Annonce

Leder: Der er nok en grund til, at Moderaterne vil spare på Arbejdstilsynet

To alvorlige sager om børnearbejde og mobning i henholdsvis byggebranchen og på Christiansborg udstiller absurditeten i at spare på Arbejdstilsynet
Foto: Frej Rosenstjerne
Niels Jespersen, chefredaktør på Netavisen Pio
Når man hører ordet "asbest" og "børnearbejde" i samme sætning, skulle man tro, at vi var tilbage i en tid, hvor fagforeninger endnu ikke eksisterede, og arbejdsmiljølovgivningen var en fjern drøm.

Men nej, dette er en virkelig sag fra Danmark i dag. To børn, i alderen 14 og 15 år, blev sat til at arbejde med det farlige materiale asbest, uden nogen form for beskyttelse.

Hvordan kunne det ske? 

Fordi der tilsyneladende er arbejdsgivere, der ikke skelner mellem en 12-årig og en 22-årig, og fordi Arbejdstilsynet ikke har ressourcerne til at kontrollere dem.

I stedet for at styrke Arbejdstilsynet, som allerede kæmper for at holde trit med skruppelløse arbejdsgiveres ansvarsløse adfærd, har regeringen, anført af Moderaterne, besluttet at spare.

Regeringen foreslår at reducere Arbejdstilsynets bevillinger med over 18 millioner kroner årligt.

Det betyder færre tilsyn, færre inspektører og færre ressourcer til at sikre, at danske arbejdspladser overholder loven.

Arbejdstilsynet er vores sikkerhedslinje

Det danske arbejdsmarked er kendt for sin stærke beskyttelse af arbejdstagernes rettigheder.

Vi har et af verdens bedste systemer for arbejdsmiljøregulering, hvor både fagforeninger og arbejdsgivere samarbejder om at sikre, at reglerne bliver overholdt.

Arbejdstilsynet er en central del af dette system. Når Arbejdstilsynet fungerer, holder det de virksomheder i skak, der ikke selv kan finde ud af at tage ansvar.

Sagen om asbestarbejdende børn er ikke et enkeltstående tilfælde

Men uden tilstrækkelige ressourcer er tilsynet intet andet end en papirtiger, og det er præcis, hvad regeringen lægger op til.

Sagen om asbestarbejdende børn er ikke et enkeltstående tilfælde. Når virksomheder bevidst ignorerer arbejdsmiljølovgivningen, skal der være nogen, der holder dem ansvarlige.

Uden et stærkt arbejdstilsyn vil flere og flere virksomheder fristes til at tage chancer og skubbe grænserne for, hvad der er lovligt og forsvarligt.

Arbejdstilsynet modtog alene sidste år over 14.000 anmeldelser om arbejdsulykker

Det er også værd at nævne, at det ikke kun er børnearbejde, vi taler om her. Det er alle danske arbejderes sikkerhed.

Arbejdstilsynet modtog alene sidste år over 14.000 anmeldelser om arbejdsulykker. Hvert år koster arbejdsulykker samfundet over 28 milliarder kroner.

Spar på Arbejdstilsynet nu, og de tal vil kun stige.

Moderaternes eget rod i arbejdsmiljøet

Det er også bemærkelsesværdigt, at det netop er Moderaterne, der er drivkraften bag besparelserne på Arbejdstilsynet, når de samtidig står midt i deres egen arbejdsmiljøskandale.

Partiet har for nylig fået et påbud fra Arbejdstilsynet for et ekstremt dårligt arbejdsmiljø, præget af mobning og nedværdigende adfærd.

Det virker ironisk, at det samme parti, som selv ikke kan finde ud af at opretholde et ordentligt arbejdsmiljø, nu ønsker at skære i de ressourcer, der skal beskytte resten af arbejdsmarkedet.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er helt ude i hampen at spare på arbejdstilsynet. Og jeg krummer som socialdemokrat endnu en gang tæer over at mit parti må gå på kompromis i hen over midten regeringen.

Eller synes partiet mon det er helt fint at arbejdsgivere uden skrubler slipper uden om det gode arbejdsmiljø?

De sidste par dage har der i TV kørt en dokumentar om illegale migranter og asbest. Det var grimt at se på. Alt imens arbejdstilsynet bliver mindre og mindre, bliver grinet på de umoralske arbejdsgivere større og større.

