Annonce

Fagforbund raser: Moderniseringsstyrelsen vil alligevel stjæle vores frokost

Ved OK18 fik de statsansatte lovning på, at betalt spisepause er en overenskomstmæssig rettighed. Nu vil Moderniseringsstyrelsen ikke leve op til aftalen.
Moderniseringsstyrelsen begår aftalebrud over for mere end 1.100 medarbejdere i staten, mener de faglige organisationer.

På seks skoler blokerer Moderniseringsstyrelsen for, at de ansatte kan få deres overenskomstsikrede ret til betalt spisepause. Ledelsen på skolerne har fjernet den betalte spisepause og vil ikke genindføre den efter overenskomst-fornyelsen i 2018 (OK18). Og det er i strid med aftalen fra OK18, mener lønmodtagerne.

Flemming Vinther, der udover at være forbundsformand for Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), også er formand for de statsansattes forhandlingsorganisation, CFU og chefforhandler for statens ansatte under overenskomstforhandlingerne, er oprørt over Moderniseringsstyrelsens fremfærd og opfordrer til, at innovationsminister Sophie Løhde (V) sørger for, at statens arbejdsgivere efterlever aftalen fra OK18.

”Moderniseringsstyrelsen er igen ude i et angreb på ansattes overenskomstsikrede rettigheder. Jeg er forbløffet over, at OK18-aftalen ikke respekteres. Moderniseringsstyrelsens fremstød mod retten til betalt spisepause på statslige arbejdspladser skal stoppes med det samme. Medarbejderne skal kunne stole på, at innovationsministerens underskrift betyder noget, og at en aftale er en aftale,” siger Flemming Vinther ifølge en pressemeddelelse.

En aftale er en aftale er en aftale! Så enkelt er det.

Han bakkes op af blandt andet Carsten Eckhart Thomsen, der er formand for ingeniørernes fagforening, IDA’s offentlige gruppe.

”En aftale er en aftale er en aftale! Så enkelt er det. Da vi i foråret efter mange hundrede timers forhandlinger endelig kom til enighed om en overenskomstaftale for de offentligt ansatte, så regnede vi da bestemt med, at staten ikke her et halvt år senere løber fra det aftalepapir, som det er ved at ske nu,” siger han.

Flere forgæves møder

CFU har flere gange afholdt møde med innovationsministeren og Moderniseringsstyrelsen for at få løst problemet på de berørte skoler.

Desværre ser det ud til, at innovationsministeren og Moderniseringsstyrelsen fortsat går efter at underminere vores aftaler

Alligevel har hverken innovationsministeren eller Moderniseringsstyrelsen vist vilje til at finde en fælles løsning til trods for, at det handler om en overenskomstaftale, som de selv har været med til at indgå, lyder det fra Flemming Vinther.

”OK18-aftalen kunne have været begyndelsen på et stærkere samarbejde mellem parterne på statens arbejdsmarked med fornyet tillid til, at vi i fællesskab finder de bedste løsninger. Desværre ser det ud til, at innovationsministeren og Moderniseringsstyrelsen fortsat går efter at underminere vores aftaler og overenskomster, hvor de tror, at de kan slippe afsted med det. Vi hverken kan eller vil acceptere, at arbejdsgiverne systematisk søger at udhule ansattes vilkår og rettigheder uden om aftalesystemet”, siger han.

CFU forbereder nu sagsanlæg mod Moderniseringsstyrelsen om, at retten til den betalte spisepause gælder hele overenskomstområdet.

Styrelse: Skoler var ikke omfattet af aftalen

Moderniseringsstyrelsen, der fungerer som statens arbejdsgiverorganisation, mener ikke, at man løber fra overenskomstaftalen, men at skolerne ikke havde retten til frokosten før overenskomstforhandlingerne, og derfor heller ikke har det nu.

”Det er vores opfattelse, at de faglige organisationer nu forsøger at udvide overenskomstaftalen til også at omfatte de arbejdspladser, der ikke havde retten til betalt frokost, før de nye overenskomster kom på plads”, siger Linda Nordstrøm Nissen, der er vicedirektør i Moderniseringsstyrelsen til Politiken.

Hun siger, at hun gerne havde set en forhandlet løsning, men at sagen nu må blive prøvet ved en faglig voldgift.

”Vi ville gerne finde en løsning på de her seks skoler også. Men vil man på denne måde udvide aftalen, uden at medarbejderne betaler noget for et gode, de ikke havde i forvejen, så må vi have sagen prøvet ved en voldgift. Det er sådan, vi løser faglige tvister her i landet,” understreger hun.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet