Annonce

Fagforbund savner svar fra Løkke om velfærd og nedslidning

Løkkes åbningstale indeholder fine ord om tryghed, men der mangler svar på, hvordan regeringen vil sikre den, lyder kritikken.
Velfærdssamfundet skal måles på, om borgerne føler sig trygge, lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i åbningstalen til Folketinget tirsdag.

Men hverken nedslidning eller de faldende dagpenge, som er med til at skabe utryghed for mange lønmodtagere, blev nævnt med et ord, og så skal statsministerens ambitioner om bedre velfærd følges op med handling, lyder kritikken samstemmende fra flere fagforbund.

”Vi er selvfølgelig glade for, at statsministeren har fokus på velfærden,” siger FOA's næstformand Thomas Enghausen i en pressemeddelelse.

Det hænger ikke sammen med de pæne ord

Han mener, at Løkkes ord er rigtige, men at regeringens førte politik giver et helt andet resultat.

”Udviklingen i velfærden i Løkkes regeringstid fortæller en anden historie. Vi behøver bare se på hjemmehjælpstimerne. Siden 2009 har ældre plejetrængende danskere sammenlagt mistet over 6 millioner hjemmehjælpstimer om året. Det hænger ikke sammen med de pæne ord,” siger han.

Færre penge pr. borger

Hos FTF, der er hovedorganisation for en lang række offentligt ansatte, skolelærere, sygeplejersker, pædagoger og politifolk, mener man også, at Løkkes ord og handling ikke helt harmonerer.

På den ene side siger Løkke, at regeringen prioriterer sundhedsvæsenet højt. På den anden sider nævner han ikke, at der samtidig i en årrække er blevet sparet massivt på andre områder af velfærdssamfundet.

Det gælder for eksempel hele uddannelsesområdet, som har været udsat for massive besparelser pga. det årlige omprioriteringsbidrag – og det gælder for eksempel daginstitutioner, jobcentre og ældrepleje, hvor der er forsvundet tusindvis af stillinger, pointerer FTF-formand Bente Sorgenfrey.

”Løkke fremhæver, at regeringen har investeret i velfærd. Men investeringerne er ikke fulgt med det voksende antal borgere, ikke mindst ældre. Velfærden pr. borger er blevet ringere,” siger hun.

Bente Sorgenfrey hæfter sig også ved, at statsministeren ikke nævnte hele uddannelsesområdet efter grundskolen og erhvervsuddannelserne med ét eneste ord.

Hårdtarbejdende danskere er med rette bekymrede, men fik i dag ingen håndsrækning fra statsministeren

Ingen håndsrækning til nedslidte

Hos Fødevareforbundet NNF, som blandt andet organiserer landets slagteriarbejdere, savner man ord fra statsministeren om problemet med nedslidning.

”Mine medlemmer og mange andre danske lønmodtagere tror ikke på, at de kan holde på arbejdsmarkedet til pensionsalderen. Og de tror ikke på, at samfundet vil samle dem op på en værdig måde, hvis de må forlade arbejdsmarkedet før tid. Hårdtarbejdende danskere er med rette bekymrede, men fik i dag ingen håndsrækning fra statsministeren,” lyder dommen fra forbundsformand Ole Wehlast på nnf.dk.

Han undrer sig over, at udfordringen med nedslidning overhovedet ikke nævnes.

”Statsministeren var ellers forbi mangt og meget i sin tale: sundhedsvæsenet, bandekriminalitet, klima. Vigtige emner, der dog får udeblivelsen af blot et enkelt ord om de nedslidte til at fremstå som et gabende hul. Det må ganske enkelt skyldes, at Lars Løkke Rasmussen ikke har indset problemets omfang, og det er ikke orden,” slutter han.

Vil hellere bruge krudt på import af arbejdskraft

Statsministeren løftede i talen lidt af sløret for den ændring af reglerne for udenlandsk arbejdskraft, der skal gøre det lettere for danske virksomheder at hente udlændinge til Danmark. Regeringen burde i stedet sørge for at få flere ledige danskere i job, lyder det fra formanden for Danmarks største fagforbund, 3F.

Der bruges mere krudt på at tale for import af udenlandsk arbejdskraft end på danske lønmodtagere

”Der bruges mere krudt på at tale for import af udenlandsk arbejdskraft end på danske lønmodtagere. Vi skal have fokus på at få de ca. 100.000 ledige danskere med i bussen, på at skabe praktikpladser til de over 10.000 lærlinge, der ikke kan få fodfæste på arbejdsmarkedet, og på at stoppe udhulingen af vores dagpenge,” siger Per Christensen.
 
3F-formanden savner også løsninger i forhold til arbejdsmiljø, social dumping, erhvervsuddannelserne, der ikke tiltrækker nok unge, og den vedvarende udhuling af dagpengene.
 
”Hvis flere skal holde til pensionsalderen, er vi nødt til at satse massivt på bedre arbejdsmiljø og et styrket Arbejdstilsyn. Vi savner permanente løsninger i forhold til social dumping, så vores kollegaer fra udlandet ikke bliver udnyttet som billig arbejdskraft,” siger han og fortsætter:

”Den ene hånd skærer i uddannelsessystemet, mens den anden forsøger at vinke flere unge ind på erhvervsuddannelserne. Det hænger desværre ikke sammen. Det samme gælder i den grad vores dagpengesystem, hvor regeringen må tage ansvar for at stoppe dagpengenes værditab og sikre tryghed for lønmodtagerne.”

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet