Annonce

Fagbevægelsen på barrikaderne for bededag: Et "uhørt angreb" på dansk model

Forslag om at afskaffe Store bededag møder nu hård kritik fra en række fagforbund, som mener at det er indblanding i den danske model og dårlig timing midt i OK-forhandlinger. Minister afviser.
Foto: Jonas Krøner
Henrik W. Petersen, forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet
Regeringens planer om at afskaffe Store Bededag fra 2024 bliver mødt med voldsomme reaktioner fra den danske fagbevægelse.

I fredagens udgave af Politiken er fem af fagbevægelsens helt store profiler ude og kalde forslaget om at afskaffe Store Bededag for "fuldstændigt uacceptabelt".

Og det samme er holdningen hos Blik- og Rørarbejderforbundet, der repræsenterer landets VVS’ere, blikkenslagere og skorstensfejere.

Forbundsformand Henrik W. Petersen undrer sig over, at forslaget er blevet fremlagt uden, at arbejdsmarkedets parter er blevet involveret først.

"Store Bededag er en lønmodtagerfridag, og betalingen for den er sikret i overenskomsten. Derfor undrer jeg mig også meget over, at regeringen helt uden varsel eller dialog med arbejdsmarkedets parter har præsenteret et forslag om at afskaffe en helligdag," siger forbundsformand Henrik W. Petersen.

Han mener, at forslaget er et voldsomt angreb på den danske arbejdsmarkedsmodel.

"Det er ikke alene et indgreb i den danske model. Det er et fuldstændig uhørt angreb på vores aftalemodel," mener Henrik W. Petersen.

En bombe i OK-forhandlinger

Blik- og rør-formanden undrer sig også over timingen. Forslaget kommer netop som overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked er skudt i gang.

Forhandlinger som i forvejen forventes at blive meget svære på grund af inflationskrisen og som ikke bliver nemmere af, at arbejdsmarkedet parter også skal forholde sig til at sløjfe en helligdag.

"Debatten om afskaffelse af en helligdag er et politisk skabt problem, som politikerne selv må løse, og som det er både urimeligt og urealistisk at forvente, at overenskomstsystemet skal finde en løsning på," siger Henrik W. Petersen og opfordrer regeringen til at trække forslaget.

En politisk beslutning

Regeringen mener ikke, at forslaget om at afskaffe en helligdag er et overgreb på den danske model, da antallet af helligdage er en politisk beslutning.

"Det er jo en politisk beslutning, om man vil have ni, otte eller ingen helligdage i vores land. Vi synes, det er balanceret at sige, at i en tid, hvor vi har brug for ekstraordinær finansiering, så konverterer vi en helligdag til en almindelig arbejdsdag," siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til DR.

"Regeringens forslag er, at helligdagen bliver en arbejdsdag, ligesom rigtig mange andre arbejdsdage i løbet af året, hvor man får løn for at gå på arbejde, og hvor ens arbejdsgiver selvfølgelig er den, der betaler den."

Store bededag blev indført af biskop over Sjælland, Hans Bagger i 1686. Den samlede og afløste en række bededage, der var blevet indført i tidligere krisetider.

Store bededag var en af de helligdage, der overlevede Struensees store helligdagsreform i 1770, hvor man afskaffede en lang række helligdage, bl.a. 3. jule-, påske- og pinsedag, allehelgensdag og Sankt Hans.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

hvem i regeringen har sagt at st.bededag skal sløjfes? jeg mener der blev sagt en helligdag!

Leif, er det ikke ligegyldigt hvilken helligdag der sløjfes ?
Resultatet er det samme.

En afskaffelse af Store Bededag vil koste regeringen dyrt. Meget dyrt. En enig opposition vil formentlig stille forslag om - og få vedtaget - et krav om en folkeafstemning som regeringen vil tabe stort.
Mangler regeringen midler, så ligger der adskillige milliarder i at få uintegrerede flygtninge i arbejde eller få dem sendt ud af landet, for min skyld gerne med en pæn pose penge, men ikke med en mulighed for at vende tilbage. Det vil medføre store besparelser både i de sociale overførsler, i udgifterne til folkeskolen, politiet, fængselsvæsnet og generelt i kommunerne. Det er bare om at komme i arbejdstøjet.

Kommentar:

Ja, kønt er det ikke, at SVM - Regeringen, vel nok vil afskaffe Store Bededag !

Til gengæld, syntes jeg Fagbevægelsen hellere skulle sætte Seniorjobordningen op i det "røde-felt" da SVM - Regeringen vil afskaffe tre år af denne positive ordning..Får SVM Regeringen held med dette, skal fagbevægelsens medlemmer arbejde tre år mere på arbejdsmarkedet, end det den nuværende ordning siger...

Samtidigt burde Fagbevægelsen også interesserer sig mere for at få Byggebranchen med igen for året 2023, i det såkaldte "Håndværkerfradrag" da ledigheden ifølghe De Økonomiske Vismænd, vil stige ret kraftigt her i 2023...

God Weekend !

Er det kun arbejdsgiverne der skal være samfundsstøtter,det skal arbejderne åbenbart ikke selv om de arbejder over 1000 timer om året mindre end alle andre EU borgere.
Det er flovt at være vidne til.

Er det kun arbejdsgiverne der skal være samfundsstøtter,det skal arbejderne åbenbart ikke selv om de arbejder over 1000 timer om året mindre end alle andre EU borgere.
Det er flovt at være vidne til.

Du får vist blandet seniorpensionen og seniorjobordningen sammen her, men ellers er jeg enig med dig.

Jeg kan i øvrigt ikke helt slippe den tanke, at den med helligdagen er udset til at kunne ofres for at give fagbevægelsen en sejr på det punkt, mod at de så at må æde forringelsen af seniorpensionen og afskaffelsen af seniorjobordningen.

Jeg håber ikke, det er sådan, men kan desværre heller ikke helt udelukke det.

Du har garanteret ret Thor. Blot tror jeg, at regeringen trækker forslaget mod, at fagbevægelsen går med til en overenskomst, der i forligsinstitutionen bliver lavere end kravet ellers ville være. Firslaget er altså en handelsvare beregnet for en lokumsaftale, som det så smukt hedder.

Du har garanteret ret Thor. Blot tror jeg, at regeringen trækker forslaget mod, at fagbevægelsen går med til en overenskomst, der i forligsinstitutionen bliver lavere end kravet ellers ville være. Firslaget er altså en handelsvare beregnet for en lokumsaftale, som det så smukt hedder.

Håber virkelig, at fagbevægelsen kæmper for at bevarer Store Bededag.

Mørkeblå Mette kæmper indædt for at please de velhavende med ekstra midler, udover enorme skattelettelser hun allerede har givet dem.

Hvor er kællingen ulækker!!!!

Jan, styr dit sprog, du sidder ikke med din bajer nede i parken.
Vi er mange der er utilfredse med S. og Mette F. men at bruge gadedrenge-sprog hjælper ikke.

Hørt!

Helt enig med dig Hans. Jeg er også utilfreds med det S. fortager sig i øjeblikke. Overvejer i øvrigt at gå fra Mette til Pia.
Bedste Hilsner
Jørgen

Jan, find er andet sted at btække dig, det stinker.

Jan, find er andet sted at btække dig, det stinker.

Regeringen mener ikke, at forslaget om at afskaffe en helligdag er et overgreb på den danske model, da antallet af helligdage er en politisk beslutning. Regeringen har fuldkommen ret, men regeringen bestemmer ikke hvor mange fridage der skal aftales i overenskomsten.
Jeg foreslår at man lader fridagen fortsætte men nu med et nyt navn f.eks."Store Badedag" regeringen har jo aldrig betalt for helligdagene, det har overenskomstparterne altid gjort, så det skal de bare fortsætte med, det er hverken blevet dyrere eller billiger, prisen er nøjagtigt den samme, hvad enten det er en helligdag eller blot en fridag.
Regeringen har forsøgt sig med at sælge kejserens nye klæder til arbejdsmarkedets parter, formentligt fordi det var det eneste de 3 partier kunne blive enige om, men arbejdsmarkedet kan selv bestemme. Regeringen har kun mulighed for jokke biskopperne, folkekirken over tæerne, for arbejdsmarkedet er prisen den samme.