Frank Jensen går af som borgmester og S-næstformand

"Det kommer til at skygge for det politiske arbejde, jeg gerne vil beskæftige mig med," lyder det fra Frank Jensen som går som borgmester efter sexanklager
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Tidligere overborgmester Frank Jensen (S)
Københavns overborgmester og Socialdemokratiets næstformand, Frank Jensen, trækker sig som borgmester og næstformand efter anklager om krænkende opførsel overfor kvinder.

"Det kommer til at skygge for det politiske arbejde, jeg gerne vil beskæftige mig med," siger Frank Jensen på et pressemøde om anklagerne.

Ifølge Frank Jensen har han sovet på sagen, efter at han søndag aften på et krisemøde ellers fik støtte fra sine partifæller i København. Den nu tidligere overborgmester havde ellers håbet på at blive en del af løsningen, hvilket ikke har vist sig at være muligt.

Det ser ikke ud til at være muligt på den korte bane

"Det ser ikke ud til at være muligt på den korte bane," siger Frank Jensen.

Frank Jensen træder samtidig ud af Borgerrepræsentationen, men fortsætter på sine bestyrelsesposter.

Socialdemokratiets gruppeformand i Borgerrepræsentationen, Lars Weiss, bliver fungerende overborgmester.

Senest har det tidligere medlem af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Maria Gudme, i avisen Jyllands-Posten fortalt om en episode den 25. august 2012, hvor hun var organisationssekretær i Socialdemokratiet i København. Efter et seminar tog Maria Gudme med flere andre DSU’ere og socialdemokrater på værtshus med blandt andet Frank Jensen, der også var overborgmester på tidspunktet.

Her befamlede Frank Jensen ifølge Maria Gudme hendes lår

Her befamlede Frank Jensen ifølge Maria Gudme hendes lår og forsøgte at stikke sin hånd ind under hendes kjole, indtil en partifælle fra DSU bad hende gå med ham i baren.

Har sovet på det

"I aftes var jeg utrolig glad på Rådhuset over, at jeg fik bred opbakning fra Socialdemokratiet i København og fra min gruppe på Københavns Rådhus til at kunne fortsætte mit arbejde som overborgmester - og også arbejde frem mod et nyt kommunalvalg i november 2021. Nu har jeg sovet på det - og også på det store mediepres, der ligger lige nu. Der må jeg sige, at det kommer til at skygge for mit politiske arbejde," siger Frank Jensen, der med sin øjeblikkelige afgang vil give plads til at en ny overborgmester-kandidat kan gøres i stilling i god tid:

Det ser ikke ud til at være muligt, at jeg - frem for at være en del af problemet - kan blive en del af løsningen

"Det ser ikke ud til at være muligt, at jeg - frem for at være en del af problemet - kan blive en del af løsningen. Så derfor har jeg besluttet mig for at træde tilbage. Sådan at mit parti i rigtig god tid inden næste kommunalvalg kan finde en afløser for mig. Det betyder, at mit parti får rigtig god tid til det - og jeg håber på at partiet kan få et godt grundlag for at få flere år - Socialdemokratiet har siddet uafbrudt på overborgmesterposten siden 1903. Den første var en anden Jensen. Nu forlader jeg, Frank Jensen, overborgmesterkontoret. Og det gør jeg fra i dag," siger Frank Jensen.

"Det er helt min egen beslutning"

Han understreger, at beslutningen om at gå af som overborgmester - og næstformand for Socialdemokratiet - er helt hans egen:

"Det er helt min egen afgørelse. Den har jeg truffet på baggrund af at have sovet på situationen. Jeg var glad for den store opbakning i går, men jeg kan jo godt se, når jeg ser presseinteressen, at jeg får svært ved at komme igang med de reperationsarbejde, der ligger foran mig i forhold til mine kollegaer på rådhuset. Derfor har jeg truffet den her beslutning."

Frank Jensen er under pressemødet ikke meget for at tale om de konkrete krænkelsessager:

Jeg har ikke brug for at sige mere om de konkrete sager

"Jeg har ikke brug for at sige mere om de konkrete sager. Jeg har gjort regnebræddet op. Jeg kan se, at det bliver svært, for mig at komme igang med det store politiske arbejde, som interesserer mig at være med til at udvikle den her fantastiske hovedstad. Jeg synes ikke det er synd (For mig, red.). Der er ikke noget, der er synd i politik. Jeg synes ikke, det er uretfærdigt. Jeg kender politik."

Ingen nye sager

Er der dukket nye sager op, Frank? Der er jo kun gået få timer med det her mediepres siden i aftes, som du taler om - fra klokken 24 i aftes til nu klokken 12?

"Nej," lyder det korte svar fra Frank Jensen til Netavisen Pio.

