Annonce

Vi skal ikke sælge vores fremtid til tyskerne

Der er ting i samfundet, som vi bør eje og drive i fællesskab. Vi må ikke paniksælge vores gas, olie, lufthavne og infrastruktur.
Der er noget galt i Danmark?

Se bare sidste nyt fra Mærsk, hvor vores olie og gas kommer på udenlandske hænder.

Efter den danske stat i årevis har udvist stor opmærksomhed og forsigtighed overfor en virksomhed som Mærsk – som er blevet overladt både olie og gas - kan vi nu se til, at de dropper forretningen og scorer kassen. Ingen sikkerhed for arbejdspladser eller skatteindtægter.

Vi overgiver os til troen på den frie konkurrence
Vi skal endnu en gang overgive os selv til troen på fri konkurrence. Og den er vi rigtig mange, der efterhånden helt har mistet fidusen til. Særligt efter vi har oplevet kapitalkræfternes spekulationer i udsugning af firmaer, nedlæggelser sunde foretagender og vild skattespekulation. Efter DONG sagen føler vi os nærmest til grin. Og nu sker det altså igen.

Alligevel er vi parate til mere salg. Vi er sågar parate til at sende vores fortrolige oplysninger til behandling rundt i verden – bare vi får det hele lidt billigere.

Ansvaret er ligeså tåget, som den offentlige indsigt er begrænset

Vi har lagt store dele af de kommunale opgaver i selskabsdannelser med bestyrelser – klar til salg, så snart vi oplever den mindste friktion. Salg der giver godtgørelser til dem, der sælger ud. Ingen kan rigtig følge med længere og ingen kan se efter i kortene. Er det en forretning eller et væsentligt velfærdsgode at vores affald og kloakker sikres i god stand? Ansvaret er ligeså tåget, som den offentlige indsigt er begrænset - og dog er vi alle sammen afhængige af den offentlige infrastruktur.

Centraliseringen koster os alle dyrt
Vi har centraliseret væsentlige opgaver langt væk fra dem, der faktisk kender virkeligheden. Den er gal i skat. Arbejdet kræver viden. Den sparede vi væk i et utopisk forhold til teknologiens muligheder.

Nu drømmer vi om at få den viden tilbage ved at flytte centraliseringen til provinsen, hvor der ikke er mange skatteeksperter at tage af. Hvorfor gå tilbage til en fuser? Hvorfor ikke sende det tilbage, hvor det virkede i kommunerne - under folkelig kontrol. Det er ægte decentralisering. Lad regionerne få direkte flere muligheder på planlægning på vand- miljø og den interne trafik. Folkevalgte kan stå til ansvar for sammenhænge og opgaveløsninger . Det er hele kernen i vores demokrati og baggrunden for velfærdstatens succes.

Der er ting i samfundet, vi bør eje i fællesskab og ting vi bør kunne drive.

Der er ting i samfundet, vi bør eje i fællesskab og ting vi bør kunne drive. Svaret på ringe ledelse i dag er hyppigt: lad os privatisere – Ikke: lad os lede bedre, vide mere og drøfte tingene inden, vi beslutter

Vil vi ikke eje noget i fællesskab?
Vi har lavet rigtig mange udsalg de sidste tiår. Det er som om vi ikke i fællesskab vil eje noget. At vi slet ikke kan drive noget. Investere synes ganske udelukket. Al centralisering er godt. Det bør vi nu se at ændre ved – faglig sagligt. Mere demokratisk indsigt og indflydelse.

SAS skal sælges. Og Københavns Lufthavn skal sælges. Vær sikker på at det statsejede Lufthansa står på spring. Lige nu holder de hånden under Air Berlin. Formodentlig også for at Lufthansa kan overtage her. Kan tyskerne flytte de internationale afgange til Berlin, når den nye lufthavn står færdig, så gør de det.

Og nu vil tyskerne også gerne have billig gas fra Sovjet-igennem dansk farvand via Nord Stream ledningerne i Østersøen. Her hjælper den danske stat gerne til? Hvad så med gassen i Østersøen? Og den konkurrencefordel det vil give den tyske industri? Hvad tænker vi egentligt på? Penge her og nu? Ligesom når vi vil sælge den jyske kyst til tyskere?

Vi sælger gerne ud af vores fremtid.

 

Vibeke Storm Rasmussen er tidligere byrådsmedlem Albertslund (S), tidligere amtsborgmester i København (S) og tidligere formand for Region Hovedstaden(S).

‘Dagens Pioklumme’ 
er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Flere artikler om emnet