For filan da, kære Socialdemokratiet. Jeg er nu i stand til at kunne gå i mine for små sko.

jeres retssag mod mig må snart være forældet

Det er da også meget billigere bare at fyre de medarbejdere, der er utiilfredse, eller bliver syge. Og hvis det er noget med asbest, kan der jo gå årevis, før de bliver syge.

Værdien af Arbejdstilsynets kontroller kan diskuteres, sålænge de ikke foregår uanmeldt. For det gør de jo ikke. Og hvordan det kan ske, at tilsyn bliver varskoet, fatter jeg simpelthen ikke. Så falder hele ideen med tilsyn til jorden og er intet værd, som det så tydeligt fremgik af DR's dokumentar om migrantarbejdere.

Kom Arbejdstilsynet på uanmeldt besøg hos Moderaterne og afslørede kritisable arbejdsforhold? Nej, det var vist ikke lige sådan, det foregik.

Personligt har jeg hørt flere historier fra venner, der arbejder i større firmaer med maskiner og diverse sikkerhedsforanstaltninger, hvor driftchefen på forhånd er blevet informeret om besøget, så man kan nå at afbryde de maskiner, der ikke overholder reglerne, så de fremstår som "under reparation", at tilslutte udsugning, der normalt ikke er tilsluttet pga manglende kapacitet, etc. etc. Så fremstår det hele jo fint og ordentligt, når tilsynet dukker op.

Det er nøjagtigt samme mønster som for tilsyn med landbruget, der ligeledes er blevet varskoet på forhånd.

Er der muldvarpe i vores tilsynsorganisationer, som får penge under bordet?

Tilsyn skal foregå uanmeldt. Punktum. Og tilsynsmyndigheder skal have beføjelser til at lukke en byggeplads i en periode, hvis man finder ulovlige arbejdere eller brud på sikkerheden. At byggeriet forsinkes er bare ærgerligt, så må man lære at overholde reglerne.

Så vidt jeg ved, er en hovedentreprenør ansvarlig for de underentreprenører, man indgår kontrakt med. Det ansvar kan man ikke løbe fra. Bygherren har tilsynspligten, men her kan nok være forskel på, om det er en privat bygherre eller fx alment boligbyggeri. Under alle omstændigheder bør der være 0-tolerance for ulovligheder. Løftede pegefingre virker ikke. En klækkelig bøde til dem, der ikke tager deres ansvar alvorligt, ville skæppe i tilsynets kasse, så nedskæringer kunne undgåes. Lovgivningen skal indrettes efter den virkelige verden - ikke efter et utopisk samfund, hvor der bare sker nogle få fejl og misforståelser en gang i mellem.

Arbejdstilsynet opruster med 80 medarbejdere

For første gang i mange år hyrer Arbejdstilsynet en række nye medarbejdere for at kunne implementere den politiske aftale om en ny og forbedret indsats for arbejdsmiljøet på danske arbejdspladser.

Der kommer flere tilsynsførende på besøg på de danske arbejdspladser de kommende år. Nu går ansættelserne i gang. Det er en af de første synlige konsekvenser af den politiske aftale, der blev indgået i foråret om at styrke arbejdsmiljøet med 460 millioner kroner frem mod 2022.

Ansættelserne betyder, at Arbejdstilsynet i 2020 vil blive ca. 680 medarbejdere i forhold til ca. 600 i 2019. Det er første gang siden 2007, at Arbejdstilsynet ansætter i så stor skala. Ansættelserne foregår henover efteråret og vinteren, hvor der vil være særligt fokus på at finde tilsynsførende med de rette kompetencer til de nye brancherettede indsatser, der bliver prioriteret fra politisk side, herunder blandt andet i forhold til psykisk arbejdsmiljø.

Efter at have været på besøg tre gange i løbet af september hos Moderaterne er Arbejdstilsynet kommet frem til sin konklussion:
Moderaterne får et påbud.
- Virksomheden påbydes at sikre, at arbejdet planlægges, tilrettelægges og udføres, så krænkende handlinger i form af mobning og anden nedværdigende adfærd, ikke forringer ansattes sikkerhed eller sundhed på kort eller lang sigt. Det skal I gøre i forbindelse med arbejdet i Moderaternes sekretariat, skriver Arbejdstilsynet i sin afgørelse, som DR er i besiddelse af.
Moderaterne skal efterkomme påbuddet senest den 15. januar 2025. Her skal de også melde tilbage til Arbejdstilsynet, hvordan de vil sikre, at det bliver overholdt.
Desuden påbydes Moderaterne at sikre, at der gennemføres en arbejdspladsvurdering (APV) af arbejdsmiljøet på arbejdspladsen senest 8. januar.

