Giv os nu en ordentlig smittesporing

Myndighederne burde have udnyttet sommeren til at opbygge et robust og effektivt smitteberedskab. Nu står vi over for en ny nedlukning.
I foråret ofrede danskerne en del af deres frihed for at få coronavirusset under kontrol. Slut med fester og caféliv.

Slut med at se sine kollegaer og være en del af arbejdspladsens fællesskab. Lønmodtagere blev arbejdsløse, og erhvervslivet mistede milliarder i tabt indtjening.

Men vi gjorde det. Takket være danskernes sammenhold og ansvarlighed samt resolut handling fra politikernes side fik vi knækket smittetallene.

Danmark kom relativt uskadt igennem første bølge.

Smittesporingsberedskab er utilstrækkeligt

Nu står vi i en ny nedlukning. På dagens pressemøde udbredte statsminister Mette Frederiksen de restriktioner, myndighederne i sidste uge indførte i hovedstaden, til hele landet.

Trods alvoren er situationen heldigvis bedre end i marts. Beredskabet er mere robust og vores viden om corona bredere.

Den største fordel er, at testkapaciteten i dag er langt større.

Men der mangler noget: Vores smittesporingsberedskab er fortsat utilstrækkeligt. For det er ærligt talt uforståeligt, at vi her et halvt år inde i coronakrisen stadig ikke har opbygget et robust og effektivt smittesporingsberedskab, der kan opspore og nedkæmpe smittekæderne.

Kirurgisk præcision

Indtil vi forhåbentlig har en vaccine, så handler det om at ramme den perfekte balance mellem at holde samfundet åbent og holde smitten nede. Det kan kun lade sig gøre, hvis myndighederne med kirurgisk præcision kan sætte ind med det samme, hvor smitten opstår og spredes.

Ellers ender vi med at halse efter sygdommen, der spreder sig hurtigere, end vi kan nå at spore den.

Smittesporing er ikke en eller anden helt særlig kunstform, som det kræver en specialiseret uddannelse og indsigt at bedrive. Der er tale om simpelt efterretningsarbejde.

Et system, der virker hver eneste dag i Fjernøsten

Man tager en smittet person og kortlægger vedkommendes færden et par uger tilbage. Så kontakter man alle personer, der kan havde været udsat for smitte og tester dem, indtil man finder den oprindelige smittebærer.

Så starter man forfra, indtil der ikke er mere virus.

Det er et system, der virker hver eneste dag i Fjernøsten, og selvom vi ikke behøver lade os inspirere af asiaternes hang til masseovervågning og drakoniske sanktioner, så er det uforståeligt, at erfaringerne fra lande som Sydkorea og Taiwan ikke inspirerer de danske myndigheder.

Her fik man trods nærheden til Kina smitten under kontrol næsten med det samme.

Eller se til Finland og Norge, der også har færre døde.

Resolut nedlukning reddede tusinder

I medierne og det borgerlige Danmark er fortællingen, at nedlukningen i marts var alt for drastisk og unødvendig. Uagtet at de lande, der bedst har håndteret corona, nærmest alle har været dem, der reagerede tidligst og hårdest.

Sandheden er, at vi skal prise os lykkelige over, at især statsministeren dengang i marts udviste politisk lederskab.

Det reddede sandsynligvis tusindvis af menneskeliv, og selv om erhvervslivet vånder sig under omkostningerne, så er det i sidste ende billigst at få virusset under kontrol. Døde kunder er ikke godt for omsætningen.

En spildt sommer

I stedet for at spilde tid på at lave nidkære tekstanalyser på statsministerens taler fra marts, så burde oppositionen hellere kritisere det utilstrækkelige smittesporingsberedskab. Tilbage i sommer var det dagligt antal smittede så lavt, at det havde været særdeles overskueligt at kortlægge hvert enkelt tilfælde.

Mette Frederiksen og Magnus Heunicke skal genfinde noget af den handlekraft, de udviste tilbage i marts.

Nu står vi overfor en noget større opgave, men den er ikke uoverkommelig. Selv om det koster mange penge at smittespore, så er der tale om pebernødder i forhold til de omkostninger, der rammer erhvervslivet, og som giver sig udslag i færre skatter og afgifter til fællesskabet.

Mette Frederiksen og Magnus Heunicke skal genfinde noget af den handlekraft, de udviste tilbage i marts. De bør udruste chefen for den nye styrelse for forsyningssikkerhed og andre relevante myndigheder med en ordentlig pose penge og den helt store saks til at klippe bureaukratiske forhindringer i stykker, så vi kan få smittesporingen på sporet.

Det er den hurtigste, billigste og sikreste måde at få genåbnet Danmark på.

 

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

"SMITTESPORING"..... Ha Ha Ha ....Hvem tror vel da på "smittesporing",i et MORADS af smitte overalt. Når blot EN person kan smitte 15,og 15 personer hver og en igen kan smitte 15. Ak ak ak NAIVT at tro på der kan "lokaliseres" smitte overhovedet. SMITTE kan kun BREDE sig og intet andet. Eksisterer der reelt set bare EN ting der kan siges at fungere EFFEKTIVT imod COVID 19 ....NEJ ! Virkeligheden er ingen reelt set aner ret meget om HVAD der kan gøres for at bremse eller stoppe denne helvedes smitte. Og oveni det kan man til det sige at kun FÅ tager virus alvorligt,og ser den som en konkret FARE. Selvom der er MASSER af grunde til at FRYGTE CORONA. Men,folk virker desværre ligeglade. De går meget mere op i "tante Annaa fødselsdag" og "lille Louises konfirmation"...og " Nicolaj og Annelises bryllup"....Og fodboldkampen, Cafebesøget, sommerhus og sommerstrand,badeland i efterårsferien. For "livet skal jo leves uanset"....Ja,det skal det jo,indtil det ikke leves mere. De fleste tror sig udødelige. Døden er tabu,og noget omtrent UTÆNKELIGT for de fleste. CORONA er da "bare en influenza". Stop "hysteriet". Og hvis "tante Anna" DØR efter fødselsdagen så var det bare "hendes tid nu". Helt uhørligt "blåt " som der tænkes. MANIPULERENDE ord kan høres overalt. Og hvis man ringer til CORONALINIENs HOTLINE for at spørge ind til noget om denne rædselsvirus får man bare en FRÆK person i den anden ende af røret. En person der ikke kan besvare ens spørgsmål. Og samme person klasker til sidst FRÆKT røret på. Det er sådan du bliver behandlet. Der er IKKE styr på nogetsomhelst. Og hvis nogen vil testes for Covid 19 er der flere timers ventetid. Og et svar på test får du først om flere dage. Og ALLERVÆRST må det siges at være at mange får fåretaget op til FLERE test. For tilsyneladende skal der ikke oplyses CPR nummer ved testning. Imens kan folk der er ansat i sundhedsvæsnet ikke blive testet. Og folk med "symtomer" kan ikke blive her og nu testet. Ak ak ak......tal ikke om "smittesporing". Enhver kan smitte som de vil. Og holder sig absolut IKKE hjemme,selvom de føler sig syge. Ikke sært at smitten spreder sig mere og mere.

EFFEKTIVITET ....Det hele drejer sig KUN om "effektivitet". Vær effektiv. Skrab så mange kontanter som muligt hjem for "kapitalen". Der skal PENGE på bordet. Uanset hvad. Vær effektiv. Selvom CORONAEN venter lige om hjørnet. Også når du går på arbejde. Vær effektiv. Meget snart vil vi igen se hospitalerne fyldt op med CORONASYGE patienter. Og bedemændene vil få kronede dage. Overarbejde for at kunne følge med når strømmen af døde venter på den "sidste køretur". Det hele drejer sig kun om at være EFFEKTIV. Om at indtjene kolde kontanter. Derfor håner man konstant regeringen for at Danmark blev "lukket ned". Det passede ikke ind i programmet for profit og kassebeholdning. Men,det var RIGTIGT gjort at lukke ned. Og det samme burde ske igen hvis man vil gøre sig forhåbninger om at nedbringe smitten for en stund. Der er blevet kørt HETZ mod regeringen. Og det eneste BLÅ MAGT ønsker sig er at kunne finde anledning til at vælte den siddene regering.For derefter at sætte sig på taburetterne igen. Noget sådant vil blive VOLDSOMT DYRT for ALLE samfundets økonomisk svageste borgere. BLÅ MAGT vil da sende CORONAREGNINGEN godt og grundigt til alle der ikke ejer en krone.

Annonce