Annonce

Kommentator: “Helt sagligt, at man først beslutter senere, hvordan pengene skal bruges”

Bredt forlig giver forsvaret 143 milliarder kroner over de næste ti år - hvordan pengene skal bruges aftales først senere
Foto: Forsvaret
F-16 fly i hangar
SVM-regeringen er sammen med SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, De Radikale, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige onsdag aften blevet enige om et forsvarsforlig for de næste 10 år.

Regeringen og partierne er enige om at investere cirka 143 milliarder kroner i dansk forsvar og sikkerhed de næste 10 år, samt at Danmark senest fra 2030 og frem lever op til Nato’s målsætning om at bruge to procent af BNP på forsvar og sikkerhed.

Kun Enhedslisten og Alternativet står uden for forsvarsforliget.

en milepæl for dansk forsvar

”I dag indgår vi en aftale, som er en milepæl for dansk forsvar. Med den situation som følger af Ruslands angreb på Ukraine, er det helt afgørende, at der er bred opbakning bag dansk forsvars- og sikkerhedspolitik. Derfor glæder det mig meget, at så mange partier i Folketinget i dag viser vilje til at tage ansvar i så alvorlig en situation,” sagde fungerende forsvarsminister, Troels Lund Poulsen (V) ved præsentationen af rammeaftalen sent onsdag aften.

”Vi giver dansk forsvar et historisk og på alle måder tiltrængt løft,” tilføjede Troels Lund Poulsen.

Alene et rammeforlig

Partierne har alene lavet en rammeaftale om totalbeløbets størrelse. Hvordan de 143 milliarder kroner præcist skal bruges aftales først nærmere til efteråret.

Forsvarsministeriet udtrykker det således:

“(....) partierne er enige om, at der i efteråret 2023 skal forhandles om en første delaftale – herunder en konkret model for styrkelse af værnepligten.”

Dermed bliver det den sygemeldte venstreformand og forsvarsminister, Jakob Ellemann-Jensen, der vender tilbage til dansk politik 1. august, der får til opgave at udmønte rammeaftalen for dansk forsvar.

“Det er lige efter bogen, og helt sagligt, at man først beslutter senere, hvordan pengene skal bruges,” vurderer politisk kommentator, Jarl Cordua, over for Netavisen Pio og fortsætter:

“Det er sagligt, at man siger, at vi ikke skal ud og bruge penge, inden vi har et overblik over, hvad vi skal bruge pengene til. Det her med i huj, hej og hast at gå ud og købe alt muligt isenkram er en rigtig dårlig idé - tænk bare på indkøbet af de israelske haubitser.”

Hastværk i den slags sager er nok ikke det, man har allermest brug for

“Hastværk i den slags sager er nok ikke det, man har allermest brug for, når man skal ud og brænde 143 milliarder af. Så skatteyderne bør være tilfredse med, at man laver rammeaftalen nu - og så konkrete delaftaler i efteråret.”

Troels Lund løste sin opgave

Alt i alt mener Jarl Cordua, at Troels Lund Poulsen har løst sin opgave:

“Det har hele tiden ligget i kortene, at man ikke skulle træffe de konkrete beslutninger her før sommerferien. Så intet nyt dér. Troels Lund Poulsens opgave lød på at lave et forlig inden sommerferien, hvor man skulle have fanget partierne ind, og det er jo lykkedes. Så i aftes så vi partierne på samlebånd rose den fungerende forsvarsminister.”

Den fulde aftale kan læses her.



 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Der er deprimerende få, i Centrum-venstre, der har en seriøs interesse i forsvaret. Er ikke imponeret over "forsvarsforliget" - det hele er brændt sammen i særinteresser - de er jo ikke engang blevet enige om værnepligten eller en fastholdelsespakke. vi spilder endnu en ungdomsårgang, og hvad, når det private jobmarked buldrer derudad igen efter ferien ??