Annonce

HK jubler over vigtigt tal: “Jeg er begejstret. Jeg er stolt. Jeg er superglad”

Offentligt ansatte HK-medlemmer strømmer til stemmeurnerne
Foto: HK Stat/Mikkel Østergaard
Formand for HK Stat Rita Bundgaard
Der er glæde at finde i HK Stat og HK Kommunal, hvor fokus er på ur-afstemningerne hos medlemmerne.

Øjnene er rettet mod stemmeprocenten og om medlemmerne står bag deres forhandlere ved at deltage i afstemningerne om overenskomsterne 2024.

Højeste stemmetal siden dramatiske forhandlinger 

Ikke siden de højdramatiske overenskomstfornyelser i 2018 med massiv mediedækning og forhandlinger, der flere gange var ved at kollapse, har stemmeprocenten været så høj blandt offentligt ansatte HK’ere.

HK Stat har siden 1999 haft en stemmeprocent for deres medlemmer på mellem 34,8 og 59,98 procent, hvis man ikke medtager 2018, hvor stemmeprocenten var på 77,6 procent.

I år er stemmeprocenten på 70,34 procent.

“Jeg er begejstret. Jeg er stolt. Jeg er superglad,” siger HK Stats formand Rita Bundgaard til Netavisen Pio.

Hun understreger, at stemmeprocenten i år har overhalet mange andre år.

"Det er det bedste resultat siden OK18, som lå højere. Men det var en helt særlig overenskomstfornyelse. Hvis man kigger på den som en almindelig overenskomstfornyelse, så er det den højeste stemmeprocent nogensinde. I hvert fald siden 1999" 

Rita Bundgaard peger på, at der er blevet forhandlet markante lønstigninger og fleksibilitet hjem, som årsag til den høje stemmeprocent. Det er nemlig noget, som er vigtigt for medlemmerne, vurderer hun.

Derudover har der været tæt kontakt til medlemmerne.

"Vi har haft en meget tæt dialog med medlemmerne lige fra starten af, da vi begyndte at kigge på overenskomstkravene og ønskerne til en fornyelse og igennem hele perioden. Det tror jeg betyder meget." 

Spørger man Rita Bundgaard, er stemmeprocenten et vigtigt tal, som man holder godt øje med i fagbevægelsen.

Vi kan vise os frem og sige, at der er en styrke i vores fællesskab

"Vi kan vise os frem og sige, at der er en styrke i vores fællesskab. Det stiller både mig og de lokale formænd i stærke positioner i mange sammenhænge,” siger Rita Bundgaard og uddyber: 

“Vi kan sige, at vi har en medlemsgruppe, som er interesseret og tager stilling. Det er altid stærkt at stå i sådan en position, uanset hvem man skal tale med - om det er en lokal arbejdsgiver eller det er Nicolai Wammen."

Høje stemmetal før afslutning 

I HK Kommunal er stemmeprocenten på 66 procent. Dog har medlemmerne endnu et par dage til at stemme, eftersom afstemningen slutter søndag den 13. april.

Siden 1989 har stemmeprocenten hos HK Kommunal ligget mellem 39,6 og 64,0 procent, hvis man ser bort fra 2018, hvor stemmeprocenten lå på 73,9 procent.

“Den utroligt flotte stemmeprocent, der tegner sig, skyldes efter min bedste vurdering, at vi fra dag ét har involveret vores medlemmer - både i processen og i indholdet,” siger formand for HK Kommunal, Lene Roed, til Netavisen Pio.

“I efteråret modtog vi mange tusinde input fra medlemmerne med ønsker til, hvilke emner vi forhandlere burde prioritere ved OK24. De ønsker, der i høj grad har handlet om løn, har vi taget til os i vores kommunikation med medlemmerne,” tilføjer hun.

Også Lene Roed peger på, at resultatet af forhandlingerne har påvirket stemmeprocenten.

“Samlet set er jeg overbevist om, at vi under den udstukne ramme har fået noget nær det maksimale ud af vores prioriteringer. De prioriteringer, der i al væsentlighed har handlet om løn. Jeg håber og tror på, at mange med deres stemme har ønsket at kvittere for et godt resultat,” siger hun.

Resultatet for afstemningerne bliver offentliggjort mandag den 15. april.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet