Ingeniørforeningen: SAS kunne forlængst have stoppet lufthavnssagen

SAS har sagt nej til at omplacere vikaren fra bagageafdelingen til andet arbejde: ”Det står vi helt uforstående over for,” siger formanden for Ingeniørforeningen IDA, Thomas Damkjær Petersen
SAS har gennem flere dage forhindret en mindelig løsning på sagen fra Københavns Lufthavns bagageafdeling, hvor en vikar har været udsat for et stort pres fra den lokale 3F-klub for at melde sig ind i fagforbundet 3F.

SAS har således sagt nej til forslag til løsninger, som vikarens faglige organisation, Ingeniørforeningen i Danmark, IDA, har lagt på bordet:

Men det har SAS blankt afvist

”Vi foreslog allerede i weekenden, at vikaren blev omplaceret til andet arbejde i lufthavnen. Det ville kunne løse sagen for alle parter. Men det har SAS blankt afvist. Det står vi helt uforstående over for. Og det betyder, at vores medlem har måttet sygemelde sig. Det er en helt utilfredsstillende udgang på sagen,” siger formanden for IDA, Thomas Damkjær Petersen,til Netavisen Pio.

”Spørg SAS”

Hvorfor sagde SAS nej til at omplacere vikaren?

”Det må du spørge SAS om. Det er dem, der er arbejdsgiver  for mit medlem.”

Foretrækker SAS uro, ballade og arbejdsnedlæggelser frem for løsninger på en faglig konflikt?

”Det må du spørge SAS om.”

Synes du og IDA, at SAS nærer stor omsorg over for jeres medlem?

Jeg er uforstående over for, at SAS ikke har kunnet finde en løsning sammen med os

”Jeg er ret uforstående over for den manglende vilje til at finde en mere fornuftig løsning. Jeg er uforstående over for, at SAS ikke har kunnet finde en løsning sammen med os,” siger IDA-formand Thomas Damkjær Petersen.

Stor mystik om lydfil

Thomas Damkjær Petersen understreger, at IDA ikke har været i konflikt  med ”andre parter i denne sag”. Derimod har han og IDA fra sidelinjen kunne følge, ”hvordan vores medlem et utal af gange er blevet bragt i fokus af andre aktører i sagen.”

Med ”andre aktører” mener Thomas Damkjær Petersen blandt andet pressen, ikke mindst Berlingske, der 11. september afslørede en lydfil, hvori man kunne høre, hvordan den lokale 3F-klub forsøgte at presse vikaren til at melde sig ind i 3F.

”Det lægger jo et ekstra pres på vores medlem at sagen bliver omtalt i pressen,” lyder det fra Thomas Damkjær Petersen.

Vikaren har ikke givet Berlingske lydfil

Men er det ikke jeres medlem, vikaren, der har udleveret filen til Berlingske?

”Nej, det er det bestemt ikke. Det er hverken os eller vores medlem, der har udlevet lydfilen til Berlingske.”

Det er hverken os eller vores medlem, der har udlevet lydfilen til Berlingske

Hvem har så udleveret lydfilen til Berlingske?

”Det ved jeg ikke”.

Hvem er I egentlig mest sure på i denne her sag? 3F, SAS, Berlingske?

”Det har jeg ikke behov for at uddybe. Vores medlem har været udsat for et voldsomt pres. Og det er helt umenneskeligt og uacceptabelt,” slutter IDA’s formand, Thomas Damkjær Petersen.

Netavisen Pio har spurgt SAS om, hvorfor SAS har sagt nej til at omplacere vikaren. Vi har også spurgt SAS om, om SAS har udleveret lydfilen til Berlingske – og i bekræftende fald: Hvorfor SAS ikke fra sagens start har vedstået at have udleveret lydfilen til Berlingske?

Ingen svar fra Berlingske

SAS har ikke svaret på nogen af Netavisen Pio’s spørgsmål. I stedet skriver SAS’ kommunikationsdirektør, Karin Nyman, i en mail følgende:

Vi kan bekræfte, at vi har modtaget sygemeldingen

”Vi kan bekræfte, at vi har modtaget sygemeldingen. Det respekterer vi naturligvis, og det har vi fuld forståelse for. Denne sag er alvorlig og helt uacceptabel. En medarbejder er blevet chikaneret og truet af en fagforening, fordi vedkommende er medlem af en anden fagforening end 3F. Jeg vil gerne understrege, at SAS står fuldstændig bag vores medarbejderes ret til frit at vælge fagforening.” 

”SAS kan ikke acceptere og kommer aldrig til at acceptere, at det frie fagforeningsvalg sættes til side af de junglelovsmetoder, vi har været vidne til i denne sag. Loven skal overholdes, for at arbejdsmarkedet kan fungere. Så er den ikke længere. Vi ser fortsat med stor alvor på sagen.”

Netavisen Pio har spurgt nyhedschef på Berlingske Media, Simon Andersen, om det er SAS, der har udleveret lydfilen til Berlingske

Netavisen Pio har spurgt nyhedschef på Berlingske Media, Simon Andersen, om det er SAS, der har udleveret lydfilen til Berlingske. Men det ønsker Simon Andersen hverken at af- eller bekræfte.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Undrer mig noget over et medlem af IDA ikke er i job som ingeniør, da der er mangel på dem. Det næste virker det underligt med i ikke ved hvem som har udleveret lydfiler da jeg har svært ved at se det er 3F rene som har givet den. Vil i gerne selv i IDA have medarbejdere på arbejdspladsen som ikke ønsker fællesskab omkring ok, jeg ved godt jeres er noget billigere end 3,F fællesskab er måske ikke jeres stærke side omkring ok, hvor mange fagforeninger har brug for sammenhold omkring lønninger, hele seancen virker organiseret, for den unge mand burde vide når det er der han ønsker at arbejde og lønnen er god, så har andre knoklet for det og ikke en på gennemtræk.

Hvor er jeg dog enig, i øvrigt er det jo ikke forbudt at være medlem af flere fagforeninger, så ham skvadderhovedet der ikke vil flytte fagforening fra IDA, kunne jo melde sig ind i 3F uden problemer og så gå til IDA og søge om nedsat kontingent hvor svært kan det være, MEN han er tydeligvis ramt af Brandmandssyndromet.
PS: Jeg undrer mig også over at en højt uddannet ingeniør lige pludseligt er nødt til at tage arbejde som Bagagearbejder, lugter lidt af at han er en umulius, og ikke kan finde arbejde inden for sit uddannelsesområde.

Holger Foskjær rammer plet med karakteristikken skvadderhoved og umulius. 3F er vel egentlig næsten eneste tilbageværende fagforening der fremstår som (Det fagforeningerne er til for) en kamporganisation der kæmper for dets medlemmers tarv (undskyld til Skipper og Enhedslisten, der kæmper for de svage medborgere i Danmark). Lav lige en "omvendt" sagsfremstilling. Ene mand har skvadderhovedet og umuliussen tilført SAS milliontab, ene mand har han generet flere tusinde flypassager, 3F bliver lagt for had, 3F medarbejderne bliver lagt for had, og staten mistede indtægter i skat. Ingeniøren har sygemeldt sig, lad håbe det er en langvarig sygdom, så hans fire måneders vikariat slutter før han raskmelder sig. Den sygdom er måske skuespil, så gør han sig skyldig i misbrug af sygedagpengesystemet. Hvis han virkelig er syg, så kan det være takken for den usolidaritet han udviser.
Mon ikke det er på tide at de fleste fagforeninger går bort fra at agerer som selskabsforeninger og vender tilbage som kamporganisationer. Jeg har selv prøvet at opleve HK,Aarhus ikke gjorde noget for mig og 11 andre kolliger der absolut ingen solidarisk opbakning fik da vi blev fyret. Til gengæld blev jeg til HK's generalforsamling budt på god mad og drikke, og sandelig også underholdning ved kendt kulturkandisse.

Den eneste rigtige løsning, var at bagage folkene overholdt loven og overenskomsten og opførte sig ordentligt. Der er frit fagforenings valg i Danmark. Ingen er hævet over loven. Heller ikke 3f'er.

Martinus Markussen... hvilken lov er det du mener der ikke er blevet overholdt?

Annonce