Annonce

Klimaminister afviser støttepartiernes ønske om CO2-afgift som “fantasiløst”

Regeringen vil ikke indføre CO2-afgift på denne side af sommerferien, lyder det fra klimaminister Dan Jørgensen (S).
Regeringen kommer ikke til at følge Klimarådets anbefaling om en CO2-afgift i nyt klimaudspil onsdag, som regeringens støttepartier ellers har ønsket.

Der findes ikke noget sted i verden, der har introduceret sådan en Georg Gearløs-agtig model

“Der findes ikke noget sted i verden, der har introduceret sådan en Georg Gearløs-agtig model,” udtaler klimaminister Dan Jørgensen (S) til Børsen. Klimaministeren fastslår, at regeringen ikke “på nuværende tidspunkt” har planer om CO2-afgifter. Ved samme lejlighed afviser han at indføre afgifter på flyrejser lige nu, som ellers har været nævnt som endnu et redskab fra klimapartnerskabet for flytransport.

“Georg Gearløs-agtig model”

At anvende CO2-afgifter til at løse klimaudfordringer er ikke noget vidundermiddel. Sådan siger Dan Jørgensen til Børsen.

“Det er faktisk en lille smule fantasiløst altid bare at pege på CO2-afgifter. Det er, som om at det er blevet et vidundermiddel, der kan løse alle klimaproblemer. Der findes ikke noget sted i verden, der har introduceret sådan en Georg Gearløs-agtig model, som Klimarådet foreslår,” udtaler Dan Jørgensen.

Det er faktisk en lille smule fantasiløst altid bare at pege på CO2-afgifter

Den udtalelse fra klimaministeren vidner om, at regeringen ikke vil anvende CO2-afgifter som et redskab i det klimaudspil, der præsenteres i dag onsdag. Det skriver tv2.dk.

Her vil regeringen præsentere den første del af klimaplanen, der skal danne grundlag for, at Danmark kan realisere målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030.

Det bliver ikke ved hjælp af øgede CO2-afgifter i denne omgang, lyder det fra Dan Jørgensen, der selv siger, at han er overrasket over, at regeringens støttepartier taler for en afgiftsmodel.  

Mange virksomheder er ifølge klimaministeren under pres, og derfor er det tid til gulerod frem for pisk. Det betyder altså, at man fra regeringens side vil holde igen med CO2-afgifter.

Klimarådet ærgrer sig

Tilbage i marts kom Klimarådet med anbefalingen om en CO2-afgift til erhvervslivet, som frem mod 2030 skulle stige til 1.500 kroner pr. ton udledt CO2. Derfor ærgrer rådet sig nu over udmeldingen fra klimaministeren.

Klimarådet mener nemlig, at en CO2-afgift vil være afgørende for at kunne nå målet om en 70 procents CO2-reduktion inden 2030.

Allerede i marts vurderede Dan Jørgensen, at en CO2-afgift næppe ville være spiselig for regeringen, og at det ville blive for dyrt for erhvervslivet.

Dansk Industri jubler

Efter Klimarådets anbefalinger i marts advarede Lars Sandahl Sørensen, der er administrerende direktør i Dansk Industri, regeringen om, at det kunne koste arbejdspladser, hvis midlet for at nå 2030-klimamålet er at pålægge erhvervslivet høje CO2-afgifter.

Derfor jubler Dansk Industri nu over udmeldingen fra klimaministeren.

“Helt enig med Dan Jørgensen. Som situationen er nu, hvor dansk erhvervsliv og danske jobs er historisk pressede, og vi samtidig ønsker store nye investeringer i klima, er tiden ikke til nye afgifter. Der er andre veje til at indfri vores fælles høje ambitioner,” skriver Lars Sandahl Sørensen i et tweet.

placeholder

 

Twitter-diskussion

Udmeldingen om ingen CO2-afgifter blev også nævnt på Twitter af Dan Jørgensen.

“Har venstrefløjen ikke andet, end et så markedsbaseret instrument som en CO2-afgift, at byde på? Hvad med tilskud? Regulering? Aftaler? Planlægning? Regeringen kommer senere i dag med et klimaudspil, der viser andre veje!” skriver han i et tweet.

placeholder

Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, kritiserer Dan Jørgensen for at være “totalt berøringsangst over for industrien”.

“Vi SKAL altså have modet til at stille krav til dem, der udleder mest. Dette tyder på hårde forhandlinger, og vi vil nu kræve ambitiøst delmål for 2025, der tvinger ham i gang,” skriver hun i et tweet.

SF’s klimaordfører, Signe Munk, er også ude med en munter kritik af klimaministeren på Twitter.

“Georg-Gearløs tager altid sin tænkehat på, når han skal have gode idéer! Så på med tænkehatten Dan Jørgensen. Det er altså en ommer, når du fejer Klimarådet af banen og trækker forslag om øget CO2-afgift af bordet,” skriver hun i et tweet.

placeholder

Ruben Kidde, der er klimaordfører for Radikale Venstre, er skuffet over, at regeringen ikke mener, at “sort skal være dyrt, og grønt skal være billigt”.

“Regeringens berøringsangst overfor grøn skattereform og CO2-afgift er ikke kun tonedøvt overfor fagvidenskaben. Det er tonedøvt overfor en ungdom der kræver lederskab. Alle ungdomspartier ønsker det. Men ministrene stikker 2 fingre i ørerne,” skriver han i et tweet.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Tak til Dan Jørgensen for at tænke selv. Gulerødder er bedre end pisk. Spørg bare en pædagog eller folkeskolelærer!

CO2 afgifter løser ikke klima-problemmerne.Men giver bare folk lov til at udlede CO2 med god samvitihed
Og Dan Jørgensen er god

Og jeg kan godt se at der er flere måder at se CO2 afgiften på.Men den burde hede CO2bøde

Annonce