdsmarkedet på forskellige sygeordninger: I 2014 var det 9,4 procent af danskerne, der var på ordningerne.I dag er det steget til 11,8 procent.”

Jensen mener heller ikke, at det er et problem at udelade det store fald i antallet af kontanthjælpsmodtagere fra analysen.

“Det er rigtigt, at antallet på kontanthjælp er faldet, men som artiklen beskriver, så er forskellen på kontanthjælp og de andre ordninger netop, at sygeordninger trækker folk helt eller delvist ud af arbejdsmarkedet, mens man på kontanthjælp er på 'kanten af arbejdsmarkedet',” skriver han og fortsætter:

“Som artiklen også beskriver, betyder det ‘normalt, at endnu flere af dem på kanten af arbejdsmarkedet kommer i job. Sådan har det også været denne gang, men det gælder ikke dem, der også er præget af sygdom’.”

Af disse årsager mener Jensen, at ydelser til mennesker med nedsat arbejdsevne fortsat er en vigtig problematik.

“Det er et samfundsproblem, vi som medier netop eksisterer for at sætte fokus på.”

Studentermedjælper på Netavisen Pio. Studerer statskundskab ved Københavns Universitet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg har ikke meget tiltro til et resultat der er opnået i samarbejde med SMV Danmark og Berlingske - Man kan jo læse her på PIO (3/10) hvad Jakob Brandt fra SMV Danmark har af tanker om arbejdsudbud og en nødvendig debat om danskernes pensionsalder nu og fremover - Et ultra liberalt syn på vores pensionsalder -

Hvem læser Borgerlige Tidende (BT).- Jeg gør i hvert fald ikke.
Hvor mange har BT ansat af personer på "skånevilkår" ?

Har altid undret mig over, hvorfor der skal bruges masser af skattekroner i tilskudsordninger til store og små nyhedsmedier; hvad med at lade dem gøre sig umage og interessante og derigennem finde sit publikum.

Tal kan så meget!

Begreber kan så meget!

Fysisk og psykisk nedslidning?

Hvordan disse begreber over tid historisk har forandret sig kunne være interessant at iagttage!

Desværre er alle der kunne bidrage til oplysning om emnet for længst døde og borte!

Og eksperter med et helt liv af viden, ekspertise og erfaring ville formodentligt være inhabile alt den stund at ethvert menneskes holdninger og værdier ændres med tidens moderne tand!

Hvad vores oldeforældre klarede set i forhold til nutidens “opdaterede” begreber, ja, det må man tilbage i litteraturen for at opsøge!

Tal og begreber kan så meget!

Virkeligheden er ofte en hel anden!

For den enkelte!

Jens Vejmand er skrevet i Jebjerg 19. juni 1905. Et par uger tidligere havde Politikens nye redaktør, Henrik Cavling, inviteret Aakjær til at skrive en kronik, og Aakjær sendte ham digtet. Det kunne læses i avisen 26. juni. Digtet blev efterfølgende trykt i Rugens Sange 1906.
På en cykeltur fra Herning til Holstebro i marts 1901 havde Aakjær mødt en fattig stenslager, som han betænkte med 25 øre. Aakjær førte udgiften ind i sin lommebog, og senere tilføjede han, at denne mand på landevejen gav ham den første idé til digtet Jens Vejmand.

I Samlede Værker bd. 4, 1919, skriver han om Iver Larsen, kaldet Gammel Ywer, der boede i nærheden af Aakjærs barndomshjem, at han var den type som er skildret i Jens Vejmand.

Tal kan så meget!

Og digte:

Hvem sidder der bag skjærmen med klude om sin hånd,
med læderlap for øjet og om sin sko et bånd?
Det er såmænd Jens Vejmand, der af sin sure nød
med ham'ren må forvandle de hårde sten til brød.

Og vågner du en morgen i allerførste gry
og hører ham'ren klinge, på ny, på ny på ny,
det er såmænd Jens Vejmand på sine gamle ben,
som hugger vilde gnister af morgenvåde sten.

Og ager du til staden bag bondens fede spand,
og møder du en olding, hvis øjne står i vand,
det er såmænd Jens Vejmand, med halm om ben og knæ,
der næppe ved at finde mod frosten mer' et læ.

Og vender du tilbage i byger og i blæst,
mens aftenstjernen skælver af kulde i sydvest,
og klinger hammerslaget bag vognen ganske nær,
det er såmænd Jens Vejmand, som endnu sidder der.

Så jævned' han for andre den vanskelige vej,
men da det led mod julen, da sagde armen nej;
det var såmænd Jens Vejrnand, han tabte ham'ren brat,
de bar ham over heden en kold decembernat.

Der står på kirkegården et gammelt frønnet bræt;
det hælder slemt til siden, og malingen er slet.
Det er såmænd Jens Vejmands. Hans liv var fuldt af sten,
men på hans grav i døden, man gav ham aldrig en.

Karl Kristian Steincke var socialdemokratisk politiker og minister og kendt for sit store arbejde med dansk sociallovgivning. Det gælder ikke mindst Socialreformen af 1933, hvilken han som socialminister var hovedarkitekten bag. Steincke skrev også artikler og bøger om sociallovgivning og forsørgelsesvæsen.

Om K.K. Steincke var påvirket af tal og beregninger eller af digte og litteratur, ja, det er svært at svare på.

Myter om folks liv på landet levede dengang som i 2024.

Signe Munk kan kun tale om gylle, iltmangel i Limfjorden og CO2 afgifter på landbruget!

Og så en lukningstruet skole…

Hvem sidder der bag skærmen med i-phonen i sin hånd…

Myter giver stemmer….

Jens Vejmand i moderne udgave…