Annonce

Trump til udenrigsminister: Du er fyret

Den amerikanske præsident har fyret udenrigsminister Rex Tillerson. Nuværende CIA-direktør tager over.
Den amerikanske præsident Donald Trump har tirsdag fyret den amerikanske udenrigsminister Rex Tillerson. Det skriver præsidenten selv på Twitter. Til at afløse Tillerson har Trump nomineret Mike Pompeo, den nuværende direktør for den amerikanske efterretningstjeneste CIA.

”Mike Pompeo, CIA-direktør, vil blive vores nye udenrigsminister. Han vil gøre et fantastisk arbejde. Tak til Rex Tillerson for hans bidrag! Gina Haspel vil blive ny CIA-direktør, og den første kvinde valgt til det. Tillykke til alle” skriver han.

Rex Tillerson har nærmest fra dag 1 på posten haft et anstrengt forhold til præsidenten, som ikke tog udenrigsministeren med på råd og rygterne om en kommende fyring, har længe svirret længe i Washington. Ifølge flere medier, så har Trump længe været irritereret over, at Rex Tillerson havde mere travlt med at værne USA’s image i udlandet, frem for at fremme præsidentens egen dagsorden.

Han vil gøre et fantastisk arbejde.

De to har også været i konflikt omkring forskellige større og mindre politiske beslutninger i forhold til at sende flere tropper til Afghanistan, håndteringen af Nordkorea og atom-aftalen med Iran, hvor Tillerson i alle tilfælde har været fortaler for en klassisk, diplomatisk strategi. Udenrigsministeren har også været irriteret af, at Det Hvide Hus har haft en parallel udenrigspolitik, ført af svigersønnen Jared Kuschner.

Forholdet mellem de to mænd blev ikke bedre, da det sidste år kom frem, at Tillerson havde kaldt Trump for en ”moron” – altså en idiot.

Den nye udenrigsminister Mike Pompeo er 54 år gammel og inden han blev CIA-direktør havde han en kort karriere som medlem af Repræsentanternes Hus, hvor han repræsenterede staten Kansas. Før det var han direktør i et firma, der leverede udstyr til olie-industrien. Han beskrives som en loyal Trump-støtte.

61-årige Gina Haspel er den nuværende vicedirektør i CIA, hvor hun har været i forskellige stillinger, siden hun begyndte i ”the agency” i midten af 80erne.

Begge skal de dog først godkendes af det amerikanske senat, inden de kan indtage deres nye poster.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet