Trumptilhængere opildnet før stormløb mod kongressen: “Duel på livet”

Vanvittige scener i Washington: En person blev skudt og tre andre døde, da tilhængere opildnet af præsident Trump og hans folk, stormede kongresbygningen.
Ingen har næppe forestillet sig den amerikanske kongresbygning ville blive stormet af en vred menneskemængde.

Heller ikke at den vrede menneskemængde ville blive ansporet af den amerikanske præsident.

Men det var hvad der skete, da den amerikanske kongres onsdag var samlet i Capitol-bygningen for formelt at godkende valgmandskollegiets resultat.

Det, der blot skulle have været en ceremoniel gennemgang af valgresultatet, blev i stedet en historisk og anti-demokratisk begivenhed, hvor vrede Trump-tilhængere stormede og trængte ind i bygningen og med held fik afbrudt den igangværende godkendelse af resultatet af præsidentvalget.

Politikerne måtte søge tilflugt i beskyttelsesrum og på deres kontorer, mens der blev smadret vinduer og begået hærværk mod kontorer. Kongressens ledere blev flyttet til en militærbase uden for Washington.

placeholder

Det var en meget mærkelig og usædvanlig situation, hvor nogle af Trump-tilhængerne var meget aggressive, mens andre mere lignede turister, der havde mere travlt med at tage selfies sammen med vagtfolkene.

En enkelt af de indtrængende, en kvinde fra Californien, mistede livet, da hun blev skudt i brystet af en af sikkerhedsfolkene.

Først efter flere timer fik politiet i kongresbygningen forstærkninger fra politiet i Washington, samt politistyrker fra de nærliggende stater Virginia og Maryland, nationalgarden, FBI og sikkert et par stykker mere. Herefter begyndte man at rydde bygningen og fjerne Trump-tilhængerne med hjælp fra blandt andet tåregas, peberspray og flash-granater.

placeholder

Trump og hans folk pustede til ilden

Trump-tilhængerne varmede op til stormen hele morgenen, under det såkaldte Save America March Rally, hvor præsident Trump og en lang række af hans allierede, blandt andet præsidentens personlige advokat Rudy Giuliani ogf flere kongresmedlemmer, talte.

Her gentog de alle løgnene om, at Joe Biden kun har vundet valget ved hjælp af valgfusk.  

Løgne, der ikke er fundet noget som helst bevis for. Løgne, som er underkendt af dommere ved mere end 50 domstole.

"Stop the steal" - stop tyveriet - var det gennemgående slogan for markeringen.

placeholder

Marchen eller rallyet var en lang seance, hvor de forskellige talere med varierende grad af styrke, gjorde deres for at ophidse folkemængden med angreb på Biden, den demokratiske proces og medierne.

Rudy Giuliani, den tidligere borgmester i New York, der har stået i spidsen for Trump-kampagnens forsøg på at få omstødt valgresultatet ved domstolene, sagde blandt andet, at man skulle droppe juraen og i stedet overgå til "trial by combat" - duel på livet.

Dette er Donald Trumps republikanske parti.

Det var ikke kun de politiske modstandere, som blev anset som fjender. præsidentens søn, Donald Trump Jr, havde denne besked til partifællerne i kongressen. Partiet er ikke længere et parti, men en personkult:

”Dette er en besked til alle republikanerne, der ikke har været villige til at kæmpe, til de mennesker, der ikke har gjort noget for at stoppe valg-tyveriet ,” sagde han og fortsatte: . "Denne forsamling sender en klar besked til dem: Dette er ikke længere jeres republikanske parti. Dette er Donald Trumps republikanske parti."

Donald Trump pustede selv yderligere til ilden, ved at hævde over for hans hard core-tilhængere, at vicepræsident Mike Pence på en eller anden måde kunne stoppe optællingen af valgmandsstemmerne og sende beslutningen tilbage til delstaterne.

Men nærmest samtidig med at det gik op for de ophidsede Trump-tilhængerne udenfor Capitol Hill, at Mike Pence blot ville tælle stemmerne og ikke protestere, begyndte stormen mod bygningen.

Trump hyldede patrioterne

Donald Trump var, efter sin tale til marchen, taget tilbage i Det Hvide Hus. Ifølge flere medier, fulgte han optøjerne på tv, men uden rigtigt at foretage sig noget. CNN kunne berette om, at præsidenten var mest optaget af, at Mike Pence havde vendt ham ryggen.

