Annonce

Forslag til ny formålsparagraf til folkeskolen beskyldes for at være ‘himmelråbende dumhed’

Formandskab beskyldes for at gå solo med et “himmelråbende dumt” forslag, lyder det fra S-viceborgmester.
[read-also]Anna Mee Allerslev (R) - formand for KL's Børne- og Kulturudvalget, beskyldes for at gå solo uden demokratisk mandat. Det sker, efter hun over sommeren har været ude med en række opsigtsvækkende udmeldinger om en straks-ændring af folkeskolens formålsparagraf.

“Vi mener, at formålsparagraffen i højere grad skal afspejle den nye virkelighed. I kommunerne ønsker vi derfor et tydeligere fokus på det håndværksmæssige, det digitale og det kreative. Der er stor enighed om, at disse elementer bidrager til at imødegå de blivende og væsentlige udfordringer, som vores samfund står over for."

Anna Mee Allerslev bakkes op af både udviklingsdirektør i KL Arne Eggert, samt KL-formand Martin Damm og næstformand Jacob Bundsgaard. Anna Mee Allerslev, Martin Damm og Jacob Bundsgaard har sammen skrevet et debatindlæg til Information om emnet. 

S-viceborgmester: ‘Hvad blev der af roen?’
Simon Pihl Sørensen (S), viceborgmester i Lyngby-Taarbæk kommune, er uforstående over hele forløbet. Det er ikke gennemtænkt, og kaster folkeskolen ud i endnu et roderi, lyder det fra ham.  

“Min anke går primært på, at de (KL) den ene dag går ud og kræver ro om folkeskolen i deres kamp for folkeskolereformen, og så går de den anden dag ud og kaster det hele op i luften.”

En anke, som Anna Mee Allerslev dog også selv har adresseret i et interview med Politiken.

“Handling går forud for flotte ord’
Desuden rammer udmeldingerne helt ved siden af problemets rod, lyder det fra Simon Pihl Sørensen. For han er enig i, at folkeskolen skal understøtte folkeskolereformens hensigter med mere kreativitet og praksis i undervisningen.

“Det løser man bare ikke med flotte ord i en formålsparagraf, men med handling. Kommunerne er massivt presset økonomisk. Skolerne bærer et kæmpe del af de besparelser, der foregår ude i kommunerne.”

“Det løser man bare ikke med flotte ord i en formålsparagraf, men med handling. Kommunerne er massivt presset økonomisk. Skolerne bærer et kæmpe del af de besparelser, der foregår ude i kommunerne.”

En pointe, som Lene Tanggaard, professor ved Institut for Kommunikation og Psykolog ved Aalborg Universitet, og en af landets førende eksperter inden for forholdet mellem kreativitet og læring, og peger på. Det er ikke formålsparagraffen, den er galt med, lyder det fra professoren.

“Der er i den aktuelle formålsparagraf vide rammer for kreativitet. Hvis man gerne vil have flere håndværkere og mere fokus på det praktiske, så skal man trykke på nogle andre knapper. Der skal mere mad ind i madkundskab, og flere spændende besøg hos den lokale tømrer, i stedet for unødvendigt papirarbejde og ressourceforbrug. Så fokus skal rettes et lidt andet sted, end der var det peger hen nu,” udtaler hun til Netavisen Pio.

“Himmelråbende dum” udmelding
Og når Anna Mee i samarbejde med dele af KL’s formandskab melder sådan ud, så afspejler det en manglende forståelse for de omvæltninger, folkeskolerne har været igennem de seneste år, lyder det fra Simon Pihl Sørensen.

”Det er galimatias. Det er himmelråbende dumt. For det første, fordi KL skal tænke sig rigtig godt om, når man melder ud på et område som folkeskolen. Det hele er meget følsomt. Det virker som en maskingeværsalve, der ikke har været gennemtænkt. Man kan få den tanke, at det handler om selvpromovering.”

”Det er galimatias. Det er himmelråbende dumt. For det første, fordi KL skal tænke sig rigtig godt om, når man melder ud på et område som folkeskolen. Det hele er meget følsomt. Det virker som en maskingeværsalve, der ikke har været gennemtænkt. Man kan få den tanke, at det handler om selvpromovering.”

Samtidig kan han ikke se, hvorfor en ændring af formålsparagraffen skulle give folkeskolen et stærkere grundlag for at følge hensigten med folkeskolereformen. Der skal derimod penge til.

“Den formålsparagraf vi har, er fra 2006. Hele den drejning, hun egentlig peger på, det tog vi i 2006. Den drejning er der jo, og den blev taget også i forbindelse med folkeskolereformen. Problemet er jo ikke, at lærerne og kommunerne ikke vil. Det er at vi ikke har ressourcerne til det. Det ændrer man ikke i en formålsparagraf, det ændrer man ved at give flere penge til folkeskoleområdet.

Anna Mee har ikke demokratisk mandat
Kritikken har også lydt fra Børne- og Kulturudvalgets næstformand, Ulf Harbo (Ø), der er “rystet” over, at formanden har meldt så klart ud, uden at emnet er debatteret i udvalget.

Han udtaler til folkeskolen.dk "Hvis vi skal tage KL alvorligt som en organisation der repræsenterer kommunerne, må Arne Eggert og Anne Mee Allerslev (R) korrigere fejlopfattelsen af, at deres udmeldinger kommer med et demokratisk mandat. De har nemlig ikke haft demokratisk mandat fra Børne- og Kulturudvalget til at udtale sig om formålsparagraffen, som de har gjort".

Her henviser han til, at beslutningen i Børne- og Kulturudvalget er - ifølge Ulf Harbo - blevet skjult i et underpunkt i en dagsorden. Han henviser til, at det strider imod styrelsesloven, at man kan beslutte noget uden at der er en sagsfremstilling og et selvstændigt dagsordenspunkt. Det strider også  imod KL’s egen vejledning til et godt politisk arbejde i kommunalbestyrelser og udvalg.

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet