Annonce

Efter Jacob Marks exit: Her er kommentatorers bud på SF’s nye arvefølge

To navne er kommet længere frem i køen efter tirsdagens chokmelding, vurderer Netavisen Pios chefredaktør, Niels Jespersen, og politisk kommentator Benny Damsgaard
Foto: Folketinget/Marie Hald
Sigurd Agersnap, medlem af Folketinget (SF).
“Det er et betydeligt tab.”

Sådan lyder den nøgterne vurdering fra politisk kommentator Benny Damsgaard, efter at SF’s gruppeformand, den store stemmesluger Jacob Mark, tirsdag bebudede sin afsked med livet som folketingsmedlem.

“Han har været en meget populær figur både i og uden for SF. Han har trukket mange stemmer, og han vil også blive savnet på de indre linjer,” forklarer Damsgaard i Netavisen Pios politiske podcast ‘Tingets Tilstand’.

Jacob Mark blev ved de to seneste folketingsvalg SF’s største stemmesluger. I 2022 blev det til hele 31.235 personlige stemmer, og han blev dermed den femtestørste stemmesluger overhovedet og den største stemmesluger, der ikke var partiformand.

De imponerende tal taget i betragtning kan det blive en betydelig bet for SF at miste Jacob Marks gennemslagskraft og personlige popularitet.

Dog har Mark ikke altid udmærket sig som dygtig politisk håndværker, peger Netavisen Pios chefredaktør, Niels Jespersen, på.

Populist til fingerspidserne

“Jacob Mark er - og det mener jeg faktisk også positivt - populist til fingerspidserne. Han er styret af sine følelser og er enormt dårlig til modgang,” mener Jespersen.

Og stærke følelser er ikke altid en fordel i forhandlingssituationer, minder Jespersen om.

“Jacob Mark har ikke altid haft en heldig hånd. Han trak for eksempel SF ud af folkeskoleforliget. Han minder lidt på højrefløjen om Ole Birk Olesen (LA) og Rasmus Jarlov (K), som godt kan være lidt i deres følelsers vold - og det er ikke altid hensigtsmæssigt, hvis du gerne vil have indflydelse.”

To navne

Med Marks exit fra dansk politik er der - ifølge både Damsgaard og Jespersen - nu to navne i den folkesocialistiske folketingsgruppe, som kan ses som oplagte arvtagere til formand Pia Olsen Dyhr.

Der er tale om politisk ordfører Signe Munk og skatte- og boligordfører Sigurd Agersnap.

Hun mangler den her genkendelighed i offentligheden, og det kommer vi bare ikke udenom i moderne politik, at det er vigtigt

Agersnap bliver bredt opfattet som et talent og har i sine knap to år på Christiansborg profileret sig på at ville tage et opgør med uligheden på boligmarkedet.

Det er imidlertid den mere erfarne Signe Munk, som har siddet i Folketinget siden 2019, der er det mest sandsynlige bud.

“Munk har is i maven, og hun er ikke bange for det her med ansvaret,” siger Jespersen.

Han ser dog ikke for sig, at Munk skulle kunne tage over ved roret lige foreløbigt.

“Munk er vokset i den tid, hun har været der. Men jeg synes også, at hun er meget langt fra at være klar. Hun mangler den her genkendelighed i offentligheden, og det kommer vi bare ikke udenom i moderne politik, at det er vigtigt.”

Det er dog på ingen måde givet, at SF skal ud og se sig efter en ny formand inden for den overskuelige fremtid. Siden 2015 er partiet under Olsen Dyhrs ledelse gået frem ved samtlige folketings-, kommunal- og europaparlamentsvalg.

En positiv udvikling, der kun ser ud til at fortsætte, hvis man skal tro de seneste målinger.

“Gert Petersen sad som SF-formand i 17 år, og Pia Olsen Dyhr har nu siddet i 10 år. Og hvis SF kommer i regering, som meget godt kunne tyde på, så sidder hun jo som minimum den valgperiode ud,” påpeger Damsgaard.

Hele Niels Jespersen og Benny Damsgaards diskussion af Jacob Marks farvel kan høres i de første ni minutter af denne podcast:

placeholder

‘Tingets Tilstand’ er Netavisen Pios ugentlige politiske podcast med Netavisen Pios chefredaktør, Niels Jespersen, og tidligere konservativ kommunikationschef Benny Damsgaard. Den er tilgængelig på både Apple Podcasts, Spotify og Spreaker.

Studentermedjælper på Netavisen Pio. Studerer statskundskab ved Københavns Universitet.


Flere artikler om emnet