Frank Jensen afviser på pressemødet at af- eller bekræfte, om han op til pressemødet har været i kontakt med Socialdemokratiets formand, statsminister Mette Frederiksen:

Hvad jeg taler med landets statsminister om, bliver mellem hende og mig

"Hvad jeg taler med landets statsminister om, bliver mellem hende og mig. Og hvornår jeg taler med hende bliver også mellem hende og jeg."

Frank Jensen oplyser, at en ny overborgmester bliver valgt 29. oktober, men indtil da vil 1. næstformand for borgerrepræsentationen, S-gruppeformand Lars Weiss, fungere som overborgmester.

Derimod trækker Frank Jensen sig ikke fra sine bestyrelsesposter. Frank Jensen er blandt andet bestyrelsesformand hos Udbetaling Danmark under pensionsselskabet ATP. Derudover er han bestyrelsesmedlem i Rockwoolfonden og KL's bestyrelse.

Ingen kommentarer til kritik af procedure

Frank Jensens har ingen kommentarer til proceduren ved søndagens møde i Socialdemokratiet i København, hvor der har været kritik af, at tillidsafstemningen til Frank Jensen ikke foregik ved hemmelig skriftlig afstemning, men derimod ved håndsoprækning. Det har også været kritiseret, at et socialdemokratisk medlem af Borgerrepræsentationen vægtede med en stemme - på lige fod med en kredsformand:

Procedure på et møde, det er ikke lige i dag, jeg har tænkt mig at gå ind i det

"Prøv at hør venner: Jeg har været overborgmester i den her fantastiske by i 11 år. Jeg meddeler nu, at jeg trækker mig tilbage. Procedure på et møde, det er ikke lige i dag, jeg har tænkt mig at gå ind i det."

Kritisk over for advokatordning

Frank Jensen er kritisk over for den socialdemokratiske advokatordning, hvor krænkede kvinder kan melde om krænkelser:

Det er ikke en retsstat værdigt

"Jeg har stemt for advokatordningen. Jeg synes jo, at den her advokat skulle have lov til at gå de her sager igennem. Det virker ikke som om, at det helt virker efter hensigten. Det virker som om, at sager går til advokaten, og så bliver de lagt delvis frem i offentligheden. Og det kan foregå anonymt," siger Frank Jensen og understreger, at det ikke er en retsstat værdigt:

"Det er ikke en retsstat værdigt. Jeg har været justitsminister i det her land. Jeg har værnet om retssikkerheden. Jeg har værnet om, at man ikke er skyldig før sagen er bevist. Der er ikke omvendt bevisførelse i Danmark. Og dér skal vi altså bare passe på," mener Frank Jensen.

Nogen kan opfatte det, hvis man har fået lidt alkohol, at den glæde kan blive for overvældende. Det beklager jeg

Frank Jensen beklager, at hans livsglæde på nogle kvinder måske har virket for overvældende:

"Jeg har opdraget mine drenge til at have dyb respekt for kvinder og ligestilling. Jeg er endt i nogen sager, ja. Som jeg sagde i går har det aldrig har været målet for mig at krænke nogen. Jeg er et glad menneske. Jeg møder andre mennesker med glæde. Nogen kan opfatte det, hvis man har fået lidt alkohol, at den glæde kan blive for overvældende. Det beklager jeg. Det må aldrig udvikle sig til krænkelser, og alkoholindtaget må aldrig være en undskyldning for, at man har krænket."

Leder efter nyt job

Frank Jensen fortæller, at han har været direktør i et IT-firma, Telecom Scandinavia, da han tabte formandsvalget i Socialdemokratiet i 2005. Derefter var han direktør i Danske Advokater.

Nu har Frank Jensen igen planer om at finde et job i det private erhvervsliv:

"Jeg skal ud at finde et arbejde. Selvfølgelig skal jeg det."

Og allerhelst vil han nu bruge sit liv på den grønne omstilling:

"For det er den allervigtigste udfordring Danmark står over for."

Direkte henvendt til journalister og pressefolk på pressemødet på havnekajen ved Kulturhuset på Islands Brygge understreger Frank Jensen, at han aldrig har løjet:

I har aldrig taget mig i at lyve

"De forseelser og fejl, jeg har begået, dem har jeg vedkendt mig. Og jeg har aldrig løjet. I har aldrig taget mig i at lyve. Det kan godt ske, at jeg doseret mine svar til jer. Men jeg har aldrig løjet om de sager, som også skygger for mit arbejde som overborgmester."

Frank Jensen ville gerne have sluttet sin politiske karriere på en anden måde:

Jeg ville selvfølgelig gerne have afsluttet mit politiske liv på en anden måde. Det siger sig selv

"Jeg ville selvfølgelig gerne have afsluttet mit politiske liv på en anden måde. Det siger sig selv."

Frank Jensen og fru Jane Frimand forlader afskedspressemødet på hver sin cykel

 

Opbakning fra konen

På hjemmefronten er der opbakning fra konen, Jane Frimand Jensen, der - ganske opsigtsvækkende - deltog i sin mands afskeds-pressemøde på havnekajen på Islands Brygge med udsigt ind over København.

Efter pressemødet forlod hun og Frank sammen pressemødet. På hver sin sorte cykel for at køre hjem til bopælen på ydre Islands Brygge.


placeholder

Kommentarer

"HEKSEJAGT"

Hvor er Marin Rossen når endnu en S krænker har brug for ham?

Esbjerg 19.10.2020.
Jeg vil udtrykke min respekt for Frank Jensens beslutning. Hensynet til Socialdemokratiet er vigtigst. Frank Jensen har i årtier været en stærk socialdemokratisk stemme og aktivist. Det skal vi huske. Til gengæld undrer jeg mig over mediernes ageren og måden, de krænkede kvinder fører sagerne frem på. Det minder mere om forsøg på karaktermord og mangel på respekt for kravet om retssikkerhed. Hvis vi vil opnå en respektfuld og ligeværdig omgang mellem kvinder og mænd kræver det, at der skabes enighed om nogle spilleregler, når der rejses sager om krænkende adfærd. Vi skal ændre en machokultur og krænkelser fra både mænd og kvinder ikke mindst når det det drejer sig om magtforhold. Det kræver omtanke

Meget enig. De unge kvinder er meget sort/ hvid, men han burde have lært det første gang, og det er uacceptabelt de ting der er kommet frem, så klogt han trak sig. Han kommer nok ind som direktør i en grøn organisation, og så kan han bruge sin energi og kræfter der. han var en dygtig overborgmester, det kan ingen tage fra ham. Han har et adfærdsmønster som er for grænseoversrkidende, og unge kvinder vil ikke gramses på. Og slet ikke af cheferne.

Frank Jensen har leveret en imponerende politisk indsats gennem rigtig mange år. Ikke mindst med at trække Socialdemokratiet i den rigtige retning. Dette kan kun give anledning til kæmpe respekt og taknemmelighed.

Det kan undre at Frank Jensen ikke klart melder ud at det er fordi han er mangeårig krænker at han må tage konsekvensen og gå som overborgmester i København og som næstformand i S. Som om han ikke rigtig forstår at det er ham selv der er den ansvarlige, ham der har trynet unge kvinder med uønskede tilnærmelser og berøringer. Vi kan kun komme videre når magtmænd med de gyldne kæder virkelig forstår pointen og ikke kun nødtvunget går.

Selvfølgelig skal mænd ikke gå rundt og krænke, men er det helt utænkeligt, at der findes kvinder der tænker i magt og indflydelse, og derfor belejligt kommer i tanke om ting der ligger mange år tilbage, eller måske fordrejer en hændelse, så den passer ind i nutidens mee too opskrift. Uden at jeg vil forsvare Østergård eller Frank J. så tror jeg vi skal passe på, ikke at sluge alle påstande råt.

At han måtte trække sig, var jo nærmest uundgåeligt tilsidst. Og det har da også i høj grad været hans egen skyld, at han aldrig rigtig fik lært lektien, for det har ikke skortet på advarsler. Men når det er sagt, så skal guderne også vide, at der efterhånden ikke skal meget til, før der er en "sag". Ingen bagatelgrænser, ingen krav til bevisførelse og ingen forældelsesfrist.

TO ting
Først:Der hvor jeg bor var der steder hvor man ikke må parkere men på grund af at der i en
periode ikke var parkerings-vagter blev det meget normalt at byens borger parkeret der
Og da så kommunen ville have parkerings-vagter tilbag,skrev de i lokal-avisen,
at fra den kommende dato vil alle biler der holder ulovligt få en bøde

Og kan man ikke sige at der manglede en klar udmelding om at fra nu af
får det konsekvenser (jobbet) hvis man udøver sexsime på samtlige politiske insittisioner
og det gælder også til julefrokorster og alt andet sexsisit osv
Kan man ikke sige at det burde der haft været en sådanne udmeldninger
Og også at et klap i røven og ligende, altså alt med et gram af sex vil være utilgivelig
Og ting nr to
Der er en ny slags generation der blive kaldt curling-generationen,,-helikopter-genrationen
hvor forælderne har beskyttet deres børn i hoved og ... mod de daglige samfundens-problemer vi alle har haft som ung
Men nu en generration der er blevt afskærmet mod daglige udfordringer
Kan det ikke også være det, der er med til, at det her og nu skulle gå ud over nogle politiker

Og jeg mener arbselut at sexsisme skal stoppes men måske skulle der laves regler og dato istedet for at
Det er tilfældige politiker der bliver synde-buk (til skræk og advarsel)(Heksejagt)
i en kultur der skal stoppes

Annonce