Annonce

Coronahjælp: 25 millioner til graduate-programmer er ikke ambitiøst nok

Hvis man vil ledigheden blandt nyuddannede akademikere til livs, er der brug for en større indsats.
I begyndelsen af juni var Radikale ude med et forslag om at oprette en pulje på 25 millioner kroner til opstart af såkaldte graduate-programmer for små og mellemstore virksomheder.

Et graduate-program er typisk en toårig stilling, hvor den nyuddannet får den fornødne erfaring med arbejdet til, at kunne lande en almindelig fastansættelse og indgå på lige vis med andre medarbejder efter endt træning.

Udspillet kom i forbindelse med regeringens hjælpepakke på 750 millioner kroner til uddannelse og opkvalificering, som skal hjælpe de mange danskere, der har mistet deres job under krisen, videre. Det er blandt andet i den aftale at det er blevet besluttet, at faglærte og ufaglærte kan videreuddanne sig til 110 procent af dagpengene.

Men 25 millioner kroner til graduate-programmer er ikke ambitiøst nok, hvis man vil dimittendledigheden til livs. At der er brug for en langt større indsats, indikere ledighedstallene.

Markedet overstrømmes med nyuddannede

I 2018, var 13 procent af alle nyuddannede akademikere stadig ledige et år efter at de er blevet færdige med deres uddannelse. Over de næste måneder færdiguddannes yderligere 81.000 dimittender, og på grund af coronakrisen kan ledighedsperioden gå hen og blive længere for dimittenderne.

Ifølge fagforeningen Akademikerne vil ungdomsarbejdsløsheden kommer til at stige markant den næste tid. Og aktivering af ledige dimittender er bestemt ikke nogen billig omgang.

I 2018 brugte regeringen nemlig intet mindre end 3,4 milliarder kroner på ydelser og aktiveringstilbud til ledige dimittender. Og det var vel og mærket før corona.  

Hvor meget regningen på ydelser og aktiveringstilbud for ledige dimittender løber op i under corona, tør jeg slet ikke tænke på.

Lærlinge fik 5,4 milliarder

Pengene ville have været givet bedre ud til graduate-programmer, som sluser nyuddannede ledige ind i virksomheder.

Det viser sig nemlig, at nyuddannede i langt højere grad kommer i arbejde gennem graduate-programmer frem for aktiveringsydelser.

Derfor skal der gives flere penge til graduate-programmer og med en aftale på 750 millioner kroner burde der være nok at komme efter.

Lærlingene fik 5,4 mia. kr. til at sikre, at der er nok lærepladser til dem. Sølle 25 millioner blegner ved siden af hjælpen til lærlingene. Så hvor er der en seriøs hjælp til de nyuddannede?

Er cand. soc. i udviklingsstudier og Internationale forhold og bestyrelsesmedlem i Landsorganisationen for Nyuddannede akademikere, LONA.


Flere artikler om emnet