Offentligt konstaterede han blot, at optøjerne var en helt naturlig reaktion på, at han var blevet snydt for valgsejren:

"De her ting og begivenheder er, hvad der sker, når en jordskredsvalgsejr sådan uden videre og så ondskabsfuldt bliver taget fra store patrioter, som er blevet behandlet dårligt og uretfærdigt i så lang tid. Husk denne dag for altid," skrev han på Twitter.

Hvad der sker, når en jordskredsvalgsejr sådan uden videre og så ondskabsfuldt bliver taget fra store patrioter

Det sidste er nok svært at forestille sig ikke sker.

Selv om Trump blev opfordret af flere kongresmedlemmer til at tage afstand fra demonstranterne, ville præsidenten ikke tage afstand fra hverken selve stormen eller de mennesker, der udførte den i hans navn. Trump skrev dog i tweets og i en video, der blev lagt på sociale medier, at folk skulle være fredelige og gå hjem, men at han "elskede dem".

Trump gentog samtidig, at det var foregået massivt valgsvindel - og at valgsejren blev stjålet fra ham og republikanerne.

Videoen blev hurtigt fjernet fra Twitter, som valgte det meget utraditionelle skridt at give præsidenten 12 timers karantæne fra mediet for at opfordre til vold.

Twitter advarede samtidig Donald Trump om, at hvis han overtræder bruger-retningslinjerne en gang til, så vil hans Twitter-konto blive lukket permanent.

Præsident Trump var ikke den eneste i Trump-lejren, der havde en uheldig dag på sociale medier. Præsidentens datter, Ivanka, måtte således slette et tweet, hvor hun kaldte menneskemængden for "amerikanske patrioter".

Biden: "Det er ikke protest, det er oprør"

Imens alt dette skete, kommenterede den kommende president, Joe Biden, begivenhederne. Han havde fulgt optællingen fra sit hjem i Wilmington, Delaware mere end 100 kilometer fra hovedstaden.

Han kaldte stormløbet mod kongressen for et oprør. Han understregede, at præsident Trump havde ansvaret for at det voldsomme, voldelige oprør:

"At storme kongresbygningen, knuse vinduer, indtage kontorer og USA's senat og at true valgte embedsmænds sikkerhed - det er ikke en protest, det er et oprør," sagde Biden blandt andet.

Han opfordrede Trump til "opfylde sin ed til at forsvare landets forfatning" ved at gå på tv og kræve protesterne stoppet øjeblikkeligt.

placeholder

Efter knap seks timers udsættelse blev mødet i kongressen genoptaget. Torsdag morgen dansk tid blev Joe Biden så endelig godkendt som vinder af det amerikanske præsidentvalg.

Joe Biden bliver formelt indsat på præsidentposten om 13 dage, men flere store amerikanske medier skriver i dag, at de mener, at præsident Trump bærer hovedansvaret for optøjerne, og at han derfor bør gå af. Enten frivilligt eller ved at regeringen fjerner ham ved hjælpe af den 25. tilføjelse til forfatningen eller ved en rigsretssag i kongressen.

Knap 20 demokratiske kongresmedlemmer meddelte i går, at de mener præsidenten omgående bør fjernes fra sin post af kongressen.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvis der ikke var valgfusk, hvorfor inviterede en af svingstaterne, bare én af dem, så ikke Trump og hans folk indenfor, så de kunne gennemgå valgoptællingen sammen? Det ville, såfremt der ikke var valgfusk, have taget vreden ud af de (mindst) 74 mio vælgere der stemte på Trump. Det ville have forhindret balladen omkring Capitol Hill og de fire dødsfald i den forbindelse.
Hvorfor var der ingen invitation? Det ville der have været i et normalt, demokratisk samfund. Man løser problemerne med åbenhed og imødekommenhed.

Af de 74 mil. der stemte ved valget er der sikkert mange der stemte på det Republikanske parti, og ikke Trump.
Trump er ikke ukendt pandemi-Verdensmester i covid 19 ligegyldighed og løgnehistorier, næret af manglende off. demokratiske kontrolforanstaltninger af internetudbydere.

Annonce

Annonce