Ekstra Bladets chefredaktør på luksuskursus til 520.000

Chefredaktør Poul Madsen tager på syv ugers kursus på Harvard University for godt 74.000 kr. om ugen - tillidsmand håber at der kommer ideer med hjem
Chefredaktør på Ekstra Bladet, Poul Madsen, har i sine 11 år som chefredaktør fyret adskillige journalister gennem flere nedskæringsrunder.

Når det kommer til chefredaktionen selv, er der tilsyneladende andre boller på suppen. Her skal der ikke spares. Senest har Poul Madsen tildelt sig selv et eksklusivt syv uger langt lederkursus på det amerikanske Harvard University med titlen ’Advanced Management Program’.

Pris: 82.000 US-dollars. Eller knap 520.000 danske kroner. Svarende til godt 74.000 pr. uge.

Efter planen skulle Poul Madsen have deltaget i kurset september-oktober 2018, men kort før Poul Madsen skulle være fløjet mod Boston i USA fik Poul Madsen et ildebefindende. Der var mistanke om et hjerteanfald, og Poul Madsen blev i hast bragt til Herlev Sygehus, hvor han blev undersøgt  gennem et par døgn. Af samme grund er det eksklusive ophold på Harvard udsat til samme tidspunkt næste år.

 

Harvard udskudt på grund af ildebefindende

”Jeg har dog udskudt min Harvard tur et år, så i ser mig allerede i næste uge,” fremgår det af en intern mail fra Poul Madsen rundsendt til Ekstra Bladets medarbejdere i kølvandet på hospitalsopholdet. Netavisen Pio er i besiddelse af pågældende mail.

Poul Madsen fortalte selv offentligheden om sit ophold på Herlev Sygehus i en klumme i Ekstra Bladet og i et opslag på hans facebook-profil. Uden dog at nævne luksuskurset i Boston med et eneste ord:

placeholder

 

Netavisen Pio har spurgt journalisternes tillidsmand på Ekstra Bladet, Anders Stoffer, om hans synes et lederkursus til 520.000 kroner er en fornuftig anvendelse af pengene:

Jeg synes det er mange penge - i forhold til hvad medarbejderne får lov til

"Man kan sige, at mange virksomheder har brug for bedre ledelse. Jeg håber da, at Poul Madsen derfor kommer hjem med ideer og andet, som kan udvikle Ekstra Bladet - og den måde, vi gør tingene på. Jeg synes, det er mange penge - i forhold til hvad medarbejderne får lov til. Jeg håber, at Poul Madsens lederkursus kan smitte positivt af på medarbejdernes efteruddannelse. Sådan at man f.eks. ikke pr. automatik siger nej til efteruddannelse, der foregår i USA. Eller kurser, som koster lidt ekstra."

Netavisen Pio har spurgt chefredaktør Poul Madsen, om de 520.000 kroner er en fornuftig anvendelse af den mediestøtte på pt. 17,5 millioner kroner, som Ekstra Bladet årligt modtager:

”Dit spørgsmål er som sædvanligt meget værdiladet, men jeg tror det bliver en rigtig god investering for Ekstra Bladet. Måske ligefrem en god investering for mediestøtten i Danmark, at danske medieledere bliver en smule klogere. Jeg tror faktisk at mine medarbejdere vil opleve, at jeg får et udsyn, og mulighed for at flytte Ekstra Bladet videre til et højere niveau. Tænk, hvis nu jeg gik hen og blev klogere – jeg ved det er svært at forestille sig – så kunne jeg måske gøre noget, som vi måske faktisk mangler i Danmark. Det kunne måske blive både til gavn for Ekstra Bladet og hele medieudviklingen i Danmark. Vi er jo oppe mod nogen internationale spillere, Google og Facebook. Vi kæmper ikke mod hinanden mere i Danmark, vi kæmper mod nogen, som er på vej til at erodere hele vores marked. Derfor må både medarbejdere og ledere blive bedre. Det er det, jeg forsøger på. Det er vigtigt, at mennesker, som er sat til at styre medieudviklingen i Danmark, blandt andet mig, hele tiden udfordrer sig selv, og se på om man kan finde nye veje. Det ser jo ret svært ud ind i mellem,” siger Poul Madsen til Netavisen Pio.

jeg tror det bliver en rigtig god investering for Ekstra Bladet

 

Godkendt af koncernledelse og bestyrelse

Han understreger, at hans deltagelse i Harvard-kurset er clearet med koncernledelse og bestyrelse.

