Annonce

DI og 3F går sammen om at give sydafrikanske unge en erhvervsfaglig uddannelse

Statsminister Mette Frederiksen (S) oplyser under sin Sydafrika-rejse, at Danida giver otte millioner kroner til DI/3F-projektet - dansk milliardstøtte til Sydafrika skal omskole kulminearbejdere
Foto: Dansk Industri
Mark Rutte, Hollands premierminister, en repræsentant for Sydafrikas fagbevægelse, Sydafrikas præsident Cyril Ramaphosa, statsminister Mette Frederiksen og Marie Gad (DI)
Statsminister Mette Frederiksen (S) har under sit besøg i Sydafrika annonceret, at Dansk Industri (DI) og fagforbundet 3F har fået bevilget næsten otte millioner kroner af Danida.

Pengene går til at styrke og udvide organisationernes arbejde i Sydafrika, der sker i samarbejde med den lokale erhvervsorganisation National Business Initiative og den lokale fagbevægelse.

Projektet, der er en del af DI’s strategiske partnerskab med Udenrigsministeriet, har fokus på at give unge fra townships en erhvervsfaglig uddannelse samt bidrage til en grøn, retfærdig omstilling blandt andet ved at trække på danske og lokale virksomheders kompetencer.

Det skriver DI og 3F i en pressemeddelelse.

Tina Christensen, næstformand i 3F, er meget glad for statsministerens melding i Sydafrika:

“Med Danida-støtten kan vi forstærke samarbejdet med vores sydafrikanske fagforeningspartnere om at understøtte en mere fair og socialt retfærdig og afbalanceret grøn omstilling i den regionale stormagt,” siger Tina Christensen.

3F: Den sociale ulighed er enorm

Hun mener, det er nærmest altafgørende set i lyset af de store sociale udfordringer i Sydafrika.

85 procent af Sydafrikas energiproduktion baseret på kul

“Næsten to ud af tre unge er uden job og den sociale ulighed er enorm. Samtidig er 85 procent af Sydafrikas energiproduktion baseret på kul, og sektoren er i dyb krise,” siger Tina Christensen.

Hun fortsætter:

“Trods Danmarks relativt beskedne størrelse kan vi bidrage med både viden, produkter og brugbare erfaringer fra samarbejdet på arbejdsmarkedet.”

Dansk Industris chef for Global Udvikling og Bæredygtighed, Marie Gad, glæder sig til at bringe danske løsninger i spil over for lokale, sydafrikanske aktører:

“Det er fantastisk, at vi nu får mulighed for at udvide vores arbejde i Sydafrika, og vi glæder os til at bringe danske løsninger og danske virksomheder i spil overfor lokale aktører,” siger Marie Gad, chef for Global Udvikling og Bæredygtighed i DI.

Indsatser i 16 lande

DI har arbejdet sammen med Danida i mere end tyve år, og er igennem Arbejdsmarkedskonsortiet - der foruden DI består af 3F og Ulandssekretariatet under Fagbevægelsens Hovedorganisation - en af Danidas strategiske partnere på lige fod med organisationer som Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp.

“Lige nu driver vi projekter med erhvervsorganisationer i 16 udviklings- og lavindkomstlande. Vi støtter vores partnere ved at bruge erfaringer og inspiration fra Danmark til at skabe arbejdsmarkeder med bæredygtig vækst og gode job. Vi har særligt fokus på at bruge danske kompetencer inden for grøn omstilling, social dialog, tekniske uddannelser og ansvarlig virksomhedsdrift,” siger Marie Gad.

Støtter omskoling af kulminearbejdere

Danmark har under statsminister Mette Frederiksens (S) rejse til det sydlige Afrika denne uge givet Sydafrika 1,2 milliarder kroner til støtte for landets grønne omstilling.

Pengene skal bidrage til at gøre Sydafrikas energisektor mere grøn, bane vejen for danske investeringer og hjælpe til at omskole kulminearbejdere til at arbejde i grønne jobs.

omskole kulminearbejdere til at arbejde i grønne jobs

Pengene skal overordnet set gå til "at løse Sydafrikas aktuelle energikrise" og at "styrke dansk engagement og investeringer i grøn omstilling".

Det oplyser Statsministeriet.

Støtten til Sydafrika går overordnet set til en udvidelse af det strategiske grønne partnerskab, som Danmark indgik med Sydafrika i 2022, hvor de danske myndigheder og private virksomheder begyndte at rådgive Sydafrika om grøn omstilling.

Danmark kan bidrage rigtig meget, understregede statsminister Mette Frederiksen (S) under sit besøg i Sydafrika sammen med den hollandske premierminister Mark Rutte 19. - 21.

“Det kan vi især, fordi vi har nogle meget dygtige virksomheder med dygtige medarbejdere, og vi har mange års erfaring, selvfølgelig hvad angår vind, men nu også andre områder.” 

Sydafrika har Afrikas største energiforbrug. Landets energiforsyning er langt overvejende baseret på kul.

Landets energiforsyning er langt overvejende baseret på kul

Derfor støtter Danmark en omskoling af Sydafrikas kularbejdere, så de i stedet kan arbejde inden for sol- og vindindustrien.

Derudover skal Danmark bidrage til at give overblik over, hvor Sydafrika vil kunne opsætte vindmøller både til havs og på land.

Det dansk-sydafrikanske samarbejde skal også forbedre danske virksomheders mulighed for at investere i Sydafrika.

De 1,2 milliarder kroner kommer fra blandt andet Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) og Danida Sustainable Infrastructure Finance.

Læs mere om, hvordan DI og fagbevægelsen samarbejder i udviklingsprojekter her.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Sydafrika er et af de mest farlige, voldelige og korrupte lande i verden. Det er så slemt, at der er mange gamle sorte, der nu ligefrem savner apartheid-regimet.

Vi ved det godt Peter Jensen. Alle mennesker uden for Danmark og EU er de rene forbrydere og modere.

Men det går vist også godt herhjemme i Danmark med unge etniske danskere, ikke mindst mænd, som ikke fatter en bjælle af, hvordan man opfører sig.

Inviter de nyuddannede unge syd afrikanere til Danmark efterfølgende i 3-5 år. Danmark får behovet for arbejdskraft formindsket og de unge får samtidig mulighed for at spare op til en fremtid i Syd Afrika. En ren win/win situation og et middel til mellemfolkelig forståelse, som vi vist godt kunne have brug for.