Medieforlig: Mette Bock styrker kultureliten

Regeringens medieudspil styrker pulje-mafiaen i dansk kulturliv og giver danskerne mindre public-service for skattekronerne.
Mette Bock, fhv. kultur- og kirkeminister for Liberal Alliance
Der er nu gået en uges tid siden kulturminister Mette Bock (LA) fremlagde VLAK-regeringens udspil til nyt medieforlig.

Efter nærmere granskning står følgende konklusion krystalklart tilbage: Danskerne taber på udspillet – kultureliten vinder stort. Med udspillet bliver public-service institutionerne DR, Radio24syv og TV2-regionerne skåret ned, men der bliver ikke sat noget i stedet for.

Ønsket om at styrke konkurrencen på markedet eller løfte andre aktører er svært at få øje på i regeringens udspil. Til gengæld skal den bid af pengene, der ikke ender som rene skattesænkninger, smides over i den allerede etablerede public-service pulje.

Flere penge til projektpulje-helvedet
I stedet for at udvikle nye stærke platforme, der kan levere public-service til de fleste danskere, bliver det hele overladt til det velkendte projektpulje-helvede i kulturlivet.

Nu skal tændstikæsker med penge fordeles af en håndfuld udvalgte fra kulturlivet, som både har en stærk faglighed og de rigtige intentioner, men alligevel ikke kan undgå at sprede licenskronerne for alle vinde.

Vi kender allerede modellen fra Statens Kunstfond og andre aktører i kulturlandskabet. De enkelte ansøgninger kan være gode nok, men samlet set kanaliseres millioner af skattekroner over i projekter, som kun når den samme smalle gruppe af mennesker i Danmark.

Hvis alternativet til DR, Radio24syv og TV2-regionerne skal være enkelt-initiativer baseret på ansøgninger til projektpuljer, så er man ikke ude på et overdrev hvis man forestiller sig, at en stor del af pengene ender hos en række nichemedier ingen kender.

Det kan godt være, at vi på papiret ender med styrke et mangfoldigt udvalg af medier og produktioner – men i virkelighedens verden vil det være den samme beskedne gruppe mennesker, der har det økonomiske og kulturelle overskud til at finde disse medier.

Udspillet gavner kultureliten
Mette Bocks og regeringens udspil til nyt medieforlig gavner entydigt storbyernes kulturelite. Det er den der skal dele pengene ud – og det er også den der kommer til at forbruge produktionerne efterfølgende.

Kulturministeren kunne have valgt at skabe attraktive rammer for nye platforme, der ville have muskler nok til at nå vigtige målgrupper – eksempelvis de unge – på digitaliseringens præmisser. I stedet har hun valgt at styrke projektpulje-mafiaen i dansk kulturliv og smøre et meget tyndt lag licenskroner ud på verdens største og mest uoverskuelige medie-brød.

Det gavner ingen andre end de mest privilegerede i vores samfund.


Frederik Vad
er formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom

 

Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)


Kommentarer fra Facebook