Kunne de 520.000 kroner ikke være anvendt fornuftigere, f.eks. til fastholdelse at den medarbejder, du fyrede sidst?

”Jamen, jeg har ikke fyret nogen medarbejdere i mange år. En af grundene til at jeg ikke har fyret medarbejdere i flere år er, at vi har været rigtig dygtige til at udvikle os selv og de produkter, vi laver. Så hvis du spørger mig, om pengene kunne være bedre brugt til at fastholde en medarbejder, ja, det kunne godt være på den korte bane, men på den lange bane tror jeg, det er endnu vigtigere, at jeg og andre medarbejdere holder trit og udvikler den virksomhed, vi er i. Vi er nødt til at være de bedste. Og så er man nødt til at komme ud i verden og se på, hvordan tingene er.”

For nogle år siden deltog administrerende redaktør på Ekstra Bladet, Ole Sloth, i et lignende Harvard-kursus. Poul Madsen er dog ikke helt enig:

”Nej, det er ikke det samme kursus.”

Nej, det er rigtigt, dit kursus er noget dyrere og noget finere…

”Ja, selvfølgelig, jeg er jo også højere på strå end ham, ikke. Men hør nu her: Jeg forlanger, at alle mine chefer, at alle mine medarbejdere, at de hele tiden forsøger at uddanne sig. Det kan være på Harvard, det kan være på Dansk Journalistforbunds Ajour – eller hvad det hedder. Det kan være alle mulige forskellige ting. Vi forøger hele tiden at blive bedre og klogere.” 

Det Harvard-kursus, som adm. redaktør Ole Sloths var på i 2009 koster i dag 72.000 US-dollars – svarende til knap 456.000 danske kroner.

Den samlede kursusudgift til Slots og Poul Madsens Harvard-ophold løber dermed op i 976.000 kroner. Læg hertil transportudgifter, delvis forplejning og det løse.

Formanden for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, siger om Poul Madsens Harvard-kursus:

”Det er jo en beslutning, som Ekstra Bladet og Politikens Hus selvfølgelig selv må træffe. Men jeg håber, at man også har store ambitioner på medarbejdernes vegne, når det handler om deres efter- og videreuddannelse. For det lyder meget ambitiøst, det her. Det må jeg sige.”

 

Koncernchef på kurser på Columbia og London School of Economics

Koncernchef hos JP/Politikens Hus, Stig Ørskov, bakker op om Harvard-kurset til Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen. Ørskov oplyser i en mail over for Netavisen Pio, at han selv har deltaget i lignende kurser på Columbia og London School of Economics - uden dog at oplyse kursus-afgiften:

"I JP/Politikens Hus er vi ekstremt optaget af at udvikle og efteruddanne vore medarbejdere. Det gælder alle medarbejdergrupper.

Vi er selvfølgelig drønærgerlige over, at Poul har måttet udskyde sit kursus på Harvard, da vi anser det for helt afgørende, at vores øverste chefer bliver udstyret med den bedst mulige forståelse af såvel den markedsmæssige som den teknologiske udvikling. Vi tillader os faktisk at tro, at netop vores fokus på at hente viden og inspiration ude fra er en af de vigtigste årsager til, at JP/Politikens Hus – og ikke mindst Ekstra Bladet – har klaret sig relativt godt.

Mig bekendt er Poul den første, der deltager i det konkrete Harvard-kursus. Og ja, vi bruger også andre uddannelsesinstitutioner. Jeg har for eksempel selv deltaget i kurser på Columbia og London School of Economics. Hvad prisen angår, vil jeg ikke kommentere på det konkrete tilfælde. Men kurser af den kvalitet er sjældent billige."

Formanden for JP/Politikens Hus, Lars Munch, oplyser over for Netavisen Pio, at han i sine mange år som direktør for bladhuset ikke har deltaget i lignende kurser.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Poul Madsen tror at Harvard kurset måske kunne bringe Ekstra Bladet op på et højere niveau. Det ville være en stor gevinst. Poul Madsen prøv om ikke du kan overtale nogle chefredaktører fra andre avishuse til at tage kurset. En stor del af pressen opfører sig efterhånden som hyæner, intet er for lavt. Journalisternes indgangsvinkel er som regel meget negativ. Det er som om alt skal nedgøres/jordes. Det er et meget lavt niveau. Ret kedelig at læse. Fortæl fakta så danner jeg selv min mening.

Annonce