Annonce

Enigt folketing fordeler 947 millioner og danske prisstigninger på niveau med andre landes

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
SVM-regeringen og Folketingets øvrige partier - undtagen Nye Borgerlige - er blevet enige om fordelingen af 947 millioner kroner på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet.

Det Faglige Hus, Danmarks største gule fagforening, oplyser, at den nu runder 200.000 medlemmer.

Et pristjek foretaget af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen foretaget på vegne af Erhvervsministeriet viser, at de generelle prisstigninger er på niveau med sammenlignelige lande.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt og god weekend.

 

Folketingets partier enige om at fordele 947 millioner

SVM-regeringen og Folketingetspartier - undtagen Nye Borgerlige - har indgået en aftale om fordelingen af midler på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet 2023-2026.

De såkaldte SSA-midler skal blandt andet gå til at give en håndsrækning til de borgere, der oplever ikke at få den hjælp og støtte, som de har behov for.

Regeringen og Folketingets partier har indgået aftale om at fordele 947 mio. kr. på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet med videre over de næste fire år. Mere end 480 mio. kr. går til socialområdet, hvor midlerne skal hjælpe mennesker med handicap samt samfundets udsatte børn, voksne og familier.

Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) siger om aftalen:

“Alt for mange borgere med eksempelvis handicap eller senfølger efter seksuelle overgreb oplever ikke at få den støtte og hjælp som de har behov for. Det er uværdigt for et velfærdssamfund. Derfor prioriterer vi med denne aftale blandt andet det hårdt trængte handicapområde og behandlingen for senfølger. Det glæder mig naturligvis, at der er så bred enighed om det i blandt Folketingets partier."

Socialordfører fra Venstre Anni Matthiesen siger:

“I Venstre glæder vi os over, at vi med aftalen støtter en række gode initiativer, der bl.a. skal sikre bedre mental trivsel blandt unge og give en hjælpende hånd til dem, der befinder sig på kanten af samfundet, men gerne vil ind på arbejdsmarkedet. Det gælder bl.a. organisationer som Job-alliancen, GirlTalk og High five, der alle udfører et enormt vigtigt stykke arbejde. Derudover har vi sikret en stor pose penge til psykiatriområdet, hvor der længe har været hårdt brug for at tage bedre fat fra politisk side."

Socialordfører fra Moderaterne Rosa Eriksen siger:

“Vi kæmper for et godt liv for alle danskere. I Moderaterne er vi derfor særligt glade for, at der nu gøres mere for at hjælpe børn og unge, som er vokset op med vold i hjemmet. De skal ikke føle sig alene og overladt til sig selv. Der er også puljer til at forebygge partnervold og hjælpe voldsudsatte. Det skal ikke være farligt at være i sit eget hjem, og det skal være nemmere at slippe ud af volden. Det er heller ingen hemmelighed, at vores allermest udsatte ligger os i Moderaterne meget på sinde. Det fremgår også med al tydelighed i regeringsgrundlaget. Og at tre meget mørke områder allerlængst nede også er blevet prioriteret, nemlig overdosisforebyggelsen og smitteforebyggelsen samt støtten til forbedring af det sociale frikort, er vi også meget glade for.”

Socialordfører fra Socialistisk Folkeparti Theresa Berg Andersen siger:

“Det er en aftale med flere vigtige og progressive tiltag. SF har længe kæmpet for en handlingsplan mod partnervold, og det er endelig lykkedes. I krydset mellem social- og ligestillingsområdet har det desuden været vigtigt for os at få et pilotprojekt med stofindtagelsesrum til kvinder, da vi desværre ved, at udsatte kvinder er truet af overgreb i hvert fald i København. Det er ligeledes en prioritet for SF, at vi forlænger og udvikler det sociale frikort, som har stor betydning for de allermest udsatte. Sidst men ikke mindst håber vi, at kørselsordningen til mennesker med demens kan bidrage til værdige ældre liv.”

 

Pristjek: Prisstigninger på niveau med sammenlignelige lande

De generelle prisstigninger i Danmark er på niveau med sammenlignelige lande.

Det er konklusionen i en prisovervågning, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har foretaget på vegne af Erhvervsministeriet.

Du kan læse andre konklusioner fra styrelsen her:

“Ud over for søtransport og dele af forsyningssektoren er der ikke tegn på generelt stigende avancer igennem 2022, snarere tværtimod. Inflationen ventes at falde gennem 2023, men det nærmere forløb afhænger bl.a. af udviklingen i Ukraine, lønudviklingen i EU og herhjemme, herunder udfaldet af overenskomstforhandlingerne i foråret (og på det offentlige område i 2024), samt ECBs pengepolitik.

Samlet set er fødevarepriserne steget mindre i 2022 i Danmark end i de valgte sammenligningslande.

For smør og naturgas er de gennemsnitlige prisstigninger på årsbasis på niveau med sammenligningslandene. Priserne på smør og gas er faldet sidst i 2022, efter at arbejdet i prisforummet blev igangsat.

For naturgas har analyserne vist, at de relativt høje danske prisstigninger, der er observeret til og med oktober 2022, kan henføres til metodemæssige forskelle i den måde, naturgaspriserne opgøres på i Danmark og sammenligningslandene.

Det generelle prisniveau i Danmark ligger højere end prisniveauet i sammenlignelige lande, også efter at der er korrigeret for forskelle i moms og afgifter samt forskelle i velstand.

Prisforskellen er drevet af, at priserne på tjenesteydelser i Danmark er relativt høje. Fra 2016 til 2020 er prisniveauet i Danmark dog faldet i forhold til sammenligningslandene. Dette kan i et vist omfang henføres til en ændring i den metode, der anvendes til at opgøre prisniveauet for Danmark.

Der er ikke nogen systematisk tendens til, at supermarkeder mv. får højere overskud i de år, hvor fødevarepriserne stiger relativt meget ift. prisen på andre produkter. For de fødevareproducerende erhverv under ét er der heller ikke fundet en systematisk tendens til, at overskuddet har været højere i år, hvor fødevarepriserne er steget relativt meget.”

Læs mere her.

 

Det Faglige Hus runder 200.000 medlemmer

Den gule fagforening, Det Faglige Hus, oplyser i en pressemeddelelse, at den nu har over 200.000 medlemmer.

Dermed er Det Faglige Hus Danmarks tredje største fagforbund - efter 3F og HK.

De 200.000 medlemmer falder sammen med at Det Faglige Hus’ stifter og formand, Johnny Nim fylder 70 år.

Nim har nu udstukket et nyt mål for Det Faglige Hus: At blive Danmarks største forforening.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet