Annonce

Hjælp! Teknologien styrer mit liv

Så tager vi lige en halv times ipad-fri, ik? Teknologien influerer på hele mit liv. På mit arbejde, min fritid, mine børn.
Jeg er totalt afhængig af min mobiltelefon, min ipad, min løbeapp og andre apps. Jeg kigger på min skærm utallige gange om dagen. Teknologien influerer på hele mit liv. På mit arbejde, min fritid, mine børn.

En halv times ipad-fri
”Så tager vi lige en halv times ipad-fri”, siger jeg til mine drenge, da de igen vil sætte sig til rette med den lille firkantede skærm. Det er lørdag aften, og skærmen har været tændt hele dagen. Vi har lige spist. Så spørger min mand: ”Hvordan er vi lige kommet dertil, hvor børnene skal have en halv times-ipad fri? I starten holdt vi jo på max en halv times ipad-spilletid ad gangen.” Pilen peger kun på os selv. Vi er ringe forbilleder, når det gælder skærme. Så begynder vi at snakke om, dengang far var dreng, og vi ikke engang havde en videoafspiller derhjemme.

Min mad spørger: ”Hvordan er vi lige kommet dertil, hvor børnene skal have en halv times-ipad fri?

Bomber mod teknologien
Spoiler alert! Jeg har netop set Netflix- serien ”Unabomber”, som er baseret på virkelige hændelser. Den handler om FBI’s største mandejagt på ”the Unabomber”. Bombemanden viser sig at være en intellektuel mand med politisk had mod den moderne teknologiske udvikling, som han mener ødelægger mennesket og samfundet. Derfor sender han bomber i breve til strategisk udvalgte mennesker som, han mener, har med den teknologiske udvikling at gøre.

Serien prøver vist at sige, at bombemanden har en pointe i, at teknologien styrer vores liv.

Serien slutter ironisk med, at FBI-agenten, der er blevet betaget af bombemandens politiske ideer, kigger intenst og manisk på et rødt trafiklys. Lyset tvinger hans fod på bremsen, selvom alle veje ligger øde hen. Serien prøver vist at sige, at bombemanden har en pointe i, at teknologien styrer vores liv.

Enden på menneskeheden
Spoiler alert 2! Dan Browns nyeste bog ”Oprindelsen” kredser om samme emne. Den teknologiske udvikling vil blive enden på selve menneskeheden. Bare se dig omkring, forklarer forfatteren i sin fiktive spændingsroman. Alle har konstant øjnene fæstnet på deres telefon.

Den teknologiske udvikling vil blive enden på selve menneskeheden.

Mennesket er afhængig af apps og teknologi, når de bevæger sig rundt i samfundet. Om 50 år vil resultatet være, at teknologien helt har opslugt mennesket som vi kender det.

Trafikuheld
På vej hjem hører jeg i bilradioen en diskussion, om man skal have et klip i kørekortet eller helt have frataget det, hvis man sms’er og roder med sin telefon, mens man kører bil. Bare fem sekunders uopmærksomhed kan være fatalt, siger en trafikforsker i mine højtalere. Jeg husker pludselig en sag om et tragisk biluheld, hvor førerens telefondisplay var tændt med et spil ”pokemon go”.

IT-systemer tager tid
I mit arbejdsliv modtager jeg jævnligt henvendelser fra sygeplejersker, der plages af IT-systemer der ikke fungerer optimalt. Systemerne koster kræfter at implementere og få til at virke i hverdagen. Det ændrer fuldstændigt deres arbejdsgange og fokus. Frustrerede siger sygeplejerskerne: Det er da vores faglighed, der skal styre IT-systemerne og ikke omvendt! Jeg tror, flere drømmer sig tilbage til håndskrevne plejeplaner.

Jeg bliver bekymret
Måske er det bare mig, der er for dårlig til at opretholde skærmregler i hjemmet. Måske er teknologiudviklingen bare tidens hotte emner for Netflix-serier og bestseller bøger. Måske bliver de der IT-systemer i sundhedsvæsenet bedre med tiden (håber det virkelig!). Men jeg bliver lidt bekymret, når forskere siger, at skærme påvirker børns hjerne, som tog de stoffer.

Men jeg bliver lidt bekymret, når forskere siger, at skærme påvirker børns hjerne, som tog de stoffer.

Og når sygeplejerskerne virkelig frygter og fortæller, at systemer gør, at de begår fejl. Jeg er også begyndt at holde ekstra øje med, om modkørende biler slingrer, måske fordi de trykker på deres telefoner.

Nej tak til flere ipads
Jeg tror, vi bliver nødt til at regulere teknologiens indflydelse på vores liv meget mere end vi gør i dag. Det bør da være forbudt at pille ved telefoner, mens man bevæger sig i trafikken. Der skal da være et max på, hvor meget tid en sygeplejerske skal bruge på IT-dokumentation frem for patienterne. Så  tak til endnu flere serier og bøger, der minder os om, hvad teknologien gør ved os. Og nej tak til flere ipads i skoler og institutioner.

I hvert fald starter jeg med selv med at genindføre 30 minutters-ipadreglen derhjemme.

 
Signe Hagel Andersen er næstformand for Dansk Sygeplejeråd Kreds København.
Dagens Pioklumme er et fast indlæg på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.
Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.
 

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Næstformand for Dansk Sygeplejeråd Kreds København


Flere artikler om emnet