Annonce

Studentermedarbejdere sexchikaneres på jobbet

To nye undersøgelser afslører omfattende sexisme over for arbejdsmarkedets yngste, men de færreste tør gøre en sag ud af det.
Et lille kys, en vovet sms eller et lidt for inderligt knus fra en ældre kollega.

To nye undersøgelser foretaget af Magisterbladet blandt Dansk Magisterforenings medlemmer og DJØF viser, at det er virkeligheden for mange af de studerende, som ansættes som studentermedhjælpere i det offentlige eller ude på landets virksomheder.

“Det er ikke bare et problem for den enkelte. Det er et problem for arbejdspladsen, ja, hele samfundet. Det er vores fælles ansvar, hvad vi vil acceptere på arbejdsmarkedet,” siger formand i DM Camilla Gregersen til Berlingske, som reaktion på undersøgelsen.

10 procent har oplevet tilnærmelser fra overordnet
Undersøgelsen foretaget blandt Dansk Magisterforenings medlemmer viser, at 11 procent af studentermedarbejdere inden for det seneste år har oplevet uønsket berøring, omfavnelse eller kys på studiejobbet. 13,5 procent har oplevet stødende kommentarer om deres krop på studiejobbet, mens 10 procent har oplevet krænkende tilnærmelser fra en, som havde en magtrelation til dem på jobbet.

En procent, eller i alt ti ud af rundspøgens 1017 respondenter har været udsat for en regulær voldtægt inden for det seneste år - dog enten på studiejobbet, på studiet eller i privatlivet.

En tilsvarende undersøgelse foretaget af DJØF blandt deres medlemmer viser, at lidt over fem procent af de kvindelige studerende har været udsat for sexchikane på jobbet det seneste år, mens det samme gælder én procent af mændene. Undersøgelsen fra DJØF er baseret på svar fra 2.200 studerende.

Studentermedarbejdere er særligt skrøbelige
I Djøf vækker det bekymring, at det sker i så høj grad for de studerende, som stadig er nye og skrøbelige på arbejdsmarkedet:

Du er først ved at lære, hvad du skal sige fra over for, og hvornår du skal træde i karakter

“Som studiejobber er du helt ny på jobmarkedet, du er ved at danne din karriere, og du er først ved at lære, hvad du skal sige fra over for, og hvornår du skal træde i karakter," siger formanden for Djøf Studerende, Christian Nør-Larsen, til Berlingske.

Stort set ingen vil gøre en sag ud af det
Camilla Gregersen fortæller, at DM modtager en del henvendelser fra studerende som føler sig krænket, men stort  set ingen af deres medlemmer, vil gøre en sag ud af det. DM oplyser til Netavisen Pio, at de ikke har ført statistik over tidligere sager, og at de ikke har nogle verserende sager.

De er bange for deres job og for, hvad det kan betyde for deres videre arbejdsliv

“De er bange for deres job og for, hvad det kan betyde for deres videre arbejdsliv,” siger hun og fortæller, at DM nu ønsker, at skabe “et rum, hvor det er muligt at tale om disse ting,” ligesom man gerne samarbejder med arbejdspladserne for at skabe så godt et arbejdsmiljø som muligt - også for studentermedhjælpere.


Flere artikler om emnet