Ledelsesmedlemmer forlader Alternativet med hårde angreb på Elbæk

”Principper har været ikke eksisterende, og magten er blevet brugt beregnende,” lyder det i bister afskedssalut til Uffe Elbæk fra afgående næstforperson.
Foto: Colourbox
To ledelsesmedlemmer forlader Alternativets hovedbestyrelse

I protest mod politisk leder Uffe Elbæk trækker næstforperson i partiets hovedbestyrelse, Vilhelm Stamp Nordahl Møller, sig nu fra sin post og melder sig ud af partiet. Han får følgeskab af et hovedbestyrelsesmedlem.

Vilhelm Stamp Nordahl Møller skriver i et opslag på sin Facebook-profil.

”Efter at have indtrådt i ”partiledelsen”, har jeg været vidne til flere begivenheder, som gør at jeg ikke længere kan støtte op om den politiske ledelse i Alternativet – og jeg kan derpå konkludere, at det ikke er muligt for mig, at leve op til ansvaret som næstforperson for hovedbestyrelsen,” skriver han i opslaget.

Principper har været ikke eksisterende, og magten er blevet brugt beregnende og til gavn for egne interesser.

Han giver partileder Uffe Elbæk skylden for udmeldelsen.

”At være stifter og politisk leder af et parti, er et kæmpe ansvar, hvor der automatisk medfølger en massiv uformel magt. Det kræver en stor integritet og professionalisme at leve op til det ansvar, og udøve den magt på retfærdig vis. Nogle vokser med opgaven, andre ender med at udnytte deres position til eget incitament – jeg oplever at sidste scenarie er tilfældet hos Alternativet,” skriver han og fortsætter:

”Jeg har set den pågældende person (Uffe Elbæk, red.) hænge medlemmer og hårdtarbejdende frivillige ud til møder med repræsentanter fra store dele af baglandet. Jeg har også set den pågældende person stille spørgsmålstegn ved helt basale dele af partiets medlemsdemokrati. Principper har været ikke eksisterende, og magten er blevet brugt beregnende og til gavn for egne interesser.”

Samme melding lyder der fra hovedbestyrelsesmedlem Theis Hansen, der er tidligere kasserer i partiet.

"Jeg kan ikke længere stå inde for at bidrage til et et projekt, der politisk ledes af folk, der udviser en fuldstændig mangel for forståelse for, hvor organisationen er i dag, tilsyneladende reelt sætter egne behov over Alternativets og fremtidens, og som udviser en eklatant mangel integritet og/eller kompetencer," skriver Theis Krarup Hansen på Facebook.

Vilhelm Stamp Nordahl Møller har kun været næstformand i to måneder. Han blev valgt til posten i forbindelse med en større rokering foranlediget af, at den daværende forperson Michael F. Jellesmark, trak sig af personlige årsager.

Partileder Uffe Elbæk havde følgende kommentar til de udmeldelser på Twitter:

Melder sig ind Socialdemokratiet

Vilhelm Stamp Nordahl Møller skriver afslutningsvis, at han ikke er politisk mæt, men at han i stedet melder sig ind i Socialdemokratiet.

” Socialdemokratiet har ikke alene udviklet en stærk, og ambitiøs klimapolitik, men har også viljen til at tage det ansvar, som skal til for at gennemføre en grøn omstilling. Derfor kan jeg sige, at jeg allerede nu glæder mig til at støtte op om den bevægelse, der fortsat vil udvikle fremtidens Danmark,” skriver han.

 

Frygter for eksistensen

Vilhelm Stamp Nordahl Møllers afgang er blot den seneste i rækken af folk der forlader Alternativet. Uroen i Alternativet kommer ikke belejligt her kort før et folketingsvalg, hvor partiet har lanceret Uffe Elbæk som den tredje statsministerkandidat.

Siden valget har Alternativet skiftet forperson tre gange, skiftet næstforperson en håndfuld gange, mistet sekretariatschefen, kommunikationschefen, pressechefen og flere centrale rådgivere.

Posten som landssekretær, altså øverst ansvarlig for partiets organisation, har stået ubesat siden august.

Derudover har halvdelen af folketingsgruppens medlemmer besluttet, at de ikke genopstiller til det kommende valg, ligesom Alternativet også i efteråret måtte skifte partiets mest højtprofilerede lokalpolitiker ud, da den københavnske kulturborgmester Niko Grünfeld måtte træde tilbage.

Jyllands-Posten kunne i sidste uge berette om, at centrale personer frygter for partiets eksistensgrundlag. Fordi organisationen er præget af dybe personkonflikter og medlemsflugt, mens meningsmålingerne truer med vælgertilbagegang kort før folketingsvalget.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook