Annonce

En bro til Anker

Debat: Det ville være en rigtig fin gestus af København at hylde folkekære Anker Jørgensen ved at opkalde en bro efter ham.
Hovedstadens nye cykelbro over Københavns Havn bør opkaldes efter en af byens med mest folkekære sønner - Anker Jørgensen.

Det er nu lidt over et år siden, at det socialdemokratiske ikon og forhenværende statsminister gik bort og under står mediebevågenhed blev bisat i en stuvende fuld Grundtvigs Kirke. Ankers bortgang blev oprigtigt begrædt fra hele det politiske spektrum og var i sandhed en begivenhed, der kunne samle danskerne.

Anker Jørgensens Plads
Anker Jørgensens popularitet har i høj grad også vist sig ved, at debatten om, hvilken gade eller plads i fødebyen København, der skal have æren af at bære hans navn, har kørt på højeste blus siden den gamle tillidsmand blev stedt til hvile ved siden af de andre socialdemokratiske kæmper ved ”Det Røde Hav”, som den lille maleriske sø på Vestre Kirkegård er kendt som i folkemunde.

Denne debat er nu kulmineret med, at Teknik- og Miljøborgmesteren, Morten Kabell (Ø), har indstillet til Borgerrepræsentationen, at den lille plads med den røde belægning for enden af Gustav Bangs Gade i Københavns Sydhavn for fremtiden skal gå under navnet ”Anker Jørgensens Plads”.

Hvad skal broen hedde?
Den 5. april 2017 blev første spadestik taget til, hvad der næste år skal være den nye cykel- og gangforbindelse mellem Vester Voldgade og Langebrogade, som skal løbe parallelt med den ikoniske Langebro i København.

Den nye bro til mere end 100 millioner kroner er skænket af Realdania til Københavns Kommune og skal aflaste Langebros røde mursten for nogle af de 40.000 cyklister, der hver dag krydser broen.

Smutvejen over havneløbet kommer uden tvivl til også at gå sin sejrsgang, som den seneste i perlerækken af infrastrukturelle succeser for bløde trafikanter, der gør hovedstaden grønnere, gladere og lettere at komme rundt i.

Det er efterhånden blevet kutyme at give de nye broer over det københavnske havneløb og tilhørende kanalerne nogle halvkedelige geografisk bestemte navne; Inderhavnsbroen, Proviantbroen, Trangravsbroen etc.

Jeg synes, Vejnavnenævnet i stedet skulle tænke lidt ud af boksen og spørge sig selv, om ikke det ville være mere spændende at navngive den nye bro efter en folkekær københavner – eksempelvis gode gamle Anker Jørgensen?

langebro_lillebror_3

Anker Jørgensens Bro? Den nye cyklebro over København havn med Langebro i baggrunden.

Barndommen på Christianshavn
Når jeg foreslår netop denne bro opkaldt efter Anker Jørgensen, er det heller ikke helt tilfældigt. Tanken opstod selvfølgelig fordi, broen kommer til at løbe over til det dejlige Christianshavn. Dette var bydelen, hvor den lille forældreløse arbejderdreng, Anker, voksede op i Bådsmandsstræde hos sin tante Karla, som han kaldte mor. Derfor blev titlen på Anker Jørgensens erindringer som bekendt også ”Fra Christianshavn til Christiansborg”.

Christianshavn var, ligesom så mange andre steder i København, bestemt ikke noget attraktivt sted at bo i 1920’erne. Dog mindedes Anker for det meste barndommen på Christianshavn med glæde og nostalgi, hvilket formodentligt i højere grad skyldtes det kærlige hjem, han boede i, end kårene han og de andre børn levede under.

Ikke desto mindre ville det være en rigtig fin gestus fra Københavns Kommune at hylde socialdemokraten med en bro over til barndommens christianshavnergader.

Og skulle der sidde nogle genstridige borgerlige medlemmer af Borgerrepræsentationen, som ikke bryder sig om socialdemokratisk arbejderromantik, kunne man altid nedtone referencen ved at døbe broen ”Ankers Bro”.

Dét navn har jo både et fint maritimt islæt, samtidig med at det formentlig ville have passet den gamle arbejder fint at gøre det højtidelige lidt mere uformelt.


Alexander Stürup
er medlem af Vesterbro Lokaludvalg og kandidat til Københavns Borgerrepræsentation (S)

 


Flere artikler om emnet