Dan Jørgensen indleder forhandlinger om klimalov: Mål står fast!

Danmarks skal forpligte sig til at reducere udslippet af drivhusgasser med 70 procent inden for et årti. Tirsdag startede forhandlingerne om klimaloven.
Regeringen indledte tirsdag forhandlingerne om den klimalov, som skal bringe Danmark i mål med en 70 procents reduktion af drivhusgasser i 2030.

Til det første forhandlingsmøde med klimaminister Dan Jørgensen (S) var regeringens tre støttepartier - SF, Enhedslisten og De Radikale - inviteret, og ved mødet har partierne givet håndslag på, at målet om en reduktion 70 procent ligger fast.

Det fortæller Dan Jørgensen til TV2:

”Vi er blevet enige om, at de 70 procent, dem står vi altså fast på. Det er det, der skal gøre Danmark til førende på klimaområdet,” siger han.

I en video siger Dan Jørgensen, at det især er på energiområdet, der skal omstilles til mere vedvarende energi, landbruget som skal udlede mindre CO2 og transportområdet som skal være mere grønt.

placeholder

Klimaministeren blev bakket op af tidligere miljøminister Ida Auken, der nu er klimaordfører fra De Radikale.

”Jeg håber, at vi får en klimalov, som kan blive styrende for al dansk politik på samme måde, som vi i dag har en finanslov. Vi er sikker på, at det er det, som der skal til for, at alle begynder at trække i samme retning,” sagde hun til pressemødet.

Åben invitation til samarbejde

Formålet med klimaloven bliver, at Danmark skal forpligte sig til en reduktion på 70 procent, men vejen derhen er åben, meddeler Dan Jørgensen, der inviterer samtlige partier på Christiansborg med til arbejdet. Men det kræver, at partierne er klar til at forpligte sig på endemålet.

Hvordan man kommer hen til målet, står derfor åbent. Regeringen har ikke på forhånd fremlagt et udspil, men meningen er, at partierne i første omgang skal komme med indspark og ideer til, hvordan man kan komme målet nærmere. Det samme skal civilsamfundet, lyder det fra ministeren.

Partiet Venstre, som under valgkampen pegede på en målsætning om reduktion på 60 procent i 2030, har absolut ikke noget problem med at sætte procenttal på, siger klimaordfører Thomas Danielsen.

”Men vi bliver nødt til at tage klimaudfordringerne mere alvorligt end bare at nævne hurtige procentsatser. Vi har behov for at se en regering, som er villig til at prioritere klimaudfordringerne økonomisk og kommer med en reel plan,” siger han til TV2.

I første omgang var regeringens støttepartier indkaldt til forhandlinger, og dem er regeringen i forvejen enig med. Onsdag mødtes Dan Jørgensen med Alternativet og torsdag skal de blå partier forbi ministerens kontor.

Hvornår forhandlingerne forventes at være færdige, ville ministeren ikke afsløre.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce