Annonce

Kræft-skandalen i Aarhus koster to direktører jobbet og minister er træt af tomme busser på landet

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Kræft-skandalen i Aarhus koster nu to direktører jobbet. Transportminister Thomas Danielsen (V) vil gøre noget ved de tomme busser på landet. En kommission 10. klasse afskaffet. Og så er Danmark klar med den hidtil største våbendonation til Ukraine.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt.

 

To direktører fyret efter kræft-skandale

Den meget omtalte kræftskandale på Aarhus Universitetshospital koster nu to topchefer jobbet.

Det oplyser Region Midtjylland på et pressemøde tirsdag.

De to fyrede topchefer er hospitalsdirektør Poul Blaabjerg og lægefaglig direktør Claus Thomsen.

Regionsrådsformand og formand for Danske Regioner Anders Kühnau (S) beklager sagen dybt:

“Vi har at gøre med meget syge borgere, der ikke har fået den hjælp, de har krav på. Den forventning har vi ikke levet op til, og det beklager jeg dybt.”

I en uvildig rapport om kræftsagen konkluderer Kammeradvokaten, at ledelsen på Aarhus Universitetshospital bevidst og længe har vægtet økonomiske hensyn over hensynet til rettighederne for patienter med alvorlig kræftsygdom.

 

Ekspertudvalg skal finde nye løsninger for den kollektive transport

Regeringen er nu klar med kommissoriet for det ekspertudvalg, der skal være med til at lægge grunden for fremtidens lokale kollektive transport. Udvalget skal præsentere løsninger, der kan skræddersyes til både landdistrikter og de større byer.

Det skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse:

“Jeg har flere gange sagt, at vi har brug for at ryste posen. Der er steder i landet, hvor bussen kører sjældent eller slet ikke. Med arbejdsbeskrivelsen for ekspertudvalget siger vi nu, at vi gerne vil have ideer til løsninger, der er skræddersyet til de behov, der er i de forskellige dele af landet. For det skal være muligt at komme rundt, også de steder hvor der er langt mellem husene,” siger transportminister Thomas Danielsen (V).

Nedsættelsen af ekspertudvalget er en del af regeringsgrundlaget. Udvalget skal kortlægge danskernes transportbehov, og fremlægge et katalog over nye kollektive transportløsninger, som passer til forskellige geografier, det vil sige landområder, byer osv. Udvalget skal også give anbefalinger til nye modeller for takststrukturen. Ekspertudvalget skal derudover se på organiseringen af den lokale kollektive transport.

“Mobilitet er vigtig i alle dele af landet, men vi må også være ærlige og sige, at store busser måske ikke er løsningen alle steder. Samtidig er der mange, der skal kunne komme afsted uden egen bil – ikke mindst de unge, der skal i skole eller til uddannelse. Derfor vil jeg også sammensætte et ekspertudvalg, så vi får forskellige perspektiver med,” siger Thomas Danielsen.

Ekspertudvalgets arbejde opdeles i følgende tre faser:

  1. Kortlægning af borgernes transportbehov og udvikling af katalog over nye kollektive mobilitetstilbud til forskellige geografier.

  2. Afdækning af økonomien for trafikselskaberne samt afdækning af mulige modeller for en ny takststruktur.

  3. Anbefalinger til en ny struktur for lokal kollektiv transport samt for organisering af den lokale kollektive transport.

Ekspertudvalget vil bestå af en formand og otte medlemmer med bred faglig indsigt i lokal kollektiv mobilitet, transport- og samfundsøkonomiske forhold og strategisk planlægning. Udvalget sekretariatsbetjenes af Transportministeriet med faglig bistand fra ministeriets styrelser.

  • Formand og medlemmerne forventes præsenteret i løbet af maj måned.

  • Arbejdet afsluttes ved udgangen af 2024.

Læs kommissoriet her.

 

Kommission: 10. klasse skal afskaffes

10. klasse skal afskaffes.

Det er et af de forslag, som den såkaldte Reformkommission offentliggør onsdag.

Kommissionen, der blev nedsat i 2020, har til opgave at komme med anbefalinger til, hvordan fremtidens uddannelsessystem skal skrues sammen, så færre unge ender uden job eller uddannelse.

Konkret foreslår de, at 10. klasse skal afskaffes. I stedet foreslår Reformkommissionen, at der oprettes en ny ungdomsuddannelse kaldet hpx.

Den nye ungdomsuddannelse skal være to-årig med en kombination af boglige og praktiske fag. Meningen med den er, at den skal pege i retning af en erhvervsuddannelse, men indrettes så ingen uddannelsesmulighed efter hpx er udelukket.

 

Danmark er klar med ny stor donation til Ukraine

Et bredt flertal i Folketinget har bakket om Danmarks hidtil største donation til Ukraine.

Våbenpakken til en værdi af 1,7 milliarder kroner består af køretøjer, materiel, luftforsvar og ammunition.

Donationspakken er den foreløbigt største fra Danmark og skal understøtte den forestående ukrainske offensiv. Donationspakken er betinget af, at der gives bevillingsmæssig hjemmel fra Finansudvalget.

”Vi ved, at russerne har forskanset sig i de besatte områder i Ukraine med skyttegrave, minefelter og andre forhindringer, der skal standse en ukrainsk offensiv. Materiellet i donationspakken er vigtigt for at bane vejen for ukrainske kampvogne og det pansrede infanteri i frontlinjen. Samtidig styrker vi indsatsen for vedligehold af centrale kapaciteter”, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

“Den ukrainske kampgejst er imponerende. Ukraine kæmper for hele Europas sikkerhed, og behovet for militær støtte er fortsat akut. Det mærkede jeg selv, da jeg i sidste uge mødtes med min ukrainske udenrigsministerkollega i Odesa. Den nye militære donationspakke er vores største til dato, og den samlede danske støtte er nu oppe på næsten 11 mia. kr. Danmark løfter i den grad vores del af ansvaret”, siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Pakken indeholder bl.a. pansrede køretøjer som er bygget til at modstå miner, og udstyr som kan bistå med minerydning. Derudover indeholder pakken minerydningsslanger, som kan anvendes til gennembrydning af minefelter.

Der doneres også specialkøretøjer til blandt andet bjærgning af kampvogne og gennembrydning af hindringer.

”Danmark er med til at skabe de bedst mulige betingelser for, at Ukraine kan få succes med en kommende offensiv og på længere sigt en succesfuld ukrainsk forsvarskamp,” siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Derudover indeholder pakken feltbroer, ammunition, mørkekampsmateriel og finansielle bidrag til støtte for luftforsvar i samarbejde med allierede lande, samt ikke-dødbringende støtte såsom brændstof, bromateriel, førstehjælpsudstyr og feltrationer i rammen af NATO.

”Jeg er meget glad for, at et bredt flertal i Folketinget står sammen om at hjælpe ukrainerne med deres frihedskamp. Det er en stor donationspakke, som vi sender afsted. Indholdet af donationspakken er materiel, som Ukraine specifikt har anmodet om. Jeg er stolt af, at vi i Danmark kan imødekomme det ønske,” siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

De seneste år har Danmark doneret våben og materiel til Ukraine for ca. 9,5 mia. kroner – donationer, der har bidraget til Ukraines frihedskamp.

Donationspakken indeholder:

  • Pansrede bjærgnings- og ingeniørkøretøjer
  • Minerydningskøretøjer som kan modstå miner og anvendes til minerydning
  • Minerydningsslanger
  • Minerydningsplejle
  • Mortérgranater
  • Ammunition til Carl Gustav dysekanon
  • Mobile feltbroer
  • Natbriller
  • Afsatte midler til indkøb af luftforsvar
  • 50 mio. Euro til NATO støtte til Ukraine med ikke-dødbringende materiel

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

To direktører fyret efter kræft-skandale

Der mangler to helt centrale personer i fyringsrunden:
- Anders Kühnau for hvem benamputations-skandalen ikke var en skandale
- Pernille Blach Hansen - som takket være sin far (Bent Hansen) fik jobbet som regionsdirektør
de to har ikke styr på hvad der foregår på regionens hospitaler - partibogen er i orden men det er ikke nok

- desuden har Helene Bilsted Probst gjort en ynkelig figur ifm interviews om sagen - også ud med hende

Kurt Jensen
Du snakker da om noget du absolut ikke ved noget om. Pernille var absolut den bedste kvalificerede til jobbet og hendes far var for længst holdt som Regionsborgmester.
Selvfølgelig er det da en skaldale og lægefejl når de har amputeret et ben som ikke var nødvendig.

"Pernille var absolut den bedste kvalificerede til jobbet"
1) hvor ved du det fra?
2) Hvem var de andre der søgte?

" hendes far var for længst holdt som Regionsborgmester" du er mere naiv en tilladt
.

Hvad der virkelig mangler her, er oplysninger om størrelsen på de gyldne håndtryk, de to får med ud af døren. Og ikke mindst hvorfor, de skal have så mange penge med sig, men det er nok ikke journalisten, der har svaret på det.

Der er nævnt beløb på 4 mill. og 3,5mill.

Hvorfor? Sådan er deres kontrakter.