Annonce

Debat: Tid til at være ”tough on crime” i byggebranchen

Kriminalitet i branchen undergraver tillid og tryghed: Tiden er inde til hårdere straffe for udnyttelse af udsatte arbejdere, mener Henrik W. Petersen, formand for Blik & Rørarbejderforbundet
Foto: Jonas Krøner
Henrik W. Petersen, forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) sagde forleden, at ”vold skader samfundets bærende fundamenter: Tilliden, trygheden og sammenhængskraften. Derfor vil vi tydeligere markere, at vi som samfund ikke vil tolerere voldskriminalitet.”

Det er helt rigtigt set af ministeren, men der er også noget andet end vold, som gnaver i tillid, tryghed og sammenhængskraften.

Og det er kriminaliteten i byggebranchen.

De seneste ugers mediehistorier med sager om dumping af asbestaffald, urimelige arbejdsforhold for migrantarbejdere og decideret arbejdskriminalitet har endelig åbnet manges øjne for de udfordringer, som den danske byggebranche plages af.

Jeg mener, at der er behov for mere tilsyn med farligt arbejde, og brug nu fængselsstraf, når sagerne er så grove som ovenstående.

Ellers vil folk dø! Det er den enkle, men triste sandhed!

Lette ofre

Særligt for Socialdemokratiet må kampen for ordnede og lovlige forhold på arbejdsmarkedet i almindelighed og i byggebranchen i særdeleshed stå højt på listen.

Vi har i dele af byggebranchen at gøre med nogle af de mest udsatte mennesker på vores arbejdsmarked.

Folk, der ikke kender sproget, ikke kender det danske arbejdsmarked og desværre alt for sjældent er organiseret i en fagforening.

Som fagforeninger og som branche kan vi meget

Det gør dem til lette ofre for kyniske bagmænd og tvivlsomme virksomhedsejere.

Som fagforeninger og som branche kan vi meget. Men når det kommer til de her hardcore kriminelle typer, så er der desværre ikke meget, vi kan gøre.

Det er her, vi har brug for stærke myndigheder. Et tilstedeværende Arbejdstilsyn, et årvågent politi og en anklagemyndighed, der rejser sagerne.

Kriminelle udnytter systemet

De eksempler på kriminalitet, som vi i Blik & Rørarbejderforbundet og de øvrige forbund samlet i Danske Byggefag oplever, er desværre mange.

Vi oplever virksomheder, der opretter falske selskaber eller benytter stråmænd til at dække over ulovlige aktiviteter som social dumping, skattesvig eller ulovlig arbejdsudnyttelse.

Vi oplever virksomheder, der bevidst undlader at betale skat eller moms ved at registrere falske udgifter eller ansætter medarbejdere sort, ofte gennem komplekse konstruktioner med mange underleverandører og stråmandsvirksomheder.

Og vi oplever trusler og vold mod folk, der forsøger at kontakte fagforeninger

Vi oplever virksomheder, der snyder med timesedler, hvor arbejdstid enten ikke registreres korrekt, eller hvor ansatte ikke får udbetalt den løn, de har krav på.

Og vi oplever medarbejdere, der bliver tvunget til at betale ”beskyttelsespenge” til mafialignende foretagender for at få lov til at passe deres arbejde i fred.

Og vi oplever trusler og vold mod folk, der forsøger at kontakte fagforeninger.

Det er min påstand, at de ting, som foregår på daglig basis i byggebranchen, ikke ville blive accepteret noget andet sted på det danske arbejdsmarked!

Løsninger er nødvendige nu

Som vi så i dokumentarerne om først ’Den sorte svane’ og senest ’Underdanmark’, er udkanten af byggebranchen blevet til et mekka for skumle typer på jagt efter en hurtig profit.

Den gode nyhed er, at der kan gøres noget ved problemerne. Vi skal nok tage os af at organisere og tegne overenskomster.

Men kriminalitet er og bliver et anliggende for myndighederne

Det haster. Byggebranchen har brug for hjælp

Vi har masser af forslag til at gøre Arbejdstilsynet stærkere – Folketinget kunne begynde med at droppe de planlagte besparelser – og mange af vores største virksomheder og offentlige bygherrer arbejder indædt på at komme problemerne til livs.

Risikoen for at blive opdaget skal øges, og muligheden for fængselsstraf skal reelt være til stede.

Det haster. Byggebranchen har brug for hjælp. Skærp straffene for dem, der udnytter de udsatte, og dem, som systematisk undergraver vores branche og tilliden til retssystemet.

Forbundsformand, Blik- og Rørarbejderforbundet og bestyrelsesmedlem i Danske Byggefag.


Flere artikler om emnet

Annonce