Annonce

Bunden opgave efter valget: Tag kampen op mod nedslidning

Det er tiltrængt, at det tages alvorligt, at mange har et slidsomt arbejde, skriver dagens debattør
Efter at have været fast nattevagt i mange år, kan det ikke undgås at mærkes i kroppen – fortalte en ældre sosu-assistent forleden. Unge sygeplejersker kan også fortælle, hvordan skifteholdsarbejde med mange nat- og aftenvagter tærer på kroppen.

Tilbagetrækningsalderen og nedslidning har været et helt centralt tema i valgkampen. Det er tiltrængt, at det tages alvorligt, at mange har et slidsomt arbejde. Men det er lidt paradoksalt, at der i tilbagetræningsdebatten slet ikke tales om, hvordan et nedslidende arbejdsliv forebygges.

Vores arbejdsmiljø gør at det er svært at se et langt arbejdsliv foran sig

I sundhedssektoren foregår der belastende arbejde. Et travlt og presset arbejdsmiljø betyder at der er en høj forekomst af stress. Andre oplever, at et fysiske belastende arbejde - på alle døgnets timer -  giver gener som smerter i kroppen og søvnproblemer.
 

Sundhedsvæsnet mangler arbejdskraft

En af de helt store aktuelle udfordringer i sundhedsvæsenet er mangel på arbejdskraft. Løsningen på den udfordring hænger tæt sammen med nedslidningensproblematikken. For flere sygeplejersker ønsker eksempelvis ikke at gå op i tid pga arbejdsmiljøet. Ligesom flere har forladt faget eller overvejer at gøre det også på grund af arbejdsmiljøet. Vores arbejdsmiljø gør at det er svært at se et langt arbejdsliv foran sig. Her trænger vi til politisk spotlight og visionære tiltag.

Et sted af starte er i et arbejdslivets skyggesider

Et sted af starte er i et arbejdslivets skyggesider. I ly af valgkampen har Københavns kommunes sundhedsforvaltning besluttet en indsats for at gøre natarbejde sundere.
 

Et godt arbejdsliv - også om natten

Natarbejde kan ikke undgås, hvor der er syge og hjælpeafhængige mennesker. Men natarbejdet kan desværre have store helbredsmæssige konsekvenser for den enkelte. Ved at reducere i unødvendige opgaver om natten, så der er ro på, og give mulighed for powernapping, kan der reduceres i generne ved natarbejde. Dette er fulgt op af sundhedstjek i arbejdstiden og at gravide fritages for natarbejde. Sådanne tiltag kan gøre et arbejdsliv med skiftehold mere tiltalende.

Nedslidende arbejde skal reduceres og det skal være godt at gå på arbejde - også om natten

Når hvedebrødsdagene efter valgkampen er ovre. Og en ny regering, uanset farve, forhåbentlig vil indkalde arbejdsmarkedsparter til forhandlinger om tilbagetrækningsalderen, bør et væsentligt punkt være forebyggelse af nedslidning.

Selvfølgelig skal der være en mulighed at trække sig tidligere fra arbejdsmarkedet, når man fra en ung alder har haft et langt belastende arbejdsliv. Men ligeså vigtigt er det at arbejdsmiljøet bliver bedre for alle dem der stadig arbejder og skal gøre det længe. Nedslidende arbejde skal reduceres og det skal være godt at gå på arbejde - også om natten.  

Næstformand for Dansk Sygeplejeråd Kreds København


Flere artikler om emnet