Svensk post-apoklyptisk thriller er aldeles uvedkommende

Anmeldelse: Trods et skandinavisk all-star cast er det er svært at engagere sig i historien om et krigshærget fremtids-Sverige i 'Sort Krabbe'.
Foto: Netflix
Svenske Noomi Rapace har hovedrollen som soldat i ikke vellykket Netflix-sci-fi-action.
'Sort krabbe' er en svensk action-thriller (org. titel Svart Krabba), der udspiller sig i en postapokalyptisk verden flået i stykker af krig.

Filmen er baseret på en roman af den svenske forfatter Jerker Virdborg.

Noomi Rapace ('Mænd der hader kvinder', 'Prometheus') har hovedrollen som Caroline Edh, der sammen med fem andre soldater sendes ud på en mission, der skal vende krigslykken. Missionsnavn: 'Sort krabbe', hvilket forklarer titlen.

Gruppen skal bringe to pakker ud til en fjern ø i den svenske skærgård. Problemet er bare at skærgården er frosset til is, så missionen foregår på skøjter.

Uvidende om hvad pakkerne indeholder, begiver gruppen sig ud på en farefuld mission, hvor fjenderne konstant lurer ude i horisonten og kuglerne flyver om ørerne på dem.

Filmen har et markant dansk islæt: David Dencik spiller en sur oberst, Dar Salim er soldat i gruppen og det samme er dansk-norske Jakob Oftebro.

placeholder

Det burde være spændende, men det er det ikke. Karakterne er voldsomt endimensionelle, og derfor er man også lidt ligeglade med om de overlever eller ej.

Det pæneste man kan sige om filmen er, at billederne er pæne og kampscenerne fungerer. Men plottet er ganske forudsigeligt, fyldt med klicher (sur officer, en klassisk "hvad skal du lave efter krigen-scene etc.) og skuespillet er gennemført uengageret.

Klasseeksempel på generisk indhold

I forbindelse med regeringens udspil til et nyt medieforlig, påpegede kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) udfordringen med, at streamingtjenesterne laver "generisk indhold" som på papiret opfylder kvoter for lokalproduceret indhold, men som ikke fortæller historier som danskerne kan genkende sig selv i.
 
'Sort krabbe' er et helt igennem illustrativt ekesempel på hvad generisk indhold er.

For bortset fra, at vi får fortalt at filmen foregår i den stockholmske skærgård og at der er enkelte referencer til København og Malmö, kunne handlingen uden problemer udspille sig et hvilket som helst andet sted, hvor man kunne forestille sig isen fryse til.

Der er ingen forklaring på hvem fjenden er eller hvordan verden i det hele taget er endt i denne post-apokalyptiske tilstand. Hvordan er folkehemmet

Det virker som om, at man bevidst har fjernet al skandinavisk kontekst, så hele verden kan være med.

'Sort krabbe' varer næsten to timer, og den største kamp er at holde koncentrationen ved lige hele vejen igennem.

 

'Sort krappe' (Orginaltitel: Svart Krabba). Sverige, 2022. Instruktør: Adam Berg. Medvirkende: Noomi Rapace, Dar Salim, David Dencik, Jakob Oftebro m.fl.. Tid: 1:51 timer. Kan lige nu ses på Netflix.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce

Annonce