Annonce

Klassisk københavnsk biograf blandt verdens smukkeste

En dansk biograf modtager international hæder på et tidspunkt, hvor branchen taber millioner.
Biografen Grand Teatret i Mikkel Bryggers Gade i København er blandt verdens 50 smukkeste biografer.

I hvert fald hvis man spørger britiske Time Out, der netop i et anfald af corona-induceret biograflængsel har udråbt de 50 smukkeste biografer kloden rundt.

Time Out hylder Grand Teatret for sin lange historie, sit fokus på kvalitetsfilm og opbuddet af ”hippe, unge danskere.”

En teateragtig stemning i hovedsalen

Grand Teatret ligger nummer 43 og er eneste nordiske biograf medtaget i jordomrejsen.
Hæderen glæder naturligvis biografens direktør, der har brugt ganske mange kræfter på at få biografen til at fremstå som noget særligt.

"Den er blevet renoveret et par gange og den der særlige purpur-velour til stolene som i Det Kongelige Teater har vi brugt mange kræfter på at opstøve. Vores sædvanlige stoleleverandør har ikke kunnet levere den,” fortæller direktør Kim Foss til Netavisen Pio.

Grand Teatret er tegnet af arkitekt Anton Rosen (1858-1928) og blev opført i 1907 til 1910. Biografens store sal blev oprindeligt bygget som koncertsal, men blev konverteret til biografsal. Åbningen fandt sted anden juledag 1913.

Kun under besættelsen og den igangværende coronakrise har Grand Teatret været udsat for egentlige nedlukninger, skriver Times Out.

Under besættelsen var nedlukningen kun i et par måneder – under coronakrisen har Grand Teatret været lukket væsentligt længere tid og tabt ”millioner”, siger Kim Foss til Netavisen Pio.

En frustreret branche

De danske biografer blev i denne omgang lukket for aktivitet midt i december december 2020.

”Det er snart tre måneder,” siger Kim Foss. Også i foråret under første bølge var alle forestillinger aflyst i omtrent 3 måneder. Lige nu er håbet hos brancheforeningen Danske Biografer, at biograferne kan genåbne efter påske.

Man sidder stille i et velventileret rum og kigger i én retning og taler ikke sammen.

”Der er en kæmpe frustration i min branche over, at man ikke har foretaget beregninger af risikoen. I Berlin har forskere afdækket, at risikoen ved at gå i biografen er mindre end at gå i supermarkedet. Man sidder stille i et velventileret rum og kigger i én retning og taler ikke sammen. Kombinationen af de ting gør det virkelig sikkert at gå i biografen. Men den forståelse mangler vi fra politikernes side,” siger han til Netavisen Pio.

Den smukkeste biograf i verden, i hvert fald hvis man spørger Time Out, er Pathé Tuschinsky-biografen, der ligger i Amsterdam i Holland.

Henrik Reinberg Simonsen (f. 1978) er kommunikationskonsulent og freelancefilmanmelder


Flere artikler om emnet