Landbrug og 3F uenige om behov for udenlandsk arbejdskraft: Masser af ledige danskere

Landbruget vil ikke betale danskere og derfor vil de have mere udenlandsk arbejdskraft, lyder det fra fagforeningen 3F
Landbruget savner kvalificeret arbejdskraft, lyder det i en ny analyse fra Landbrug & Fødevarers analyseenhed SEGES.

Derfor skal der åbnes op for mere faglært udenlandsk arbejdskraft, hvis ikke landbruget skal gå glip af ordrer og indtjening, lyder det fra direktøren i Landbrug & Fødervarer.

”Der skal flere faglærte på positivlisten (red. liste over erhverv, hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft). Det er et problem for de virksomheder og landmænd, der ikke kan få medarbejdere, fordi det betyder, at de kan blive nødt til at gå ned i produktion. Hvis vi ikke øger vores arbejdsudbud med udenlandsk arbejdskraft, mister vi alle sammen penge, og samfundet mister værdi,” siger direktør Karen Hækkerup fra Landbrug & Fødevarer.

At der skulle, mangler kvalificeret arbejdskraft, undrer Peter Kaae Holm, der er formand for 3Fs Grønne Gruppe, der blandt andet organiserer medarbejderne i landbruget. 3F har nemlig masser af ledige danskere gående, men landbruget ønsker dem ikke.

”3F har mange tusinde ledige, men efterspørgslen fra landbruget er der bare ikke. Så når Karen Hækkerup nu endnu engang efterlyser udenlandsk arbejdskraft, så mistænker vi, at det drejer sig om pris over kvalitet og kompetencer,” siger han til DR.

Han fortæller, at de ser mange tilfælde med arbejdsgivere i landbruget, som hellere ansætter østeuropæiske arbejdskraft, oftest fra Rumænien, til mindre end 100 kroner i timen.
Søger efter ufaglærte – og får det

I forbindelse med offentliggørelsen af Landbrug & Fødevarers rapport kan man i en artikel på dr.dk læse om avineavler Tommy Pasieczny fra Nordjylland, der uden held har forsøgt at at slå en stilling op, for at få nogle nye ansatte.

”Jeg har kontaktet rekrutteringsbureauer for at få dem til at søge for mig, men det har ikke været særlig succesfyldt. Nu har jeg prøvet at lægge det ud på Facebook, og det har faktisk været positivt indtil videre. Men det er stadig ikke kvalificeret arbejdskraft, der søger. Det er ufaglærte [Pios fremhævning, red.]” siger han.

Men ser man nærmere på Tommy Pasiecznys jobopslag, der blandt andet ligger på hjemmesiden ofir.dk, så er der intet i opslaget, som indikerer, at man skal have særlige kvalifikationer – hverken uddannelse eller tidligere erfaring - for at kunne varetage jobbet. Nærmere tværtimod.

I jobopslaget: ”All round medarbejder søges til sohold ved Stenhøj” står der blot, at arbejdsgiver lægger vægt på følgende:

”At du har lyst til at passe grise, at du er stabil og pligtopfyldende, at du viser interesse for at lære nyt, at du er samarbejdsvillig og har godt humør og at du er forandringsparat”.

Diskussionen om udenlandsk arbejdskraft er endnu engang blevet aktuel i denne uge, da emnet er på Disruptionrådets dagsorden tirsdag, i forbindelse med at regeringen lancerer et nyt udspil.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce