Annonce

Lokalpolitikere må vinke farvel til løn under orlov

Indenrigsministeren strammer reglerne for byrådsmedlemmers vederlag under orlov og kræver lægeerklæring ved sygdom.
Det skal være slut med at modtage vederlag for byrådsarbejdet, selvom politikeren er på selvvalgt og frivillig orlov og er taget til et eksotisk rejsemål eller bare fører valgkamp.

”Ingen kan forsvare, at man som politiker får vederlag, når man er på jordomrejse, eller at man ikke skal dokumentere sygdom, som de fleste andre skal,” siger Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) til Netavisen Pio. ”Derfor har vi nu strammet reglerne, så de er blevet mere rimelige. Samtidig er reglerne blevet mere klare, så politikerne ved, hvad de har at forholde sig til, og så de kan administreres i praksis. ”

Social- og indenrigsministerens bekendtgørelse om de nye, og strammere, regler betyder, at vederlag ophører efter én måneds fravær mod før tre måneder og når stedfortræderen indkaldes i mere end syv dage, får kun stedfortræderen vederlag. Og endelig stilles der fremover krav om en lægeerklæring, hvis en kommunal- eller regionalpolitiker skal kunne opretholde vederlaget i indtil ni måneder.

Bjergvandringer og sejlture

Ændringen kommer efter en række sager om fraværende byrådsmedlemmers vederlag. Og efter at regeringen før sommerferien sammen med Venstre, Socialistisk Folkeparti, De Radikale og De Konservative besluttede at gå reglerne efter i sømmene.

En rundrejse i Asien i tre måneder. En måneds sejltur i Caribien. Eller en bjergvandring i Nepal

 

En rundrejse i Asien i tre måneder. En måneds sejltur i Caribien. Eller en bjergvandring i Nepal i halvanden måned.

Det har nemlig blot være nogle af eksemplerne på en betalt orlov fra kommunen eller regionen.

Og debatten om sygeorlov blussede op, da Københavns teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL), gik på sygeorlov med løn (og i starten uden at have afleveret en lægeerklæring), efter en fest i hendes lejlighed endte med en anmeldelse om voldtægt mod en af festens deltagere. Det var ikke i modstrid med reglerne, men fremkaldte kritik i offentligheden.

Siden skabte det debat, da socialdemokraten Camilla Fabricius tog orlov med løn fra Aarhus Byråd, da hun blev valgt til Folketinget.

Kunne ikke sige nej

Vicedirektør i Kommunernes Landsforening, Solvejg Schultz Jørgensen, er tilfreds med ændringen af reglerne.

Uklare og langt fra den virkelighed, som vælgerne færdes i

 

Vi er glade for, at ministeren nu har er ryddet op i reglerne omkring vederlag ved fravær til kommunalpolitikere," siger Solvejg Schultz Jørgensen til Netavisen Pio. "Alt for længe har de været uklare og langt fra den virkelighed, som vælgerne færdes i."

Byrådsmedlemmer er deltidspolitikere og tjener mellem 100.000 og 350.000 kroner om året alt efter, hvor stor kommunen er, og hvilke poster de har. Og som reglerne har været, har de faktisk ikke haft mulighed for at sige nej til løn, mens de var på orlov.

En undersøgelse, Danmarks Radio (DR) lavede i oktober 2019, afslørede, at 194 politikere havde været på orlov med løn i denne valgperiode, som begyndte den 1. januar 2018.

Det betød en ekstra udgift til kommunerne på mere end 10 millioner kroner, da der skal indkaldes en stedfortræder, som også skal have løn, mens en anden er på orlov.

Opdateret klokken 17:50 med kommentar fra Kommunernes Landsforening (KL)

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet