Annonce

Danmark går med i fælles europæisk forsvarsinitiativ

Skal se på mulighederne for anskaffelse af luftforsvarssystemer. Et vigtigt skridt i et fælles forsvar af Europa, siger fungerende forsvarsminister.
Foto: Økonomiministeriet
Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har onsdag, i forbindelse med et NATO-forsvarsministermøde i Bruxelles, tilkendegivet Danmarks deltagelse i European Sky Shield Initiative (ESSI).

Initiativets formål er at skabe en ramme for en fælles anskaffelse af luftforsvarssystemer.

”Dette initiativ er et vigtigt skridt i et fælles forsvar af Europa. Det er vigtigt, at vi drøfter samarbejdsmuligheder med nære allierede,” udtaler Troels Lund Poulsen i en pressemeddelelse og fortsætter:

“Det er et tydeligt signal om, at Danmark skal være med til at tage ansvar for europæisk sikkerhed sammen med vores nabolande.” 

“Putins angreb på Ukraine har varslet nye tider for Europa. Der var et Europa før Putins krig, og der vil være et Europa efter krigen. Mere end nogensinde før er det vigtigt, at Europa og allierede står sammen,” siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og fortsætter:

Hensigtserklæringen European Sky Shield Initiative er blevet til på tysk initiativ og er underskrevet af i alt 16 europæiske lande, herunder Storbritannien, Holland, Finland og de baltiske lande.

European Sky Shield Initiative omhandler muligheder for anskaffelse af jordbaserede luftforsvarssystemer, i første omgang til at bekæmpe fly og på sigt også missiler.

Med Danmarks underskrivning af hensigtserklæringen starter vi med et uforpligtende samarbejde om mulige løsninger, understreger Forsvarsministeriet.

Danmark vil til enhver tid kunne beslutte ikke at deltage i fælles anskaffelser.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

På den ene side burde jeg juble med, nu Danmark beslutter sig til vi hører til de rige lande, og er parat til at bekæmpe alle de fattige, hvadenten det er Rusland, Afrika, Sydamerika, Kina og Indien. Jeg er jo ikke ked af at Danmark ikke er fattigt, og nu Europa slutter næsten ensstemmigt op under USA's ledelse, så kan det vel ikke gå galt?
Men jeg jubler ikke alligevel for det her korstog mod den fattige verden, det er jo planlagt. Det er USA der opdager, at den ene olieeksportør efter den anden vil sælge udenom dollaren. Og USA der opdager hvor svært det er at få et produktionsapparat op at stå, når man i årevis har levet af et monopol på bankvirksomhed. Og opdager hvor svært det er at bringe gælden ned. Med stor dygtighed er det lykkedes USA at standse al russisk energieksport til Tyskland, men vi ser at Rusland havde forudset dette og klarer sig fint. Modsat os.
Jeg er bange for at denne militære konfrontation i det lange løb ikke vil lykkes, hverken for os eller for USA. De andre har retten på deres side og de er for mange!

Mio, Synd du kun ser problemer og ikke muligheder.
Din konspirationsteori vedr. udplyndringen af de fattige i verden, viser med alt tydelighed dit misforståede syn på virkeligheden.

Jørn, hvor har du ret! Dog kun i den første linie. Det er virkelig synd for mig, for denne krig formørker min tilværelse, og jeg ser slet ingen muligheder rent personligt, for selv om de fattige lande skulle vinde, så hører jeg jo til blandt de rige. Modsat synes de fleste kommentatorer her i Vesten at krigen er opløftende og det er med store smil at de diskuterer om den. Jeg synes slet ikke der er noget at glæde sig over.

Jørn, jeg har ikke talt om nogen "udplyndring". Som enhver ved, kan USA udmærket leve med at andre lande bliver rige. Jeg har talt om dollarens obligatoriske brug til handel med energi. Hvis du vil gøre indvendinger mod mine indlæg, så gør det venligst mod det jeg skriver.

Jeg kan naturligvis ikke være sikker på at Jørn Nielsen virkelig eksisterer. Men nu har vi et næsten sikkert vidnesbyrd om, at jeg tager fejl: Dronningen har erklæret - og det er officielt - at Putin har kolde øjne. Så alle vi Putin-forståere må da klappe i nu da statsoverhovedet har talt!