Fem bud på en ny fødevareminister

Hvem skal være ny minister i stedet for Mogens Jensen? Netavisen Pio har fem frække bud.
Ny fødevareminister
Mogens Jensen har onsdag meddelt sin afgang som minister for fødevarer, fiskeri, ligestilling og Nordisk Råd. Det sker som følge af mink-sagen, hvor regeringen besluttede, at også mink, der ikke var smittet med corona, skulle slås ned.

Dermed står regeringen uden en minister på de mange områder, og det er derfor tid til at spekulere i, hvem der kan overtage.

Man kunne selvfølgelig også spekulere i en større rokade, som også inkluderer andre af regeringens mere udskældte ministre (læs: udenrigsminister Jeppe Kofod og/eller kulturminister Joy Mogensen), men her koncentrerer vi os i første omgang om Mogens Jensens post(er).

En anden model kunne være en mindre rokade, hvor man evt. forfremmer udviklingsminister Rasmus Prehn (selvom det måske ikke helt vil føles som en forfremmelse) og så finder en ny udviklingsminister. Så vil man også komme ud over problemet, med at sætte en helt ny minister til at forestå det oprydningsarbejde i Fødevareministeriet som venter.

Men de fem bud på en Mogens Jensen-afløser - i en ikke nærmere prioriteret rækkefølge - er:

Jesper Petersen

Et partis politiske ordfører står altid først i køen, når der skal uddeles ministerposter, og siden regeringsskiftet har 39-årige Jesper Petersen loyalt forsvaret regeringens kurs i alle spørgsmål.

Mange kommentatorer havde Jesper Petersen som et oplagt ministeremne allerede ved regeringsdannelsen, og han bør også være inde i overvejelserne denne gang. Nogen vil måske mene, at hele fire tidligere SF’ere i regeringen er en (eller flere) for meget.

Christian Rabjerg Madsen

Et andet bud kunne være partiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen. Det 34-årige folketingsmedlem har kun været valgt siden 2015, så det er stadigvæk tidligt i karrieren, men han er medlem af folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, så han kender området.

Mette Frederiksen har ved sammensætningen af regeringen gjort klart, at ung alder ikke står i vejen for en ministerpost.

Annette Lind

Partiets udenrigsordfører var højlydt utilfreds med, at hun ikke blev minister efter sidste valg, efter at hun havde fået et rigtig godt personligt valg i Vestjylland, hvor hun er opstillet i Danmarks mink-hovedstad Holstebro, hvor hun tidligere har siddet i byrådet.

Det ville være et valg, der giver mening i forhold til de forskellige balancer, der skal være i en regering - både den regionale, men også køns- og aldersbalancen.

51-årige Annette Lind har siddet i Folketinget siden 2011.

Mette Gjerskov

Et andet bud kunne være et comeback til den socialdemokratiske folketingsgruppes enfant terrible, tidligere fødevareminister Mette Gjerskov, der kender området både som minister og som uddannet agronom.

Om Mette Frederiksen er klar til at give en ministerpost til Gjerskov, der ikke helhjertet bakker op om hendes udlændingepolitik, er nok et åbent spørgsmål.

Ingen!

Mogens Jensens ministerium har fra starten fået kritik for at være en rodebutik, og derfor er det også en mulighed at dele det op og fordele til de allerede eksisterende ministerier. En model, hvor miljøminister Lea Wermelin overtager fødevaredelen, erhvervsminister Simon Kollerup kunne få fiskeriet, arbejdet med Nordisk Råd kunne udviklingsminister Rasmus Prehn få, og han eller en anden kunne få de få medarbejdere, der arbejder med ligestilling.

Ligestillingsområdet har, siden det blev oprettet i 1999, levet en omtumlet tilværelse i blandt andet Arbejdsministeriet, Socialministeriet, Kirkeministeriet og Udenrigsministeriet.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Karen Hækkerup er oplagt. Landbruget elsker hende. Og hun har lært et og andet i sit nuværende job. Børnenes fremtid er et grønt Danmark med grise, køer, heste og får og frie kyllinger.

Jesper Petersen er også tidligere SFer!

Navnet betyder mindre. Afgørende er det at vedkommende hverken har været ansat i, er gift ind i, på anden måde nært relateret, i logelignende gruppe (VL) eller får store valgtilskud fra produktionserhvervene.

Min ros til redaktøren for den store træfsikkerhed;)

Annonce