Ellemann stopper blødningen i meningsmålingerne

Selv om foråret er på vej, er forholdet mellem rød og blå blok dog fastfrosset, viser ny meningsmåling
Foto: Flickr Venstre: Henrik Bjerregrav
Venstre synes at have stoppet det frie fald i meningsmålingerne efter de seneste måneders interne uro i det tidligere regeringsparti.

En ny meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau, afslører således, at 12,7 procent af vælgerne ville stemme på Venstre, hvis der var folketingsvalg i morgen.

placeholder

Det er stadig næsten en halvering i forhold til folketingsvalget i 2019, hvor Venstre fik 23,4 procent af stemmerne. Dengang hed formanden Lars Løkke Rasmussen, mens han i dag hedder Jakob Ellemann-Jensen (førstnævnte er nu løsgænger).

Men de 12,7 procent er trods alt en lille fremgang i forhold til den forrige meningsmåling, hvor Venstre kun fik 11,8 procent.

Papes popularitet ingen enlig svale

Den forrige meningsmåling var samtidig den første af slagsen siden daværende statsminister Poul Schlüters (K) velmagtsdage i 1980'erne, hvor Det Konservative Folkeparti – med 12,9 procent af stemmerne - var større end Venstre.

Og i den ny meningsmåling er De Konservative endnu engang større end ”storebroderen” i blå blok, nemlig Venstre. Hvis der var folketingsvalg i morgen, ville 13,1 procent af vælgerne sætte deres kryds ved Liste C.

De Konservatives fremgang i de seneste meningsmålinger - og Venstres tilbagegang – har da også få flere og flere til at stille spørgsmålet om, De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, efterhånden reelt ikke er blå bloks statsministerkandidat. Ved folketingsvalget i 2019 fik De Konservative 6,6 procent af stemmerne.

Senest, De Konservative var større end Venstre, var ved folketingsvalget i 1990, hvor partiet fik 16 procent af stemmerne mod regeringspartnerens 15,8 procent.

Nye Borgerlige, som i den forrige meningsmåling med 8,4 procent af stemmerne fik den bedste meningsmåling i partiets historie, går i den nye meningsmåling en smule tilbage. Hvis der var folketingsvalg i morgen ville otte procent af danskerne stemme på Nye Borgerlige.

Fastfrosset blokke

Selv om "foråret spirer frem, og vi går igen mod lysere tider" - som statsminister Mette Frederiksen (S) skriver på Facebok - så er forholdet mellem rød og blå blok dog fastfrosset.

placeholder

Hvis der var folketingsvalg i morgen ville partierne i rød blok (A, B, F, Ø, Å og G) få 55,1 procent af stemmerne mod 44,1 procent til blå bloks partier (C, D, I, O, V og K). I den forrige meningsmåling var tallene henholdsvis 55,2 procent mod 44,1.

Hvilket dog stadig er tre procent flere af stemmerne, end rød blok fik ved folketingsvalget i 2019.

Inden for rød blok går Socialdemokratiet en smule tilbage til 32,1 procent af stemmerne, mod 32,9 i den forrige meningsmåling, mens SF omvendt går en smule frem og ville få otte procent af stemmerne, hvis der var folketingsvalg i morgen (mod 7,1 procent i den forrige måling).

I mandater giver den seneste meningsmåling 98 mandater til rød blok og 77 til blå.

Hverken Alternativet, Veganerpartiet eller Kristendemokraterne ville komme over spærregrænsen på to procent, hvis der var folketingsvalg i morgen.

Meningsmålingen baserer sig på telefoninterview med 1.041 repræsentativt udvalgte personer på 18 år eller derover og den er gennemført i perioden fra den 15. til den 21. februar 2021.

Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på +/- tre procentpoint.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Kære Kim
Det forekommer mig at du spilder megen krudt på at tolke marginaler på f.eks. 0,4 %-point mellem V og K, når din sidste konstatering er:
"Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på +/- tre procentpoint".
Den konstatering er iøvrigt ikke nagelfast. Det er bare her vi runder en signifikansgrænse på ca. 99% for, at udsagnet holder vand.

Temperaturer går op og ned
Men meningsmålinger vil folk se
En vinter streng og meget kort
Sender oppositionen i lårkort

Temperaturer går fra blå til rød
Meningsmålinger ej isen brød
En vinter uden venner og fjender
Hvordan mon de blå alting vender

Temperaturer går fra vinter til sommer
Meningsmålinger taler om en blå ommer
En vinter med lune senge for mange
De blå al indtjening gerne vil gange

Temperaturer måles fra Skagen til Højer
Meningsmålinger måles fra venstre til højre
En vinter med corona og test, test, test
Men stadig er Mette Frederiksen bedst

Temperaturer på Pape og Ellemann
Meningsmålinger fra kvinde og mand
En vinter uden rigtige alternativer,
lukkede kirkerum og kød i skiver.

Temperaturer måles i tiendedele
Meningsmålinger kan ej fortælle det hele
En vinter hvor de blå gik helt i skjul
Men hvad med klimaet efter påske, sommer og jul

Annonce