Annonce

Arbejdere og akademikere i forening: Grænsen for reformer er nået

Fagforeningerne FOA og Djøf går nu for første gang sammen med et opråb til politikerne: Medarbejderne i den offentlige sektor kan ikke klare flere reformer
Fagforbundet Djøf, der repræsenterer jurister og økonomer og fagforbundet FOA, der repræsenterer SOSU-assistenter, portører og pædagogmedhjælpere går for første gang sammen om et opråb til politikerne med budskabet om, at de må tænke nyt for at forandre og bevare velfærdssamfundet.

Den offentlige sektor kan ikke presses med flere hurtige reformer.

Derfor foreslår de to forbund ni velfærdsdogmer, som skal være rettesnor for fremtidige reformer af den offentlige sektor.

Velfærden slår sprækker

Politikerne har haft travlt med at udstede velfærdsløfter i valgkampen, men de to fagforbund vil gerne sikre, at borgerne får mest muligt ud af de milliarder, politikerne har stillet i udsigt.

”Den offentlige sektor består af tusindvis af dygtige medarbejdere, der yder en kæmpe indsats for at hjælpe landets borgere. Det er vi stolte af, og det skal vi værne om. Men den offentlige sektor står også ved et vendepunkt, hvor velfærden slår sprækker,” siger forbundsformand i FOA, Mona Striib og fortsætter:

”Derfor er FOA og Djøf gået sammen om at råbe politikerne op. For hvis vi også i fremtiden skal have en af verdens bedste offentlige sektorer, er de nødt til at tænke nyt. Grænsen er simpelthen nået for, hvor meget der kan presses ud af de ansatte,”

Med udspillet foreslår de to fagforbund et stop for grønthøster-metoden. Altså at politikerne vedtager en besparelse og lader det være op til de enkelte områder at finde dem.

Foden af reformspeederen

De to forbund mener, at politikerne er nødt til at slippe foden fra reformspeederen.

Den offentlige sektor har brug for et pusterum. Gode reformer kræver ro og ressourcer. De sidste ti år har den ene reform afløst den anden. Og når reformerne går for stærkt, mister vi blikket for sammenhænge, der kan løfte den offentlige velfærd, lyder det fra de to forbundsformænd.

”Der er alt for mange eksempler på reformer, der er blevet skabt, uden at de offentlige medarbejdere og ledere, der skal få forandringerne til at fungere for borgerne, er blevet inddraget. Det bør høre op. Tiden er til nye tanker om den offentlige sektor. Tiden har ført FOA og Djøf sammen. For vi er hverken kolde eller varme hænder – vi er velfærdens hænder,” siger formand for Djøf, Henning Thiesen.

placeholder

FOA og Djøfs ni velfærdsdogmer

1. Indfør et loft for konsulenter til reformprocesser.

2. Indfør risikovurderinger og gennemsigtighed i beslutningsgrundlag.

3. Test reformidéer.

4. Slut med grønthøsteren - fjern opgaver eller tilføj ressourcer.

5. Sælg ikke skindet, før bjørnen er skudt - besparelser er ikke besparelser, før de er realiseret.

6. Etablér et "råd for reformrisiko".

7. Etablér "ekspertpaneler for velfærd".

8. Etablér forenklingslabs.

9. Styrk arbejdsfælleskaberne i den offentlige sektor

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet