Kvælstofreduktion går for slow og minister rystet over forholdene for svømmere

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Allerede før tidl. statsminister Helle Thorning-Schmidt nåede at tiltræde jobbet som medformand for et FN-panel, der skal bekæmpe skattely og skatteunddragelse, har Helle Thorning-Schmidt trukket sig fra panellet. Den historie kan du læse mere om her.

Kvælstofreduktionen - som blev aftalt med V-regeringens omstridte Landbrugspakke tilbage i 2015 - går for langsomt, konkluderer ny rapport. Det afslører ny rapport fra Miljøministeriet.

Kulturminister Joy Mogensen (S) kræver handling efter at en uvildig undersøgelse har afdækket urimelige forhold for danske elitesvømmere i 2003-2014. Og så får Dansk Folkeparti ny pressechef i form af Jesper Beinov, der ellers i årevis har tjent Venstre på en række poster, bl.a. som særlig rådgiver for tidligere finans- og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Velkommen til dagens Aktuelt - og god weekend.

 

Kvælstofreduktionen går for langsomt

Miljø- og fødevareministeriet vurderer i en ny rapport, at landbruget ikke vil kunne nå de frivillige reduktioner i kvælstofudledningen, som blev aftalt med Landbrugspakken i 2015.

Det var V-regeringen - støttet af blå blok - der stod bag den omdiskuterede Landbrugspakke.

Generelt er nedbringelsen af kvælstof bagud i forhold til forudsætningerne fra Landbrugspakken fra 2015. Målene for 2021 vil derfor ikke kunne nås, vurderer ministeriet:

“Samlet set er det billede, som vurderingen af kvælstofindsatsen efterlader, at der kan forventes en manko i forhold til at opnå den forudsatte kvælstofreduktion i 2021. Men størrelsen på denne manko er vanskelig at fastsætte,” skriver Miljø- og Fødevareministeriet i rapporten "Vurdering af kvælstofindsatsen", der blev offentliggjort fredag.

Et af de steder, hvor det halter, er i de kollektive virkemidler. Det var den del af Landbrugspakken, hvor landbruget skulle reducere kvælstofudledningen på frivillig basis.

Landbruget skulle selv reducere kvælstofudledningen med 2.450 ton. Men pt. er der kun planlagt reduktioner for 719 ton - til og med 2021.

Ifølge miljøminister Lea Wermelin (S) kan det nu "entydigt konkluderes", at den daværende V-regering overvurderede effekten af de tiltag, der ligger i Landbrugspakken:

“I efteråret besluttede vi at skrue op for kvælstofindsatsen i 2020. Det er jeg glad for, fordi det nu står klart, at flere af tiltagene i den tidligere regerings landbrugspakke ikke leverer den effekt, de skal.” 

Læs mere her.


 

Kulturminister rystet over forhold for elitesvømmere

Kulturminister Joy Mogensen (S) kræver handling efter at en uvildig undersøgelse har afdækket urimelige forhold for danske elitesvømmere i 2003-2014.

Ministeren tager nu sagen op med Team Danmark, atleternes repræsentanter og Folketingets partier: 

“Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg tager denne sag meget, meget alvorligt. Jeg er dybt rystet over de forhold, som rapporten afdækker. Særligt de oplevelser, som svømmerne fortæller om i undersøgelsen gør et voldsomt indtryk,” siger Joy Mogensen ifølge en pressemeddelelse.

Joy Mogensen understreger, at der er tale om alvorlige ledelsessvigt:

“Der er tale om gentagne og alvorlige ledelsessvigt hos særligt Dansk Svømmeunion, men også hos Team Danmark gennem årene. Svigt over for danske børn og idrætsudøvere, som skal kunne stole på, at vi passer på dem.”

Ministeren har nu indkaldt Team Danmark til et møde, hvor de skal forklare hvordan de vil genoprette tilliden hos atleter og samfundet generelt. Ministeren vil invitere repræsentanter for atleterne for at høre deres side af sagen. Ministeren vil yderligere indkalde partierne til en bred politisk drøftelse om, hvordan der skabes rammer og trygge forhold for atleterne:

“Jeg forventer, at Dansk Svømmeunion ser indad, tager et ledelsesmæssigt ansvar og rydder op. Dem, der skulle udvikle og passe på svømmerne, svigtede deres ansvar – og det er svømmerne, som har betalt prisen. Det skal der rettes op på.”

Kulturministeren vil som opfølgning på offentliggørelsen af undersøgelsen holde henholdsvis et møde med Team Danmark, et møde med Aktivkomitéen og Danske Elitesportsudøveres Forening og endeligt et fælles møde med Folketingets idrætsordførere, hvor også Team Danmark, Danmarks Idrætsforbund, Aktivkomiteen og Danske Elitesportsudøvernes forening inviteres til at fortælle om deres reaktion på rapporten og deres opfølgning.

Læs mere her.

 

DF-pressechef stopper

Dansk Folkepartis pressechef, Søren Søndergaard, stopper.

Det skriver Berlingske.

Søren Søndergaard er nærmest en legende på Christiansborg. Han har i femten år tilhørt DF-inderkredsen. Dels som kampagnechef, valgchef og de seneste mange år som DF's magtfulde pressechef.

Internt har Søren Søndergaard længe ønsket sig en ny position og argumenteret for, at nye kræfter skal være med til at trække DF frem. Det sker nu. Fremover skal Søren Søndergaard løse særlige opgaver for DF-ledelsen, mens Jesper Beinov bliver ny pressechef og strategisk rådgiver for Kristian Thulesen Dahl.

Jesper Beinov har siden sin ungdom været engageret i politik, bl.a. i Venstres Ungdom, og han har været en del af Venstres sekretariat på Christiansborg.

Jesper Beinov har også en fortid som ægtefælle til Venstres nuværende næstformand, Inger Støjberg.

Læs mere her.

 

 

Simon-Emil erklæret kræftfri

Tidl. økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der er løsgænger i Folketinget og stifter af partiet Fremad, er meldt kræftfri.

Det skriver han på Facebook.

“Hurra! Jeg har været på Rigshospitalet i dag, og jeg er allerede fri for kræft! Jeg kan slet ikke beskrive, hvor glad og lettet jeg er,” skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille blandt andet.

placeholder

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce