Annonce

De blå er langt fra virkeligheden på arbejdsmarkedet

Danskere og udlændinge arbejder under samme vilkår, påstår de borgerlige partier. Det er fake news, mener dagens debattør
Påstanden fra blå blok er, at 85 procent af udlændingene i Danmark arbejder under en overenskomst -  og at det samme gør 87 procent af danskerne.

De borgerlige partier konkluderer dermed, at vilkårene er nærmest ens for danskere og for udlændinge i Danmark, så social dumping eksisterer ikke.

Dykker man ned i tallene er det en sandhed med så store modifikationer, at det i mine øjne er fake news

Dykker man ned i tallene er det en sandhed med så store modifikationer, at det i mine øjne er fake news, vi har fået serveret. Udmeldinger, som helt klart forplumre en vigtig debat om stigende ulighed i både Danmark og Europa.
 

Langt fra alle er talt med

Opgørelsen over udlændingene, der arbejder under en overenskomst, omfatter for det første kun de lønmodtagere, der offentligt ansat eller arbejder hos en virksomhed, som er organiseret under Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Værre er det, at de mange vikaransatte fra vikarbureauer heller ikke tæller med

Langt fra alle danske virksomheder er medlem af en arbejdsgiverforening under DA. Og slet ikke de udenlandske firmaer, som også opererer i Danmark. Værre er det, at de mange vikaransatte fra vikarbureauer heller ikke tæller med. Og værst er det, at selvstændige ikke tæller med.

Selvfølgelig er selvstændige ikke med i en opgørelse over lønmodtagernes vilkår, tænker man logisk nok. Men vores arbejdsmarked har forandret sig, så den gruppe af enkeltmands virksomheder er i dag en reel del af lønmodtagerarbejdsmarkedet. De kaldes også for ’arm og ben firmaer’.
 

Flere falske selvstændige

Førhen var man enten selvstændig eller lønmodtager og opdelt i funktionær eller timelønnet.

I dag kan man være selvstændig, ansat, vikar, vikar fra et vikarbureau, indlejet arbejdskraft - eller det vi kalder falsk selvstændig. En falsk selvstændig er fx de, som får en fyreseddel om fredagen, men bliver ansat i præcis samme job om mandagen men nu med eget cvr nr.

Særligt gruppen ”selvstændige uden ansatte” er vokset de senere år

Den gruppe er voksende både blandt udlændinge i fx transportbranchen, men også blandt helt almindelige danskere.

I 3F fortæller de, at mere end hver 10. i bygge- og anlægsbranchen er selvstændige, og særligt gruppen ”selvstændige uden ansatte” er vokset de senere år. I HK/Privat ses også en stigning i antallet af ”selvstændige uden ansatte” blandt grafikkerne og på it-området.
 

20 år med blåt Europa

Det er meget forkert at påstå, at 85 procent af alle udlændinge er omfattet af en overenskomst. Med den påstand udgår de borgerlige partier at tale om den for mange danskerne så vigtige dagsorden: Den stigende ulighed.

En ulighed som blandt andet vokser pga. af EU’s fri bevægelighed, som med 20 års blåt Europa-Parlament er langt fra en fair bevægelighed.

Vi skal simpelthen have reguleret den fri bevægelighed i Europa, så den bliver fair

Den fri bevægelighed har ført social dumping med sig i en hel række brancher.

Vi skal simpelthen have reguleret den fri bevægelighed i Europa, så den bliver fair.

Det er tid til sammenhold mellem arbejdere i hele Europa.

Marianne Vind er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet. Hun er uddannet hospitalslaborant og tidligere næstformand i HK Privat (2011-2019).


Flere artikler om emnet