Annonce

Minister suspenderer omstridt Working Holiday-ordning

Som følge af corona-krisen har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) besluttet at suspendere alle Working Holiday-aftaler.
I øjeblikket er den danske grænse lukket for udlændinge, som ikke har et “såkaldt anerkendelsesværdigt formål” i Danmark, på grund af corona-epidemien.

På den baggrund vælger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) nu at suspendere Working Holiday-ordningen, der giver udlændinge fra syv udvalgte lande lov til at komme på “arbejdsferie” i Danmark. De oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

Derfor må unge udlændinge vente lidt med at komme på arbejdsferie i Danmark

Ministeren sætter ordningen i bero for at begrænse spredningen af corona: 

“Vi har én opgave, der er vigtigere end alle andre: Spredningen af corona skal begrænses. Derfor må unge udlændinge vente lidt med at komme på arbejdsferie i Danmark. Det er jeg sikker på, at der er bred forståelse for,” skriver Mattias Tesfaye i et skriftligt svar til Netavisen Pio.  

De syv lande, som Danmark har indgået Working Holiday-aftaler med: 

  • Argentina

  • Chile

  • Sydkorea

  • Australien

  • New Zealand 

  • Japan 

  • Canada

Ingen slutdato på suspendering

Der er ikke sat nogen dato på, hvornår den midlertidige suspendering ophører, da det afhænger af, hvordan corona-situationen udvikler sig.

Udlændinge, der allerede har fået tilladelse til at komme til Danmark på Working Holiday, vil ikke få inddraget deres tilladelse, oplyser ministeriet.

I praksis vil den aktuelle nedlukning af grænsen og de manglende flyforbindelser, dog alligevel gøre det umuligt for unge fra lande uden for EU at komme på arbejdsferie i Danmark.

På tre år er brugen af det særlige arbejdsvisum mere end tredoblet

Eksplosiv stigning af unge sydamerikanere på arbejdsferie

Netavisen Pio har i løbet af efteråret og vinteren 2019 afdækket hvordan antallet af unge sydamerikanere på Working Holiday i Danmark er eksploderet på få år.

På tre år er brugen af det særlige arbejdsvisum mere end tredoblet, og særligt unge fra det kriseramte Argentina strømmer til.

En Working Holiday-tilladelse fungerer som en opholdstilladelse med en indbygget arbejdstilladelse. Opholdets primære funktion er at holde ferie og kun sekundært at arbejde for at supplere sine rejsemidler.

Fagforbundet 3F mener dog, at ordningen bliver brugt til at bedrive social dumping, fordi mange af de unge finder arbejde som “falske selvstændige” på arbejdsplatforme som Wolt og Happy Helper.

 

Regeringen har vedtaget loft

I slutningen af december, fik kritikken af ordningen og den markante stigning regeringen til vedtage et loft over Working Holiday-tilladelser.

De nye kvoter skal dog aftales med Chile og Argentina, før de træder i kraft

Aftalen - som blev indgået mellem regeringen, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti - betyder, at kun 150 unge fra henholdsvis Argentina og Chile må komme på arbejdsferie i Danmark om året.  

De nye kvoter skal dog aftales med Chile og Argentina, før de træder i kraft. Da Netavisen Pio i slutningen af februar spurgte Udlændinge- og Integrationsministeriet om, om der var indgået aftaler med landene, var der endnu ikke afklaring på sagen.
 


Forstå Working Holiday-ordningen

  • Danmark har siden 2001 indgået gensidige Working Holiday-aftaler med syv lande, som giver unge mulighed for at komme på "arbejdsferie".

  • De syv lande er Argentina, Chile, Sydkorea, Australien, New Zealand, Japan og Canada.

  • I 2019 blev der givet 2.973 tilladelser til Working Holiday i Danmark. Blandt dem er 1.986 givet til unge fra Argentina.

  • Formålet med opholdet skal primært være at holde ferie i en længere periode og sekundært at arbejde med henblik på at supplere sine rejsemidler.

  • De unge (18-31 årige) får tilladelse til at være i Danmark i op til ét år. Unge fra Sydkorea og Argentina må arbejde i ni måneder, mens unge fra de øvrige lande må arbejde i seks måneder.

  • Ansøgere skal påvise, at de kan være selvforsørgende, mens de er i Danmark.

Kilde: Nyidanmark.dk samt Netavisen Pios aktindsigt i 'Analyse i Working Holiday-ordningen' fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration, 25. november 2019

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Toget Thomas er uimodtagelig for fornuft. Se det er komisk.