Annonce

Voldsom sag chokerer:“Det er det værste, jeg har set, i de 16 år, jeg har været i 3F”

Det er første gang formanden for 3F Holbæk-Odsherred ser børnearbejde på den måde i Danmark
Foto: Privatfoto
Formand for 3F Holbæk-Odsherred Allan Andersen.
En sag, hvor mindreårige har været udsat for asbest, har vakt forargelse.

Ikke mindst hos formanden for 3F Holbæk-Odsherred.

Arbejdet med farlig asbest 

Socialt udsatte børn i alderen 12-16 år blev sat til at arbejde med materiale, som indeholdt asbest i virksomheden LM Multiservices.

Arbejdet skete i Sønderborg, men virksomheden holder til på Vestsjælland, hvor Allan Andersen er formand for 3F Holbæk-Odsherred.

“Det er det værste, jeg har set, i de 16 år, jeg har været i 3F,” siger Allan Andersen til Netavisen Pio.

Socialt udsatte 

I sin tid i 3F har han set lidt af hvert. Men der er én ting der adskiller sagen fra Sønderborg fra andre sager.

Det er første gang, jeg ser børnearbejde på den måde, som vi gør her

“Det er første gang, jeg ser børnearbejde på den måde, som vi gør her. Vi hører om børnearbejde i Bangladesh og Vietnam. Men det er her jo børnearbejde af værste skuffe,” siger Allan Andersen.

Derudover gør det indtryk på 3F-formanden, at det har været socialt udsatte børn, som er blevet sat til at arbejde med asbest.

“Jeg har aldrig oplevet noget lignende." Det er så uvirkeligt i min verden, så jeg kan slet ikke forstå det,” siger Allan Andersen.

Et farligt materiale 

Sagen har tidligere vakt harme, ikke mindst hos beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

“I den her sag overgår virkeligheden fantasien. Af det jeg kender til sagen, er det her fuldstændig grotesk på så mange parametre, at jeg dårligt ved, hvad der er værst,” udtalte ministeren i en pressemeddelelse.

Asbest er et byggemateriale, som blev brugt meget i Danmark, indtil det blev forbudt i 1993.

Asbeststøv indeholder fibre, som ikke kan ses med det blotte øje. Hvis man indånder det, er man i risiko for at få en række lungesygdomme som for eksempel asbestose, lungekræft og lungehindekræft.

Det er dog stadig et problem i forbindelse med renovering og arbejde med ældre bygninger, som er bygget før asbest blev forbudt.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse skønnes det, at over 300 personer bliver ramt af kræft om året som konsekvens af asbest.

Tallet kan dog være endnu højere.

Ifølge beregninger fra et europæisk samarbejde mellem journalister, som TV2 Nord har deltaget i, dør cirka 1300 om året af asbestrelaterede sygdomme.

Netavisen Pio har forsøgt at få fat på ejeren af LM Multiservices, Luini Joe Mammen, men han er ikke vendt tilbage inden deadline.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

... Jeg kunne tænke mig et system hvor virksomheder, for at kunne starte op skulle love at holde loven, tegne en forsikring til dækning af arbejdstilsynets udgifter, i tilfælde af at der foregår noget ulovligt.
Det vil gøre virksomheden til klient i et privat forskringsselskab, med en stor interesse i at alt foregår inden for lovens rammer, det som forsikringsselskabet skal dække er altså ikke kun udgiften til den enkelte klints virksomhed, men udgiften til at opretholde Arbejdstilsynet, hvis der er mange syndige virksomheder deles udgiften i mellem dem alle syndere, men er der kun en synder, så dækker denne virksomheds forsikringsselskab hele udgiften.
På den måde kan man flytte udgiften til det strengt nødvendige Arbejdstilsynet, væk fra os uskyldige skatteborgere og over på de private virksomheder, som er langt bedre til at holde udgifterne nede end det offentlige er.

Ovennævnte forslag lyder umiddelbart meget godt, men er overflødigt da nuværende regler er gode nok,
blot de bliver overholdt. Det er ikke papirnusseri der er brug for men forenkling af bureokratiet.

HOLDBÆK.
Ja. dansk er et vanskeligt sprog at stave på.

Men kun i brødteksten - længere nede er det korrekt stavet - ;-)

Rigtigt, men ufatteligt at det kan slippe igennem korrekturen, HVIS den altså eksisterer.

Korrekturlæsning er forlængst afskaffet, men så er der jo "stavekontrol" der virker på det meste, hvis den er slået til.