3F: Working Holiday-ordningen er uanstændig

Populær ordningen, der giver unge udlændinge mulighed for at komme på “arbejdsferie” i Danmark, skal laves om. Det mener fagforbundet 3F.
Netavisen Pio har i denne uge afdækket, hvordan antallet af unge sydamerikanere, der kommer til Danmark på de såkaldte “Working Holidays”, er tredoblet de seneste fire år.

I årets første syv måneder har 2300 ikke-europæiske unge fået tilladelse til at komme på arbejdsferie i Danmark. Ud af dem var 1500 fra det kriseplagede sydamerikanske land Argentina.

“Working Holiday” har en cocktail af de elementer, der skal til for at drive social dumping

Den eksplosive stigning kommer ikke bag på fagforbundet 3F, fordi man mener, at ordningen er som skabt til at bedrive social dumping.

“Jeg er ikke overrasket over, at “Working Holiday”-ordningen nu er større end Au Pair-ordningen. Hele ordningen omkring “Working Holiday” har en cocktail af de elementer, der skal til for at drive social dumping,” siger Gruppeformand for Privat Service, Hotel og Restauration i 3F, Tina Møller Madsen, til Netavisen Pio.

Uanstændig for et land som Danmark

Derfor vil fagforbundet 3F have ordningen, der giver unge fra syv udvalgte lande uden for EU’s grænser mulighed for at bo og arbejde i Danmark i op til et år, lavet om.

Ordningen er uanstændig for et land som Danmark

Tina Møller Madsen understreger, at det er arbejdsgiverne, som er ansvarlig for at ordningen bliver udnyttet til social dumping. Skylden ligger ikke hos de unge sydamerikanere, der måske har svært ved at finde arbejde i deres hjemland.

“Det, der kunne være et fantastisk interkulturelt projekt for unge mennesker, bliver i stedet gjort til et projekt for import af billig og fleksibel arbejdskraft til erhvervslivet. Ordningen er uanstændig for et land som Danmark og bør laves om, så de unge udlændinge sikres overenskomstmæssige lønninger,” lyder det fra 3F’s gruppeformand

De syv lande i Working Holiday-ordningen: 

  • Argentina

  • Chile

  • Sydkorea

  • Australien

  • New Zealand 

  • Japan 

  • Canada

Netavisen Pio har forsøgt at få en kommentar fra hotel-, restaurant- og turisterhvervets arbejdsgiverforening HORESTA og Dansk Industri. Det har ikke været muligt at få svar på, hvordan de to organisationerne opfatter “Working Holiday”-ordningen, og hvorvidt de oplever problemer med social dumping i forbindelse med ordningen, inden for artiklens deadline.

Ingen krav til løn og branche

Mens arbejdsgivere og fagbevægelse gennem hele valgkampen har diskuteret beløbsgrænsen og den såkaldte “positivliste” - der fastsætter, hvornår brancher med mangel på arbejdskraft må importere arbejdskraft fra udlandet - så er “Working Holiday”-ordningen gået under den politiske radar, mener Tina Møller Madsen.

Så importerer vi rask væk udenlandsk arbejdskraft til alle fag og uden løngrænse gennem “Working Holiday”-ordningen

“Imens man har diskuteret, hvorvidt mindstelønnen for import af arbejdskraft skulle være 426.985 kroner eller 330.000, så importerer vi rask væk udenlandsk arbejdskraft til alle fag og uden løngrænse gennem “Working Holiday”-ordningen,” siger hun.

Udnyttes på digitale platforme

Det er særligt på de nye digitale arbejdsplatforme, at den sociale dumping sker, mener Tina Møller Madsen.

Disse unge mennesker udnyttes - groft

En af de digtale arbejdsplatformene er budtjenesten Wolt, der selv har oplyst over Berlingske, at de har mange udlændinge ansatte som selvstændige erhvervsdrivende. Wolt kalder dem for “kurere” og slipper dermed for at tegne overenskomst og betale feriepenge og løn under sygdom. Inden for rengøringsbranchen findes en lignende platformen, der hedder Happy Helper, som formidler rengøring i private hjem.

“De unge mennesker, særligt fra Chile og Argentina, ser vi rigtig mange af i de ny digitale arbejdsplatforme. Her er de gjort til selvstændige erhvervsdrivende, der gør rent i private hjem for 120-130 kroner i timen. De skal ud af lønnen selv betale sygeløn, feriepenge, transport og ledige perioder, og de har ikke ret til overenskomst. Disse unge mennesker udnyttes - groft,” forklarer Tina Møller Madsen til Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce