Løkke efter milliard-bonusser i Nets: Kan ikke stoppes politisk

Statsministeren opfordrer virksomheder til “samfundssind”. S vil stramme regler for bonusser og beskatte løn over 10 mio
Chefer i Nets kan få en samlet bonus på op til syv milliarder kroner via et yderst lukrativt aktieprogram.

Mellem 60-70 chefer i Nets - som står bag blandt andet Dankort og NemID - er med i det nye aktieprogram. Og hvis det går rigtig godt for Nets, så kan alene direktør Bo Nilsson tjene 1,9 milliarder kroner på fire år, efter selv at have købt aktier for 200 millioner.

Det tyder på, at der må være nogen enten i bestyrelsen eller direktionen, der er helt og aldeles politisk tonedøve

Det viser en kortlægning af aktieprogrammet i Nets, som Børsen har foretaget, efter at avisen har fået adgang til en fortrolig præsentation til cheferne.
 

Løkke vil ikke gribe ind

Milliard-bonusserne i Nets forarger Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, der mener, det kalder på politisk indgriben:  

“Det tyder på, at der må være nogen enten i bestyrelsen eller direktionen, der er helt og aldeles politisk tonedøve. For det her afkræver selvfølgelig en reaktion fra hele det politiske Danmark,” siger Henrik Sass Larsen til DR Nyheder.  

I stedet appellerer Lars Løkke Rasmussen til, at erhvervslivet viser “noget mådehold og samfundssind”

Men den slags er ikke noget, politikerne kan sætte en stopper for, lød budskabet onsdag fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ifølge DR. I stedet appellerer Lars Løkke Rasmussen til, at erhvervslivet viser “noget mådehold og samfundssind”.
 

S: Styr jer, ellers gør vi

Der skal sættes ind med lovgivning, når virksomhederne ikke kan styre sig selv, mener Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass:

“Når de ikke kan styre sig selv, må vi politikere finde nogle metoder at styre dem med. Det er at prøve at gå ind med lovgivning,” siger han til DR Nyheder.  

Som et del af Socialdemokratiets udspil mod ulighed, ønsker partiet derfor, at cheflønninger over 10 millioner - hvad end lønnen består af pension, bonusser eller aktieprogrammer - ikke længere skal kunne trækkes fra i virksomhedernes skatteregnskab.

Partiet vil også stramme reglerne, så kun 20 procent af lønnen må være en såkaldt variabel aflønning, der kan bestå af aktieprogrammer og andre bonusser.

Løber ingen reel risiko

Ifølge bestyrelsesformanden i Nets Stefan Götz, så er aktieprogrammet en måde at give lederne mulighed at dele risikoen i Nets ved at “medinvestere”.  

“Som led i at sikre sammenfaldende interesser om Nets’ langsigtede udvikling har ejerkredsen besluttet at tilbyde en gruppe af udvalgte ledere og specialister muligheden for at medinvestere i Nets og altså både dele en risiko for tab og et potentielt afkast af vores investering med dem,” siger bestyrelsesformanden ifølge en pressemeddelelsen, hvor han beskriver, at det er vigtigt, at lederne har "hånden på kogepladen" i forhold til udviklingen i Nets.

Nets afviser i øvrigt, at Børsens beregninger skulle være korrekte.

Samme Bo Nilsson, som i 2016 blev forgyldt med en bonus via aktieoptioner, på op imod en halv milliard kroner

Risikoen for at brænde nallerne på investeringerne, er dog, ifølge Børsens oplysninger, nærmest ikke-eksisterende. De ledende medarbejders investeringen står til at blive mere end syvdoblet - og det er vel og mærke i det mindst gunstige scenarie.

Nets-cheferne har investeret for over 500 millioner kroner, og vil ifølge beregningerne i det mest negative scenarie stå til at indkassere en gevinst på knap 3,7 milliarder kroner. Går det rigtig godt i Nets, så kan de udvalgte topchefer se frem til at tjene samlet knap syv milliarder - heraf går knap to milliarder alene til direktør Bo Nilsson.

Samme Bo Nilsson, som i 2016 blev forgyldt med en bonus via aktieoptioner, på op imod en halv milliard kroner, da Nets blev børsnoteret.

Sarah Scheer er journalist på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Vis samfundssind siger venstreformanden, er det samfundssind at tage flyveren ud og hjem samme til Færøerne, blande sig i deres valgkamp, og hvem betaler den tur, skatteyderne? For V og Løkke gør det nok ikke.

Det er mere end 5.000 årslønninger !!!