Annonce

Alle mennesker skal kunne vælge deres egen kæreste

Når unge mennesker i Danmark føler, de ikke har retten til selv at bestemme over egne følelser, er det et væsentligt problem, som skal rettes op.
For kort tid siden havde jeg et debatindlæg i Politiken. Det handlede om, at alle mennesker skal have ret til at bestemme, hvem de vil være kærester med.

Jeg skrev debatindlægget, fordi jeg læste en undersøgelse (se side 28) der viste, at hver tredje 15-17-årige pige med indvandrerbaggrund føler, at forældrene begrænsede deres valg af kæreste eller ægtefælle.

Hver tredje 15-17-årige pige med indvandrerbaggrund føler, at forældrene begrænsede deres valg

Når unge mennesker i Danmark føler, de ikke har retten til selv at bestemme over egen krop og egne følelser, er det et væsentligt problem, som skal rettes op. Det bør der ikke være to holdninger til.

Hvorfor snakker i udenom?

Derfor ærgrede det mig også, at debatten så hurtigt blev afsporet - særligt på de sociale medier.

På Facebook hævdede Zenia Stampe fra Det Radikale Venstre, at jeg talte usandt. Hun henviste til en undersøgelse, der viste at forældre ikke selv mener, at de påvirker deres unges valg af partner. Politikens debatredaktion blev også kontaktet og opfordret til at fjerne indlægget fra deres hjemmeside. Heldigvis spurgte redaktøren mig, hvor jeg havde oplysningerne fra.

Da jeg kunne henvise til en spritny rapport, der havde spurgt de unge i stedet for forældrene, fjernede redaktionen selvfølgelig ikke indlægget. Rapporten blev i øvrigt underbygget af ældre undersøgelser om samme emne.

placeholder

På Facebook og Twitter spredte adskillige radikale politikere og Alternativister budskaber om at jeg manipulerede. De hævdede at forældre med dansk baggrund i virkeligheden greb mere ind i de unges valg af partner.

Indre Mission ville have skabt total forargelse   

Enhver der er vokset op med venner der har udenlandsk familiebaggrund, kan selvfølgelig vælge blot at trække på smilebåndet over sådan en påstand. Jeg tror mange af os har prøvet at stå med frustrede klassekammerater, der ikke turde fortælle deres indvandrerforældre om en “dansk kæreste”, eller været målløse tilskuere til at venner bliver gift med fjerne slægtninge mod deres vilje.

Men jeg forsøgte alligevel at forklare og henvise til de relevante undersøgelser, selvom jeg udmærket ved at den slags sjældent når ligeså langt ud, som alle de harmdirrende indlæg i ekko-kammeret.

Frustrede klassekammerater, der ikke turde fortælle deres indvandrerforældre om en 'dansk kæreste'

Mens diskussionen om hvorvidt der overhovedet er et integrationsproblem på denne måde gentager sig, så gentager vi desværre også årtiers fejltagelser i integrationsdebatten: Problemerne fortsætter, mens centrum-venstre snakker.

Hvis det havde drejet sig om, at hver tredje pige fra Indre Missionske miljøer ikke følte, at hun kunne bestemme over egen krop og kærester, havde reaktionerne fra os alle sammen heldigvis været forargelse og krav om handling. Men når det er vores medborgere med udenlandsk familiebaggrund, så afspores diskussionen straks. Så starter den sædvanlige snakken-udenom og benægtelse og du er også bare “strammer-smart”, som den radikale politiker skrev.

De unge kvinder taber igen

Det mest tragiske er næsten, at taberne af debatten hverken er Zenia Stampe eller mig selv. Det er derimod de unge kvinder, der endnu engang oplever, at deres virkelige problemer, bliver taget til gidsel i en udlændingedebat, der hurtigt forlader realiteternes verden.

De unge kvinder bliver taget til gidsel i en udlændingedebat, der hurtigt forlader realiteternes verden

Socialdemokratiet kæmper for øget lighed. For at kunne realisere denne drøm, bliver vi nødt til at afdække enhver ulighed - også når den er ubekvem at forholde sig til. Jeg håber at flere fra Alternativet og Radikale, i fremtiden vil slutte op bag den tilgang.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Integrationsordfører for Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet