Annonce

Ekspert om trepartsaftalen: Danmark har lært af tyske erfaringer

”Når alt peger på et midlertidigt problem, så giver det rigtig god mening, at støtte virksomheder og deres ansatte massivt,” vurderer arbejdsmarkedsforsker

Den historiske trepartsaftale, som regeringen og arbejdsmarkedets parter præsenterede søndag, hvor staten betaler 75 procent af lønnen op til 23.000 kroner, hvis arbejdsgiverne undlader at fyre dem, giver ifølge en ekspert “rigtig god mening”.

”Når alt peger på et midlertidigt problem, så giver det rigtig god mening, at støtte virksomheder og deres ansatte massivt.”

Sådan bedømmer centerleder på Forskningscenter for Arbejdsmarkedsforskning- og Organisationsstudier, FAOS, ved Københavns Universitet,  Søren Kaj Andersen, overordnet set trepartsaftalen over for Netavisen Pio.

Tyskland kom hurtigt på fode igen

Han peger på, at de tre parter bag aftalen - staten, arbejdsgiverne og arbejdstagerne - tydeligvis har skelet til erfaringer fra Tyskland under og efter finanskrisen:

Tyskland viste sig faktisk at komme rigtig godt igennem finanskrisen

“I Tyskland brugte man under finanskrisen i vid udstrækning arbejdsdeling - altså at nogle medarbejdere kun arbejdede på nedsat tid. Og så fik man mulighed for en slags supplerende dagpenge. Det førte dengang til diskussioner om, at det var en dødsrute tyskerne var ude på, fordi de ophobede så og sige en masse medarbejdere i virksomhederne, som der aldrig ville komme arbejde til igen. Men det, der jo skete, var, at økonomien kom tilbage på sporet. Tyskland viste sig faktisk at komme rigtig godt igennem finanskrisen. Tyskland kom ret hurtigt på fode igen. Og det er siden gået godt med tysk økonomi og tysk eksport,” forklarer Søren Kaj Andersen og fortsætter:

Endnu dyrere uden trepartsaftalen

“Læren fra Tyskland er, at hvis man ryger ud i noget krise, som er midlertidig, og som kan tilskrives andre årsager end de produkter, man producerer, så bør man gribe markant ind og sørge for at holde flest mulige fast på arbejdsmarkedet. For så er der en chance for, at man forhåbentlig inden for en relativ kort periode - uger snarere end måneder - kan begynde at vende tilbage til normalen. Så set i lyset af de tyske erfaringer, så giver det rigtig god mening, at man  nu her gør, hvad man kan for at beskytte virksomheder og lønmodtagere. Og så selvfølgelig håbe på, at vi får styr på coronavirus-problemet inden for relativ kort tid.”

Så set i lyset af de tyske erfaringer, så giver det rigtig god mening

Men de initiativer regeringen indtil nu har fremlagt, inklusive trepartsaftalen, kan løbe op i fem milliarder kroner, lyder vurderingen fra Beskæftigelsesministeriet. Det lyder dyrt, meget dyrt?

"Jo, det er mange penge, men det kan vise sig ikke at være mange penge i forhold til, hvad regningen kan løbe op i, hvis man vælger ikke at gribe så markant ind, som man nu vælger at gøre,” vurderer centerleder ved FAOS, Søren Kaj Andersen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet