Annonce

SF stiller krav til Mette F: Tag flere partier med i regering

SF kræver nu, at S-formand Mette Frederiksen efter et valg skal forhandle om at danne en flerpartiregering. Kravet er dog ikke ultimativt.
Hvis der er rødt flertal efter næste valg, så vil Socialdemokratiet gå efter at danne en etparti-regering. Det meldte partiet ud tilbage i juni 2018.

Men nu kræver SF, at Mette Frederiksen først forhandler med flere partier om at danne en bredere regering. Det skriver Politiken.

”SF peger på Mette Frederiksen som kongelig undersøger og kan støtte Mette Frederiksen som ny statsminister på den betingelse, at hun danner en regering bestående af flere partier fra hendes parlamentariske grundlag,” lyder det fra SF’s formand Pia Olsen Dyhr, der begrunder sit ønske med, at ”en sådan regering bliver stærkere, ved at der indgår flere partier i den”.

Pia Olsen Dyhr vil ikke afvise, at et eller flere af de andre røde partier også ville kunne indgå i regeringen, men til gengæld afviser hun, at SF vil indgå i en regering sammen med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. SF vil heller ikke støtte en eventuel socialdemokratisk mindretalsregering, der er støttet af Dansk Folkeparti.

Skal give mere stabilitet

Flere partier skal sikre Mette Frederiksen og Socialdemokratiet mod at få problemer med at navigere på meget få mandater, mener Pia Olsen Dyhr:

”Hvis vi skal have et skifte både i det politiske indhold og i selve regeringen, er vores anbefaling til Mette Frederiksen, at der skal flere partier med”.

SF har tidligere meldt ud, at partiet – trods de bitre erfaringer fra 2011-2014 – er klar til at gå i regering igen.

”Tag SF med og tag eventuelt andre partier med. For det handler om, at vi skal have skabt en ny retning og ny politik for Danmark,” lød opfordringen fra Pia Olsen Dyhr til Mette Frederiksen tilbage i oktober.

S vil formidle bredt samarbejde

SF’s udmelding får ikke umiddelbart Socialdemokratiet til at ændre kurs. Partiet går fortsat efter at danne en et-partiregering.

Socialdemokratiets politiske ordfører Nicolai Wammen understreger, at S og SF generelt har et godt samarbejde, men:

”Socialdemokratiet går til valg på at danne en etpartiregering. Det gør vi, hvis vi ellers bliver betroet det ansvar af danskerne. Vi mener, at den bedst vil kunne formidle det brede samarbejde,” siger han til Politiken.

Pia Olsen Dyhrs krav er ikke ultimativt, og SF vil fortsat pege på S-formanden, hvis Mette Frederiksen efter en eventuel første forhandlingsrunde skulle nå frem til, at Socialdemokratiet alligevel går alene i regering. Det siger Olsen Dyhr til Ritzau.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Efter det kommende valg bliver alting som det plejer.Efter et par ugers forhandlinger og snakken frem og tilbage,så når ingen længere end til den sædvanlige leflen for de radikale m.m. Og en ny BLÅ regering er dannet med støtte fra S.