Det virker ironisk
Det virker ironisk
Det virker ironisk

Nej, det virker logisk!

Storsygehuse.
Storregioner.
Storkommuner.

Stort parti!
Stor i slaget

Løkkelogik!

Kort fortalt har han aldrig oplevet en lignende troløshed, illustreret ved, at hele 53 pct. af vælgerne i 2022 havde sat kryds ved et andet parti end ved sidste valg.

I deres analyse af grundene til den bemærkelsesværdige illoyalitet peger forskerne på særligt én tendens: Vælgerne identificerer sig ikke længere med et specifikt parti, en ideologi eller konkrete politiske resultater. I stedet stemmer de på de politikere, som de kan identificere sig med på et personligt plan.

Lars Løkke Rasmussen tager fejl, når han med reference til Moderaternes politiske projekt siger, at ”det handler ikke om nogen, men om noget”.

Hverken vælgere eller kunder er interesserede i noget. ”Nogen”, det personlige brand, er det udslagsgivende, og det stiller helt nye krav til såvel politikere som ledere og virksomheder.

Arbejdstilsynet opruster med 80 medarbejdere.

Lars Løkke har endegyldigt erkendt sine fejltagelser:

Det handler om “nogen”!

“Nogen” fra Arbejdstilsynet der kommer på besøg om “noget”!

Altså logisk set jo færre “nogen”, desto mindre er sandsynligheden for at “noget” er galt!

Selv hos Moderaterne!

Stort er godt!

Blot ikke et stort Arbejdstilsyn!

Ironisk?

Nej logisk!

Venstre skiftes ud med Moderaterne!

“Nogen” skiftes ud med “noget”

“Noget” at tale om!

Men “nogen” sendte en klage!

”det handler ikke om nogen, men om noget”.

Løkke er tilbage ved “nogen”

“Nogen” må fyres i såvel i Moderaterne som hos Arbejdstilsynet!

“Noget” må gøres!

Løkkelogik!

Løkke sparede på Venstre, nu er tiden kommet til Arbejdstilsynet!

Moderaterne er jo i bund og grund lig Lars Løkke!

Og ham kan der ikke skæres ned på!

Fortæller den politiske historie!

Skæbnens ironi!

Tilbage står Arbejdstilsynet!

Løkke til!

Løkkelogik 3,4 % til Moderaterne i følge seneste Voxmeter måling -

SVM logik 34,1 % idag , ved valget i 22 , 50,1% -

Det blå hold mener jo al regulering og stat, undtaget apanagen til kongehuset, kirken og forsvaret, er overflødige - For vi har jo naturkraften markedskræfterne.

Gud bevares.

Naturkraften markedskræfterne der skabte jyske vindmøller, jyske pumper og kinesiske solceller.

På Cuba har de for tredie dag ingen strøm!

Markedskræfterne er sat ud af funktion!

Men med naturkraften markedskræfterne mener en forfatter på den frie bogmesse i Frankfurt at Vesten vil indhylde sig selv i diktatorer der forsøger at bekæmpe verdens øvrige diktaturer.

Om forfatteren får ret findes der kun ugidelighedens demokrati til at skabe modvægt!

I demokratiets greatest land betaler Elon du ved nok nu tilfældige vælgere 1.000.000 dollars for at lade sig registrere som demokratisk vælger!

Danmarks vigtigste allierede!

Kun med penge forandres verden!

Fagforeningskontingentet har aldrig været vigtigere!

Læren fra Polen breder sig endnu engang ud over jorden!

Demokratiet der har betalt med flest menneskeliv!

De frie markedskræfter i dine hænder!

Strøm i stikkontakten, mad på bordet og rimelige arbejdsforhold!

Det koster altsammen!

Skat men først og fremmest et kontingent til at holde markedskræfterne på den rette vej!,

Og plads til firstmovers!

Jyske vindmøller, robotplæneklipper, airflyers, robotstøvsugere, frit forbrugervalg…

Naturkr@ften markedskræfter…

Hvad køber jeg?

Kød, gulerødder eller ærter?

Valget er dit….

Naturen styrer lidt endnu…

På Cuba er alt i fryseren ubrugeligt i morgen…